Agent de la Policia Local de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

Societat

Policia Local, Protecció Civil i ADF: així es lluita contra el coronavirus a peu de carrer

A banda dels professionals sanitaris, hi ha sectors que treballen cara a cara contra el coronavirus

La crisi del coronavirus ha obligat als santcugatencs i les santcugatenques a canviar hàbits, costums i mètodes de treball per tal de quedar-se a casa el màxim temps possible, però hi ha professionals de primera necessitat que han de fer front a la pandèmia cara a cara, a peu de carrer.

És el cas de, a banda dels professionals sanitaris, diferents cossos de seguretat o protecció, com per exemple la Policia Local els Agents de Defensa Forestal (ADF) o el cos de Protecció Civil. "Seguim el que se'ns demana des de Protecció Civil i des de l'Ajuntament", explica Iñaki Ferreira, cap de l'ADF de Sant Cugat.

Tasques informatives i de suport

Així, la seva tasca es basa en, tal com explica, col·locar cartells preventius i elaborar una funció informativa amb aquelles persones que es troben passejant en l'àmbit forestal. "Nosaltres no sancionem, però sí que informem qui ens trobem que no poden ser allà", diu Ferreria, qui afegeix que "durant els primers dies de confinament veiem a molta gent, però ara ja no tanta".

Protecció Civil realitza una tasca similar, però dins de l'àmbit urbà. "Informem la ciutadania, els donem consells d'autoprotecció, etc.", explica Antonio Royo, coordinador d'Emergència i responsable de la secció de Protecció Civil de l'Ajuntament de Sant Cugat.

Una situació mai vista

En definitiva, es tracta de fer front a una situació mai vista. "Tenim protocols per a diferents situacions de risc (nevades, pluges, ventades, incendis), però aquesta situació no ens l'havíem trobat mai. Hem de seguir les indicacions dels sanitaris i aprendre dia a dia", explica Royo, qui agraeix la tasca dels voluntaris de la Creu Roja, ADF i Protecció Civil. "Ho estem vivint amb molta intensitat", sentencia.

"Ho estem vivint amb molta intensitat"

De la pedagogia a les sancions

En aquest sentit, des del cos de Policia Local, expliquen que en els primers dies de confinament van realitzar "una tasca pedagògica", informant la població del decret de confinament. Ja uns dies després, però "els casos més flagrants s'han hagut de denunciar", tal com afirma el sotsinspector i cap accidental de la Policia Local de Sant Cugat, Àngel Pastor.

"En línies generals, la població ha pres consciència"

De totes maneres, el cap accidental assegura que "no es produeixen casos (de vulneracions del confinament) de manera massiva". De fet, apunta que en el centre de la ciutat no es troben amb cap cas, sinó que sancionen més aviat a persones que van a córrer, per exemple, pel Polígon de Can Sant Joan. Per això, Pastor diu que "en línies generals, la població ha pres consciència". Així ho afirma també Antonio Royo: "La gran majoria respecta el confinament".

A banda de sancionar a qui vulnera el confinament, el cos policial està "molt al damunt dels col·lectius més vulnerables", i com explica Pastor, els faciliten la situació "amb tot allò que podem fer". Una altra de les funcions policials aquests dies és "evitar fonts de contagi".

La seva seguretat

El fet de ser al carrer fa que aquests professionals tinguin més risc de contraure el coronavirus i, per això, prenen unes mesures de seguretat estrictes, a més d'anar completament equipats amb mascaretes i guants, i comptar amb gels desinfectants. "No entrem directament en contacte amb les persones. Anem amb un vehicle i els avisem per la megafonia del vehicle", diu Ferreira, a més d'assegurar que en cas d'haver de tenir contacte directe amb alguna persona se senten "protegits amb el material".

Unes mesures que també prenen els cossos de la Policia Local i Protecció Civil. Per exemple, el coordinador d'Emergències i responsable de la secció de PC de l'Ajuntament assenyala que "és molt important mantenir la màxima seguretat dels professionals".

"Estem buscant de manera desesperada més material"

De fet, tot i assegurar que compten amb material com guants, mascaretes i gels, Royo apunta que cal més material. "Estem buscant de manera desesperada més material", explica. En aquest sentit, agraeix la tasca i l'empatia de l'Ajuntament de Sant Cugat amb els cossos de seguretat, tal com fa també Àngel Pastor, de la Policia Local.

"També som persones"

També compten amb l'equip complet de protecció els policies, tot i que Pastor explica que es prenen diferents mesures dia a dia. Per exemple, a partir del dimarts 24 de març, la Policia Local canviarà la gestió dels torns per minimitzar el contacte entre els professionals. "Passarem a fer torns de 12 hores en lloc de 8 hores".

Això sí, en l'àmbit emocional, el sotsinspector i cap accidental de la Policia Local de Sant Cugat reconeix: "Tenim les mateixes preocupacions que qualsevol ciutadà". En la mateixa línia, Antonio Royo diu: "Per molt que portem uniforme, també som persones i hem de procurar no portar el virus a casa nostra, a les nostres famílies".