Agents cívics per detectar i combatre la pobresa energètica
L'Ajuntament estudiarà la creació d'agents cívics
Sant Cugat vol fer un pas més en la lluita contra la pobresa energètica i s'ha compromès a estudiar la creació de la figura d'agents cívics que detectin casos de pobresa energètica i ajudin a combatre-la. El Ple municipal va aprovar per unanimitat una moció d'ICV-EUiA i ERC-MES que reclama la posada en marxa d'aquest "protocol alternatiu", tot i que les esmenes de Convergència van deixar el compromís en què s'estudiarà la creació d'aquests agents. Segons xifres de l'Ajuntament, un 15% dels habitatges santcugatencs tenen problemes per mantenir la llar càlida.
"És un protocol perquè les famílies tinguin una visita d'un agent que els ajudi a disminuir les necessitats energètiques i el seu consum. No podem deixar la responsabilitat a les companyies subministradores", va defensar el regidor ecosocialista Ramon Gutiérrez, que va reclamar una major implicació de les administracions: "Que la Generalitat apliqui la llei de pobresa energètica, la faci complir a les empreses subministradores i sigui valenta i sancioni a les companyies, quan sigui necessari".
"La moció reivindca el dret fonamental a disposar d'un habitatge digne", va subratllar la portaveu republicana, Mireia Ingla, que va alertar que "pobresa energètica no és només que et tallin la llum o l'aigua, sinó també en pateix la gent que no utilitza calefacció o aigua calenta per no gastar". "Mentre hi ha oligopolis energètics que s'omplen les butxaques, hi ha gent que passa fred i gent que malauradament mor", va lamentar Ingla, fent referència al cas de la dona gran de Reus que va morir per un incendi provocat per les espelmes que utilitzava per iluminar la casa.
ICV-EUiA i ERC-MES també demanen que la Generalitat garanteixi la concessió d'ajuts a fons perdut a les persones en situació de risc d'exclusió residencial o que s'apliquin descomptes molt notables en el preu dels consums mínims a aquestes persones. A més, es reclama a l'Ajuntament de Sant Cugat que exigeixi a les empreses subministradores que es coordinin amb els serveis socials abans d'efectuar qualsevol tall per impagament. D'altra banda, els agents cívics es formarien a través de plans d'ocupació municipals.
Les esmenes de Convergència
Les esmenes de Convergència, que van ser aprovades tot i el rebuig d'ICV-EUiA, han rebaixat la creació dels agents cívics per un estudi que analitzi la seva creació. Una altra de les esmenes feia referència a la petició a les subministradores perquè siguin elles mateixes les que filtrin la llista de talls de subministrament que envien als serveis socials.
I és que la tinent d'alcalde Susanna Pellicer va alertar que els Serveis Socials estan "saturats" i no es veuen "capacitats" per tal de fer el filtratge de les llistes de tots els talls de subministraments. "Es tracta que el govern filtri i analitzi les dades, i vagi per davant en la detecció de casos. No podem esperar a la informació de les companyies", va lamentar Ramon Gutiérrez.
Com ho veuen els partits?
La moció va comptar amb el suport de totes les formacions polítiques. Des de C's, Munia Fernández Jordán va proposar que es prohibís a les companyies tallar el subministrament energètic en l'època de més fred. A més, també es va mostrar partidària que l'administració pagui un bo social a les famílies que no puguin assumir els costos energètics.
Per la seva banda, el regidor de CUP-PC, Ignasi Bea, va recordar que les xifres de pobresa energètica a Sant Cugat i va afirmar que "és una realitat palpable". "Hem normalitzat pagar una part important del sou per aigua, el sostre... coses bàsiques perquè unes empreses s'enriqueixin i que haurien de ser públiques".
El socialista Pere Soler va valora positivament la creació dels agents cívics, tot i que va demanar a l'Ajuntament que ho porti a la realitat: "Tots sabem què vol dir estudiar la possibilitat de... ". El regidor no adscrit, Dimitri Defran, va apuntar a les empreses: "A Catalunya hi ha un oligopoli abusiu de les companyies".