Imatge virtual del projecte de construcció de La Mirada FOTO: Ajuntament Sant Cugat

Societat

L'Ajuntament preveu començar les obres de La Mirada el juliol de 2021

L'emplaçament definitiu de La Mirada s'ha hagut de desplaçar 200 metres i s'ubicarà al Bosc de Volpelleres

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha iniciat els tràmits urbanístics per la construcció de l'edifici definitiu de La Mirada, a Volpelleres. El Consistori s'ha vist obligat a moure l'emplaçament, ja que l'espai previst inicialment estava afectat per la franja de protecció de la via de la Renfe. Aquesta situació, que l'alcaldessa Mireia Ingla atribueix a una "errada monumental" de l'anterior govern, ha fet endarrerir la construcció de l'escola.

La previsió del govern actual és que les obres es puguin iniciar al juliol de 2021 i que la inauguració sigui entre desembre de 2022 i setembre de 2023. És a dir, l'escola continuarà en barracons dividits en dos espais fins a la meitat del curs 2022-23 o l'inici del 2023-24. És a dir, els infants passaran set cursos en mòduls prefabricats. Una situació que les famílies viuen amb indignació, especialment pels retards acumulats.

Més info: Els nous mòduls de La Mirada s'ubicaran en un parc a cent metres de l'actual escola

L'Ajuntament celebrarà un ple extraordinari el 5 de març per aprovar la modificació del Pla General Metropolità del nou emplaçament que ocuparà La Mirada. "És una prioritat", ha assegurat Mireia Ingla, que ha lamentat que el projecte ja està "massa endarrerit". "Estem al costat de les famílies. Tenen tot el dret a estar enfadats i preocupats", ha afegit fent referència als retards que pateix la construcció.

El Bosc de Volpelleres

L'àrea taronja és on s'ubicarà l'escola finalment i, la gris, on estava previst inicialment. La línia marca el límit de la franja de protecció amb les vies de la Renfe. El Leonardo es va poder construir tot i estar dins de la franja perquè no va fer falta una modificació urbanística.

El nou emplaçament de La Mirada ocupa una superfície de 8.000 metres quadrats a l'actual Bosc de Volpelleres. El tinent d'alcalde de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha reconegut que són conscients que l'actuació podrà provocar rebuig d'alguns veïns per la pèrdua d'arbres. Tot i això, ha assegurat que els arbres que es talin es replantaran a l'espai on havia d'anar inicialment La Mirada i que ara té poca vegetació.

Més info: Així ha quedat el Bosc de Volpelleres després de les obres

A més, Duch ha detallat que s'obrirà un nou accés al Bosc, al carrer de Josep Serrabogunyà.

Mireia Ingla: "Un entorn privilegiat"

"Serà un escola en un entorn privilegiat", ha destacat l'alcaldessa de Sant Cugat, fent referència que estarà envoltada pel Bosc de Volpelleres. Una zona verda de més de 100.000 metres quadrats, dels quals 8.000 es destinaran a l'escola.

Ara, l'equip d'arquitectes encarregat del projecte estan adaptant-lo al canvi d'espai. Tot plegat, segons l'alcaldessa, implicarà un "sobrecost" al pressupost inicialment previst, que se situa al voltant dels 8 milions d'euros. La Generalitat es va comprometre a aportar-ne 5,2.