Alumnes de l'Arnau Cadell creen i exploten un hort ecològic
El projecte s'ha iniciat aquest curs amb alumnes de 4t d'ESO, els quals s'han constituït com a cooperativa
Com fan altres centres educatius de primària i secundària de Sant Cugat, l'institut Arnau Cadell ha iniciat un projecte d'hort ecològic. Els usuaris de l'hort són alumnes de 4t d'ESO de la línia A. "És un projecte que està dirigit a alumnat que té alguna dificultat de tipus cognitiu amb el currículum ordinari", explica el director de l'institut, Josep Lluís Serrano. "Els nuclis d'interès d'aquests alumnes, sobretot de cara a estudis posteriors, són diferents de la resta i això pensem que mereix un tractament diferenciat".
El projecte es va començar a treballar a l'estiu del 2015 i va comptar amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat, la cooperativa L'Ortiga i professors del mateix institut. "La metodologia del treball per projectes és que hi hagi un nucli d'interès sobre el qual pivotin totes les matèries, de manera que els alumnes no facin matemàtiques pel fet de fer matemàtiques, sinó que facin matemàtiques amb una aplicació directa dins el projecte", detalla Serrano.
Santi Centelles, responsable pedagògic del projecte, explica que "l'hort és un pretext per treballar els continguts de les diferents matèries i ens ha anat molt bé per incorporar coneixement extern". Entre molts altres, continua Centelles, "han rebut formació d'agroecologia, han visitat una explotació d'agricultura intensiva, han rebut formació sobre sobirania alimentària i han elaborat dietes equilibrades".
Explotació de l'hort
Un dels grans objectius d'aquest projecte és que els alumnes intervinguin en totes les fases del procés de creació i explotació de l'hort, és a dir, que sigui una explotació real amb una gestió el més professional possible. Des de preparar el sòl i plantar, fins a dissenyar pressupostos, instal·lar un sistema de reg o tenir cura de les plantes. "No és una activitat puntual, sinó que la fan durant tot el curs. Ara han venut i estan replantant. Per tant, han de tenir cura i responsabilitat de tirar endavant el projecte fins a final de curs", explica Centelles.
Per comercialitzar la producció de l'hort, els alumnes han creat una cooperativa, i ells mateixos la gestionen, porten la comptabilitat i fan les vendes. Una part dels beneficis de la producció la destinaran a projectes solidaris i de millora de l'entorn i també n'utilitzaran una part per pagar un viatge de final de curs per a tota la classe.
La pròxima setmana el TOT publicarà un altre reportatge sobre com es treballen els horts a l'escola primària, en concret sobre el projecte d'hort ecològic de l'escola Catalunya.