Així s'ha viscut la Festa Major de Sant Cugat 2024
Sant Cugat ha viscut 4 dies de festa grossa per commemorar Sant Pere, copatró de la ciutat, i ha acollit més de 180 activitats
Sant Cugat diu adeu a la Festa Major i ho fa després de 4 dies de rauxa, gresca i xerinola que s'han allargat entre el dijous 27 i el diumenge 30 de juny. El municipi, així, ha acollit més de 180 activitats entre les quals han destacat concerts, actuacions de cultura popular, activitats esportives i activitats infantils que han desfermat l'eufòria per la ciutat.
L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha celebrat l'èxit de participació d'enguany en el balanç de la Festa Major: "Ha sigut una Festa Major molt participativa, omplint de gom a gom tots els escenaris i places i amb gent a tot arreu. És veritat que aquest any hem hagut de reduir el pressupost per la situació de l'Ajuntament, però en els pròxims anys, si l'economia ens ho permet, anirem recuperant el pressupost de la Festa Major. La clau de la Festa Major és l'essència de poble, i gran part de la festa és gràcies a les entitats i associacions de la ciutat".
Arrenca la Festa Major
Les entitats de cultura popular de Sant Cugat van ser les encarregades de donar el tret de sortida a l'edició d'enguany amb el Seguici d'Inici, el dijous 27 de juny. D'aquesta manera, els Trabucaires, els Diables, els Geganters, els Caparrots, l'Entitat Sardanista, el Ball de Cintes i el Ball de Panderos de l'Esbart, el Ball de Cercolets del Grup Mediterrània, els Bastoners i els Castellers van desfilar pels carrers de la ciutat per anunciar que la festa grossa ja havia arribat. Un cop a la plaça de la Vila, l'alcalde, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat) i el pregoner d'enguany, el periodista i escriptor santcugatenc Xavier Bosch, van donar la benvinguda a la Festa Major.
Per la seva banda, la Festa Major Alternativa també va començar la seva particular celebració i ho va fer amb un pregó a càrrec de diferents entitats de cultura popular que han sofert retallades enguany. El Senglar Cultural, El Cau de la Floresta, La Causa, SOS Maristany, la Xarxa, Cal Temerari, l'entitat de Carnaval, Sant Cugat amb Palestina i la Coordinadora d'AFAs van ser els protagonistes.
La primera nit de Festa Major
La festa va continuar el primer dia amb diferents concerts repartits a diferents espais de la ciutat: des de l'actuació de Marina BB Face, passant pel rock dels Big Mouthers, els ukuleles de Tukemuke i el reggae del Sound Qgat. D'altra banda, el Cos de Dansa de l'Esbart de Sant Cugat va presentar el seu espectacle Angles vius.
El segon dia de Festa Major
L'esport també va estar present i és que els periodistes van vèncer un any més als polítics en el ja tradicional partit de Festa Major. Els mitjans de comunicació no van tenir pietat dels regidors i van endossar un contundent 3 a 1 als polítics, en un duel que enguany va ser de voleibol.
Aquest any, a més, s'ha recuperat la Baixada d'Andròmines, després de quatre anys sense celebrar-se. Aquesta cursa de vehicles autofabricats va ser possible gràcies a Els Pioners i Caravel·les de l'Agrupament Escolta i Guia Berenguer el Gran i van participar una desena d'andròmines de totes les mides, colors i formes.
La cultura popular en la nit de divendres
Les entitats de cultura popular van seguir sent protagonistes, i el segon dia de Festa Major els santcugatencs van poder gaudir amb l'actuació del Grup Mediterrània. Acompanyats per la Cobla Marinada, el Grup Mediterrània va mostrar un espectacle de dansa catalana d'arrel tradicional.
De nou, les entitats de cultura popular es van reunir a la plaça d'Octavià per homenatjar a Sant Pere en la revetlla del copatró de la ciutat. Així doncs, en un dels actes de més eufòria i rauxa de la Festa Major, els Diables, els Geganters, els Caparrots, el Ball de Cintes i el Ball de Panderos de l'Esbart, el Ball de Cercolets del Grup Mediterrània, els Bastoners i els Castellers van contagiar la seva energia a tots els presents en el Seguici Nocturn.
Els concerts del segon dia
Les places de la ciutat, una nit més acollien estils de música variats per a totes les edats i gustos. Entre ells hi havia el concert de l'Orquestra Diletant de Catalunya, el jazz de Marco Mezquida trio o l'energia del santcugatenc Tacho. Els amants del karaoke, no obstant això, es van reunir a la plaça d'Octavià per cantar alguns dels hits més emblemàtics amb De Mortimers.
D'altra banda, el jovent va poder ballar i frisar amb les cançons de Triquell, qui va presentar el seu nou disc Entre fluids i posteriorment contagiar-se de l'energia que va desprendre la santcugatenca Admire sobre l'escenari.
La Festa Major supera la pluja
Tot i la forta pluja que va caure dissabte al matí, la Festa Major no va defallir en el seu tercer dia. Així ho demostraven els Caparrots de Sant Cugat, i malgrat que es va haver de posposar la ballada i es va haver d'anul·lar la trobada d'entremesos, els caparrots de Roser Adeva, Jordi Franquesa o Joan Llamas, entre altres, ocupaven la plaça d'Octavià.
Celebració de Sant Pere
Un any més Sant Cugat va lloar Sant Pere, un dels copatrons de la ciutat i el que dona sentit a la Festa Major, i ho va fer amb una cercavila amb les entitats de cultura popular. La llotgeta, a més, va acollir l'Esclat de Festa Major per homenatjar aquest sant.
Enguany, 133 parelles van ballar el tradicional Paga-li, Joan!, sent rècord de participació, i més de 2.000 persones es van reunir per poder gaudir d'un dels balls més arrelats al municipi.
Altres activitats del tercer dia
Amb l'arribada de Sant Pere, el municipi va ser escenari de diferents activitats, des de balls de swing, el Tast de vins amb ritme! o el concert de la Societat Coral La Lira. Com cada any, a més no podia fallar en la seva cita amb la Festa Major la Rua de balls tradicionals de Bolívia.
Els Diables encenen la nit
El Correfoc dels Diables, un any més, va encendre la ciutat durant la Festa Major. Centenars de persones van ballar al ritme de les flames i l'esclat dels petards en una de les tradicionals propostes de la festa grossa santcugatenca.
Els Diables, a més, van fer la lectura dels seus Versots i la gresca i l'eufòria va aparèixer a la plaça d'Octavià amb l'espectacle final de foc i l'actuació d'El Pony Pisador.
La cultura popular inicia el diumenge
L'últim dia de Festa Major va arrencar amb la cultura popular com a protagonista. Així doncs, mentre els Bastoners de Sant Cugat despertaven la ciutat a cops de bastó, els Geganters de Sant Cugat celebraven la seva 37a Trobada Gegantera.
Al migdia, torn d'una de les estrelles de la gresca
Al migdia, va ser el torn d'una de les activitats més multitudinàries de la Festa Major de Sant Cugat: el Concurs d'Arrossos. L'avinguda de Can Volpelleres va acollir milers de persones en la 43a edició de la proposta dels Amics dels Veterans i la Regalèssia.
Punt final a la Festa Major
Sant Cugat va acomiadar 4 dies de festa grossa amb el Castell de Focs. Un any més, la Pirotècnia Tomàs va ser l'encarregada d'il·luminar el cel santcugatenc i així posar punt final a la Festa Major de Sant Cugat.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.