Albert Birbe Oliva, propietari de l'empresa Birbe, a la façana del magatzem. FOTO: Alba Martínez Vallejo.

Societat

L'empresa Birbe tanca després de 75 anys

Albert Birbe, propietari de l'empresa: 'He nascut amb una cassola i moriré amb una olla'

L'empresa Birbe ha estat capitanejada per tres generacions, i ara, amb 75 anys, Albert Birbe Oliva, l'actual propietari, ha decidit, amb molta tristor, que és hora d'abaixar la persiana. Birbe ha estat un referent a Sant Cugat pel que fa a venda d'elements per taula i cuina, i és que porta en funcionament des del 1945, quan el seu pare, Mariano Birbe, va decidir obrir una botiga al carrer Valldoreix (de venda al detall) i una altra a Barcelona (de venda al major). "La de Sant Cugat la portava la mare i la de Barcelona el pare" ha explicat l'Albert.

L'any 1970 van traslladar el magatzem de Barcelona a Sant Cugat, ubicat on es troba actualment a l'av. Cerdanyola número 115, i es van incorporar a treballar, després d'acabar els estudis i la mili, l'Albert i el seu germà. L'any 2000, desafortunadament, van morir la seva mare i el seu germà i la botiga del centre de Sant Cugat va tancar.  Des de llavors, l'única seu de Birbe a Sant Cugat s'ha dedicat a la venda al major, tot i que al ser una botiga "referent" al centre del poble, van deixar exposades algunes vendes al detall perquè els clients més habituals del carrer Valldoreix poguessin continuar venint. 

La mare de l'Albert Birbe a la botiga del carrer Valldoreix. FOTO: Cedida.

Interior de la botiga Birbe al carrer Valldoreix. FOTO: Cedida.

Una vida entre olles i cassoles

"He nascut amb una cassola i moriré amb una olla" ha rigut l'Albert al parlar de la seva relació amb la professió, "normalment la gent es jubila als 65, però vaig pensar que encara em quedava per fer". Han passat 10 anys des d'aleshores i "els anys pesen" i la salut ja no és la mateixa, per això ha decidit, juntament amb la seva dona, Mª Carmen Lechuga, qui l'ha estat ajudant en el negoci 23 anys, que és hora de tancar. 

Una decisió que més enllà de la salut, també ha estat per temes de traspàs. "Els nostres fills van per altres camins i no volen saber res d'olles i cassoles" ha explicat el propietari de Birbe, qui repeteix que han pres aquesta decisió molt al seu pesar. "Abans agafava el cotxe i s'estava fins al diumenge" ha afegeit la seva dona "li costa molt deixar enrere tota aquesta vida". La Mª Carmen ha afirmat que ella també està visquent el tancament amb tristor, sobretot "per veure'l a ell així".

L'Albert Birbe i la seva dona, MªCarmen Lechuga a l'interior del magatzem. FOTO: Alba Martínez Vallejo.

Tot i això, poden dir amb orgull que la seva empresa porta més de 75 anys al peu del canó, tot i haver "viscut moltes crisis i moltes competències". L'Albert ha explicat que la clau ha estat oferir un tracte "personal i constant" al client. "Els comerciants anaven a vendre a les botigues personalment, ensenyant bons preus, i si tenien un problema intentàvem solucionar-lo". La Mª Carmen ho corrobora "sigui més car o més barat, quan un client agafa confiança, si li dones un bon tracte, torna".

Publicitat de Birbe de l'any 1962. FOTO: Cedida.

Ara estan pendents d'un document de l'Ajuntament per poder llogar o vendre el local i creuen que el tancament definitiu serà "d'aquí 2 o 3 mesos, com a molt". No obstant, el matrimoni ha afirmat, entre riures, que encara pensen a continuar. "No hi ha manera de treure'l d'aquí, li agrada molt la seva feina" ha dit la seva dona. De mosso de magatzem a gerent i empresari, l'Albert Birbe ara continuarà el seu camí "entre cassoles i olles" però d'una altra manera.

L'Albert Birbe a la façana del magatzem. FOTO: Alba Martínez Vallejo.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.