8 dades de la desigualtat entre homes i dones a Sant Cugat
Les santcugatenques cobren de mitjana 12.475 euros menys que els homes
El 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones i històricament ha estat vinculat al món laboral. De fet, un dels seus orígens és la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857. Per això, aquesta cita s'ha convertit en un moment de lluita per reivindicar la igualtat professional entre homes i dones. Una igualtat que encara està lluny d'assolir-se, tot i els avenços dels darrers anys. Per posar de manifest que la desigualtat encara existeix i que Sant Cugat no és una illa, el TOT repassa vuit dades sobre la falta d'equitat.
- La bretxa salarial: 12.000 euros menys de salari
Les dones santcugatenques cobren de mitjana 12.475 euros anuals menys que els homes (any 2021). Així es desprèn de l'estudi Les dones al mercat de treball del Consell Comarcal del Vallès Occidental. Això vol dir que les santcugatenques perceben un salari un 23% inferior que el dels homes. La bretxa salarial és molt més accentuada en les majors de 55 anys, que cobren un 39% menys que els homes a Sant Cugat.
Sant Cugat és dels municipis amb un salari mitjà més elevat, però també és un dels que hi ha més diferència salarial per gènere. La mitjana del Vallès Occidental és del 18% i a Catalunya se situa en el 17,8%. A la comarca només Cerdanyola registra una bretxa més gran (26,2%).
- Més santcugatenques a l'atur
Sant Cugat registra més dones a l'atur que homes. La ciutat va tancar el 2023 amb 2.440 aturats, dels quals 1.090 eren homes (44,7%) i 1.350 eren dones (55,3%). De fet, la taxa d'atur entre els santcugatencs és del 4,8%, mentre que en el cas de les santcugatenques és del 5,8%.
En aquest cas, a Sant Cugat hi ha més igualtat que al conjunt del Vallès Occidental, on la taxa d'atur és de l'11,4% entre les dones i del 8% entre homes.
- Més contractes temporals
La temporalitat és una de les dificultats que afronten molts treballadors. I les dones pateixen més aquesta situació de precarietat. Al desembre de 2023, a Sant Cugat es van formalitzar 2.739 contractes, dels quals una majoria van ser de dones (1.635 contractes, un 60% del total). Així, hi ha més nous contractes per a dones. L'altra cara de la moneda és la qualitat.
El 49% dels contractes fets a dones al desembre de 2023 van ser eventuals, mentre que els indefinits van ser un 29%. En canvi, els contractes indefinits dels homes van suposar el 41% del total i els eventuals van ser el 38,5%. Actualment, l'11.6% de les afiliacions a la Seguretat Social de dones santcugatenques són temporals, mentre que en els homes el percentatge cau fins al 8,2%. És a dir, les dones santcugatenques tenen més contractes, però més temporals i menys indefinits.
- Menys prestació per a dones aturades
A banda de patir més situació d'atur, les dones tenen menys cobertura de prestacions per desocupació. Concretament, el 28,1% de les santcugatenques sense feina no tenen cap prestació per atur, mentre que en els homes és el 25,9%.
- Les pensions més baixes
Més enllà del món laboral, una altra desigualtat que pateixen les dones és en les pensions per jubilació o incapacitat. Una desigualtat derivada, entre altres, de la bretxa salarial. El 2022, les pensionistes santcugatenques van obtenir de mitjana una pensió contributiva de 1.521 euros mensuals. En canvi, la dels homes s'enfilava fins als 1.940 euros.
- Treballadores de la llar
Una de les realitats del mercat laboral és la feminització d'algunes feines concretes, que sovint coincideixen amb ser oficis més precaritzats. És el cas de les treballadores de la llar. El 97,6% de les persones afiliades a la Seguretat Social en el règim de treballadors de la llar al Vallès Occidental són dones.
Altres feines feminitzades són: indústria del cuir i de la pell (87,6% són dones), assistència en establiments residencials (83,8%) i activitats sanitàries (73,6%). D'altra banda, la indústria, un dels àmbits amb millors condicions, és un dels sectors amb menys presència femenina. El 21% dels homes afiliats a la Seguretat Social són de la indústria, mentre que en el cas de les dones són l'11,4%.
- Taxa de risc de pobresa
Tot plegat acaba propiciant que les dones tinguin més risc de pobresa. Segons l'estudi del Consell Comarcal del Vallès Occidental, el 8,4% de les dones santcugatenques estan en risc de pobresa. En els homes, aquesta taxa és del 7,6%.
- Les dones estrangeres: més desigualtat
Les dones estrangeres pateixen en general una situació de més desigualtat. Per exemple, les santcugatenques d'origen estranger tenen una taxa de risc de pobresa del 25,2%, mentre que en les espanyoles és del 6,2%.
També hi ha desigualtat en els salaris. Les dones espanyoles del Vallès Occidental cobren de mitjana 27.471 euros anuals. Les estrangeres perceben 22.002 euros.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.