Aquestes són les accions que adoptarà Sant Cugat per frenar el canvi climàtic
El programa Horitzó 2020 fomenta la investigació per frenar el canvi climàtic
Les ciutats tenen un paper fonamental en la frenada del canvi climàtic. S'estima que un 40% de tota la població mundial viurà l'any 2050 en una ciutat. Per aquest motiu és molt important que les ciutats s'adaptin a aquesta nova situació per tal de fer-les còmodes per a les persones i no posin en perill al medi ambient.
Per aconseguir aquests objectius, la Comissió Europea ha elaborat el programa Horitzó 2020, el programa més gran impulsat mai per la Comissió en recerca i innovació per tal de reduir el canvi climàtic.
Per aquest motiu, a Sant Cugat s'estan duent diverses iniciatives per fer un gir com a ciutat cap a un futur més sostenible. Des del consistori, s'ha decidit complir aquest 2019 quatre dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU:
- Igualtat de gènere: l'objectiu és aconseguir una igualtat real i apoderar a totes les nenes de la ciutat, per créixer en aquests valors.
- Energia neta: garantir l'accés a totes les persones de forma moderna, segura i sostenible.
- Consum sostenible: impulsar iniciatives de consum i producció sostenible.
- Acció climàtica: adoptar accions urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.
Per incloure la ciutadania en aquest canvi i permetre que hi puguin dir la seva amb idees i iniciatives que facin que la ciutat sencera sigui més sostenible, l'Ajuntament organitza diverses xerrades obertes i permet fer un seguiment al web de participació decidim.santcugat.cat.
Sant Cugat no és l'única ciutat que està duent a terme iniciatives per frenar el canvi climàtic i reduir la petjada de carboni, ja que aquest és un problema global que han d'afrontar tan municipis com Estats. Iniciatives com Madrid Central o les mesures que està prenent l'Ajuntament de Barcelona de cara al 2020 busquen reduir les emissions i les morts derivades de la contaminació. Les xifres són clares: 9 de cada 10 persones en tot el món respiren aire contaminant i 7 milions van morir l'any passat de forma prematura. Per evitar-ho, la societat ha de prendre consciència dels canvis que ha de fer per garantir el benestar de les persones.
Aquestes són només les primeres passes que emprenen les ciutats per garantir el futur del planeta i dels seus habitants, que hauran de fer un canvi en les seves pautes si volen viure amb qualitat i en un entorn agradable del qual en puguin gaudir. En aquest camí, tant ciutadans com empreses han de ser conscients que totes i cadascuna de les decisions que prenen, tenen un impacte en el medi ambient i en el nostre dia a dia. Algunes empreses, com Endesa, ja estan treballant per afrontar aquest repte i iniciar un futur sostenible amb l'electrificació de la demanda i la generació d'electricitat a partir de fonts renovables i no contaminants. En aquest sentit, la companyia s'ha proposat estar totalment descarbonitzada l'any 2050.