La Junta de Govern Local de Sant Cugat ha aprovat inicialment el projecte per a la millora i naturalització del torrent de Can Cabassa en l’àmbit de Mira-sol. L’objectiu de l’actuació, que afectarà el tram de riera entre el passeig del Nard i el carrer de Pompeu Fabra, és evitar els esfondraments de terres per la força de l’aigua i integrar l’espai en la trama urbana. Les obres encara no tenen calendari i la previsió és destinar més d'un milió d'euros.
“És un projecte de naturalització que ha de suposar una millora de la situació pel que fa a aprofitament d’aigües, però també en la integració urbana, generant nous espais de passeig, amb una millora visual important”, va destacar fa uns mesos Carmela Fortuny, presidenta del Consell de Barri de Mira-sol. El projecte preveu que es cobreixi la riera fins a Mas Gener i, a partir d'allà, es faci una actuació de naturalització.
Precisament, Fortuny va anunciar en el Consell de Barri del 7 de març l'aprovació del projecte. Els veïns van recordar que fa anys que esperen resposta als problemes que origina la riera i van demanar compromisos i un calendari d'actuació.
En mal estat
En els últims anys, les denúncies dels veïns de Mira-sol pel mal estat de la riera han estat moltes. La brutícia que s'acumula, l'aigua estancada i els mosquits que hi viuen o l'esfondrament de terrenys per la força de l'aigua són algunes de les problemàtiques.
Dues veïnes de Mira-sol van denunciar al TOT la situació d’extrema preocupació pels desperfectes que estava ocasionant la riera de Can Cabassa als terrenys de casa seva. En un cas, l’aigua va esfondrar part del jardí i, en l’altre, va tirar a terra un mur. Va ser el 2014.
Després de la denúncia pública, l’Ajuntament de Sant Cugat va iniciar tasques de neteja de la llera de la riera, plena de deixalles i que obligava l’aigua a anar pels costats afectant els terrenys habitats. “Demano ajuda urgent. M’han de protegir”, va exclamar una de les afectades, que denunciava l'estat "lamentable i vergonyós" de la riera amb canonades, restes de construccions i, fins i tot, amiant.
Així, l’Ajuntament va anunciar un projecte de naturalització i millora del torrent de Can Cabassa per solucionar aquests problemes i millorar la integració de la riera a Mira-sol. Tot i això, la cobertura de la riera no es farà en aquest tram i ara la preocupació de les veïnes és que l'aigua no vingui encara amb més força. Des del govern municipal van explicar que es farien controls en aquest sentit.
Un altre dels problemes que assenyalen els veïns de la zona és que sovint s’acumula aigua estancada a la llera del torrent, que en èpoques de més calor es converteix en nius de centenars de mosquits tigres que invadeixen casa seva. A això també s'afegeixen les olors, ja que segons van denunciar, es produeixen abocaments d'aigües fecals. Carmela Fortuny va assegurar que els controls a l'aigua asseguren que està en bon estat.
Mesures
Amb tot, l’aprovació del projecte de millora suposa un pas més en la transformació d’aquest espai aqüàtic que en alguns dels seus punts té un estat deplorable. L’objectiu és, a banda de solucionar els inconvenients, oferir un nou espai de lleure als veïns.
En els primers esbossos del projecte, es plantejava fins i tot la possibilitat de col·locar elements a la riera per poder passar d’un costat a un altre caminant. Entre altres, el projecte preveu aplicar criteris de drenatge sostenible per la millora del drenatge i tècniques de bioenginyeria per a l’estabilització de talussos erosionats i millora de l’espai fluvial.
FOTOS: Artur Ribera
Així estava la riera de Can Cabassa el 2016.
Actualment, la relació de la riera amb la trama urbana de Mira-sol és inexistent.