L’Ajuntament activa el pla Sant Cugat amb Ucraïna per donar resposta als refugiats
Ha entrat en funcionament l’Oficina d’Atenció a les Persones Refugiades d’Ucraïna, a la Casa Mònaco
L’Ajuntament ha posat en marxa el pla Sant Cugat amb Ucraïna per donar resposta a les necessitats de les persones refugiades procedents d’Ucraïna acollides per famílies, entitats i associacions de Sant Cugat. Ho ha fet dilluns 14 de març, el mateix dia en què s'ha posat en funcionament l’Oficina d’Atenció a les Persones Refugiades d’Ucraïna a la Casa Mònaco, que centralitzarà totes les ajudes cap a les persones que pateixen el conflicte.
L’objectiu del govern, expliquen en un comunicat, és "garantir les necessitats bàsiques a totes les persones ucraïneses que arribin al municipi". L’Ajuntament promet que proporcionarà ajuts d’emergència com l'accés als serveis sanitaris i socials. També es garanteix l’escolarització de tots els menors de 18 anys, la participació en activitats extraescolars esportives i culturals i la inscripció als diferents casals d’estiu que s’organitzen durant les vacances escolars. Gemma Aristoy, regidora de Ciutadania, ha aclarit que també s'oferirà orientació personalitzada, serveis per aprendre la llengua, i es col·laborarà amb la Generalitat per aconseguir homologar els estudis i trobar habitatge per a les persones que arribin al país.
L'alcaldessa, Mireia Ingla, ha expressat que Sant Cugat "ha fet més visible" la seva condició de ciutat refugi que va quedar aprovada el 2015. Per la seva part, Núria Gibert, tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, ha compartit que cal centralitzar els recursos i la informació per canalitzar la solidaritat i que sigui "més eficaç".
L’Oficina d’Atenció funcionarà amb cita prèvia: cal enviar un correu electrònic a ucraina@santcugat.cat o trucar al 010 de dilluns a divendres de 8:30 a 20 hores i dissabtes de 9 a 14 hores. L’oficina està gestionada, a través d’un acord amb l’Ajuntament, per l’entitat social Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR).
Com ajudar a les persones refugiades
Així mateix, la ciutadania disposa de tota la informació sobre consells i vies per ajudar la comunitat ucraïnesa a www.santcugat.cat/ucraina, apartat habilitat al web municipal amb informació actualitzada. El president de la Creu Roja Sant Cugat, Lluís Carreras, també ha fet èmfasi en la necessitat "d'ajudar al conflicte a través d'organitzacions oficials" per garantir que els recursos són ben aprofitats i evitar que es transformin en males intencions com el "tràfic de dones i nens o separació de famílies".
Pascale Mertens, vicepresidenta de Refugees Welcome, explica que ja hi ha 35 llars santcugatenques que han oferit la seva casa a les persones que fugen del conflicte a Ucraïna i informa que al seu web el veïnat de la ciutat es pot inscriure's al web per participar dels serveis que ofereixen i que tenen a veure amb fer de vincle local de la persona nouvinguda amb la seva nova ciutat.
Atencions relacionades amb Ucraïna
Fins al dia 15 de març el 010 ha atès 200 trucades de la ciutadania, principalment relacionades amb la recollida de material, l’acollida i l’empadronament de menors vinguts d’Ucraïna, sobre la seva escolarització o sobre ajuts econòmics. A més, des del servei de Ciutadania municipal s’han atès una altra seixantena de consultes.
Abans de la guerra, l'Ajuntament informa que a Sant Cugat hi havia una comunitat de 152 persones originàries d’Ucraïna. En les darreres setmanes, l’Ajuntament ha atès 86 persones que han arribat a Sant Cugat provinents d’Ucraïna.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.