L'Ajuntament proposa una nova ubicació per La Mirada si la via judicial no es desencalla
La Mirada es va posar en marxa el 2016 i, des de llavors, està en mòduls prefabricats i a l'espera d'un edifici definitiu que suma anys de retards i promeses incomplertes
L’Ajuntament de Sant Cugat ha proposat una nova ubicació per la construcció de La Mirada "en cas que l'actual litigi no es resolgui favorablement" i no es pugui desenvolupar al Bosc de Volpelleres. El nou govern de Junts i ERC ha plantejat com a ubicació alternativa el terreny que actualment ocupa l'aparcament que hi ha a tocar de l'escola. Així ho ha informat en un comunicat aquest dimarts 12 de setembre, després de trobar-se amb l'Associació de Famílies i la direcció del centre.
Actualment, la construcció de l'edifici definitiu està aturada per les mesures cautelars imposades pel jutjat, a instàncies d'entitats ecologistes. El govern santcugatenc presenta aquesta nova ubicació per tenir un pla alternatiu en cas que el procés judicial s'allargui molt o no es resolgui favorablement als seus interessos. Es tracta d'una proposta inicial que ara caldrà desenvolupar tècnicament. Un moviment que es desmarca de l'estratègia de l'anterior govern d'ERC, PSC i CUP, que assegurava que no hi havia cap ubicació possible que no fos la del Bosc de Volpelleres.
El Consistori apunta que s'unirien altres terrenys adjacents, sense especificar quins, per encabir tot l'equipament. Tot plegat per sumar una parcel·la de 9.000 metres quadrats. Un dels terrenys de l'entorn és el que hauria d'ocupar la futura segona residència pública per a la gent gran, a més de la zona que ocupen els mòduls de La Mirada.
En el comunicat enviat per l'Ajuntament s'explica que, "arribat el cas, s'ha acordat que l'equip educatiu participarà en la confecció del nou projecte". Així, s'hauria de redactar un nou projecte de construcció de l'escola si es canvia finalment d'ubicació.
Vallès: "No ens podíem quedar de braços creuats i una de les primeres coses era buscar una alternativa"
"No ens podíem quedar de braços creuats i una de les primeres coses era buscar una alternativa. Així, si les mesures cautelars no es resolen favorablement, no haurem d'esperar que el jutge es posicioni", ha explicat l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, en declaracions al TOT, en les quals ha entès la situació de les famílies: "La preocupació és màxima. Entenem que ve de fa anys i que les famílies estan preocupades i cansades".
L'alcalde ha detallat que es tracta d'una alternativa que hauria de permetre escurçar els terminis de construcció de l'escola en cas que la justícia no permeti la construcció de l'escola al Bosc de Volpelleres o si la futura resolució judicial s'allarga molt en el temps. Tot i això, no aclareix quin emplaçament es triarà si la justícia permet construir el centre a l'actual ubicació del Bosc de Volpelleres. És a dir, els dos escenaris estarien oberts.
Vallès: "Si han de trigar dos anys, potser interessa més a les famílies treballar el nou projecte"
"D’entrada hem trobat l’espai, que és d'uns 9.000 metres quadrats, molt a prop de l’escola. I anirem treballant aquesta possibilitat, de la ma de les famílies i la comunitat educativa. Ho farem plegats", emfatitza Vallès, que no especifica quins terrenys adjacents s'utilitzarien, a banda de l'aparcament. Tot i això, ja admet que no seria un procés ràpid ni senzill. Segons ha pogut saber el TOT, tots els tràmits urbanístics i una nova licitació es podria allargar uns dos anys i mig.
Ara, l'Ajuntament està intentant esbrinar quan es podran resoldre les cautelars: "Si han de trigar dos anys, potser interessa més a les famílies treballar el nou projecte". En aquest sentit, la voluntat seria encarregar la redacció del projecte al mateix equip que ha redactat l'actual proposta, tot i que s'hauria de fer una licitació pública i oberta. El canvi d'ubicació també implicaria que s'hauria d'assumir el cost d'un nou projecte (l'anterior va costar uns 500.000 euros) i una possible indemnització a les empreses licitadores de l'actual.
L'Associació de Famílies d'Alumnes de La Mirada es manté a l'expectativa i, per ara, no es posicionaran sobre l'alternativa plantejada pel govern municipal. Sí que tenen clar que es tractaria d'un "pla b" que implicaria un canvi en el projecte educatiu de l'escola: "El projecte educatiu no és només com ensenyarem els nens, també és on i com. Si canviem algun dels elements, la fórmula canvia". Amb tot, detallen que tampoc tenen clar la proposta és tècnicament possible.
Una història d'entrebancs
Concentració davant l'Escola La Mirada. FOTO: Bernat Millet.
El setembre de 2016 es va posar en marxa La Mirada amb dos grups d'Infantil-3. Ho va fer en mòduls prefabricats i amb la promesa dels anteriors governs convergents que l'escola definiva estaria llesta pel curs 2019-2020. Però set anys després, tot continua igual i La Mirada ja té més de 400 alumnes d'Infantil-3 a 5è de Primària. L'any vinent acabarà la primera promoció de l'escola i ho farà sense veure ni una pedra de l'edifici definitiu. A més, l'escola s'ha hagut de separar en dos espais i no disposen d'equipaments com cuina, menjador, gimnàs o biblioteca.
Entremig, una història d'entrebancs urbanístics i judicials, promeses incomplertes i retards continuats en què els infants han estat els grans perjudicats. L'últim va ser les mesures cautelars que la justícia va imposar per aturar la construcció de La Mirada al Bosc de Volpelleres, a instàncies d'entitats ecologistes, que consideren que suposaria una "agressió irreperable" al bosc. L'anterior govern d'ERC, PSC i CUP defensava que no hi havia cap ubicació alternativa. Per la seva banda, l'actual de Junts i ERC ha presentat aquesta nova ubicació, sense donar els detalls tècnics.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.