Sant Cugat descobreix més de 155 arbres a través d’un llibre
“Arbres singulars de Sant Cugat”, editat per l'Ajuntament, és el fruit de cinc anys de treball de camp de Josep Castellví i Jordi Roca i el suport tècnic de Jordi Torrijos
Unes 230 persones han assistit aquest dilluns, 8 de juny, al vestíbul del Teatre-Auditori a la presentació del llibre Arbres de Sant Cugat del Vallès. 155 indrets per descobrir, un acte presidit per l'alcaldessa en funcions, Mercè Conesa, i que ha comptat amb la introducció de Francesc Carbó.
Durant cinc anys, els autors del llibre van dur a terme una intensa feina de recerca i de treball de camp, que els ha dut a trepitjar tot el terme municipal i sota tota mena de condicions meteorològiques. A partir d’un plànol general, el llibre recorre sis sectors, que coincideixen amb els àmbits territorials i històrics de Sant Cugat. El volum, publicat per l'Ajuntament deu anys després del treball de camp, inclou 12 itineraris de descoberta d’arbres i les 155 fitxes dels arbres singulars.
El llibre és molt més que un compendi de fitxes botàniques dels arbres singulars del municipi. Castellví, Roca i Torrijos han dut a terme un llarg treball de recerca per confeccionar un volum que, amb el fil conductor dels arbres singulars de Sant Cugat, també parla de la història, les tradicions i les llegendes del municipi.
Sant Cugat, municipi amb 80.907 arbres urbans
Josep Castellví ha explicat a l'acte de presentació que tot plegat va començar l'any 2000 sota el mandat de l'exalcalde Lluís Recoder quan va decidir catalogar els arbres del municipi. Castellví i Jordi Roca, socis històrics del Club Muntanyenc Sant Cugat, van decidir iniciar aquest treball de camp amb el suport i assessorament tècnic de Jordi Torrijos, cap del servei municipal de parcs i jardins. Per Castellví, al capdavant d'un home sempre hi ha una gran dona en referència a les seves esposes i, en aquest sentit, agraeix, “la paciència que heu tingut amb nosaltres mentre treballàvem per la nostra ciutat”.
Per Jordi Roca, aquest llibre és una eina de treball per les escoles de Sant Cugat perquè els menuts coneguin el nostre entorn. El coautor també considera necessari que aquesta publicació estigui a les biblioteques municipals i els casals i llars de la gent gran. Mentre, Jordi Torrijos destaca el fet que els arbres són “un teixit important i es converteixen en ordenadors del paissatge urbà” i, en aquest sentit, explica que la ciutat ha integrat molts arbres de les contrades de Collserola com l'alzina del carrer Borrell, entre molts altres exemples.
L’alcaldessa en funcions ha manifestat que “Sant Cugat és una ciutat singular i ho és precisament per l’interès que desvetlla projectes com el llibre Arbres singulars. La feina que han dut a terme els tres autors ha estat intensa, ben documentada i els ha comportat moltíssimes hores de dedicació”. Així mateix, Conesa ha assenyalat que “Sant Cugat és un municipi amb 80.907 arbres urbans, que són el símbol natural de la nostra ciutat i que donen nom a places, carrers i, fins i tot, escoles, com L’Olivera i el Pi d’en Xandri”.
Els arbres també al TOT
Durant més de dos anys el TOT Sant Cugat va publicar setmana a setmana fitxes dels diferents arbres que recull el llibre, una secció que realitzaven Josep Castellví i Jordi Roca amb el suport del Club Muntanyenc Sant Cugat. L'edició d'aquest llibre ha estat doncs, en part, gràcies a la col·laboració del TOT Sant Cugat.
Els més de 200 assistents a l'acte de presentació van ser obsequiats amb un exemplar del llibre “Arbres singulars de Sant Cugat del Vallès”.