Arcadi Oliveres, al centre, dona el seu fons documental a l'Arxiu Nacional de Catalunya. FOTO: Cedida

Societat

Arcadi Oliveres dona el seu fons documental a l'Arxiu Nacional de Catalunya

L'economista i activista santcugatenc Arcadi Oliveres pateix una greu malaltia i ha decidit entregar el seu fons documental a l'Arxiu Nacional

Arcadi Oliveres, economista i destacat activista santcugatenc, ha entregat el seu fons documental a l'Arxiu Nacional de Catalunya, el dilluns, 1 de març, en una recepció privada que ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla; la consellera de Cultura Àngels Ponsa, i el director de l'Arxiu Francesc Balada. Cal destacar que Oliveres ha estat diagnòsticat d'una malaltia terminal, i fa un mes va comunicar que els metges li havien previst poques setmanes de vida. A més, en el ple municipal del mes de febrer es va aprovar el primer pas per fer Arcadi Oliveres fill predilecte de Sant Cugat.

Més info: Obren un web per fer arribar mostres d'afecte a Arcadi Oliveres, greument malalt

Més info: Sant Cugat nomenarà Arcadi Oliveres fill predilecte de la ciutat

El fons d'Arcadi Oliveres

El fons que Oliveres ha donat a l'Arxiu Nacional de Catalunya conté documentació de diverses entitats pioneres al país en el foment de la pau, l’antimilitarisme i la justícia social, de les quals en va formar part important l'activista santcugatenc al llarg de prop de 50 anys. 

Aquesta documentació, tal com assenyala l'Arxiu en un comunicat "esdevé clau per entendre la història del nostre país, des del tardo-franquisme (va participar, per exemple, a la “Caputxinada”) fins a l’actualitat, amb un rol molt actiu al moviment del 15M i al denominat procés català". Tal és la simbiosi entre la seva activitat pròpia i la col·lectiva, expliquen des de l'Arxiu, que el fons planteja la problemàtica de discernir el límit entre els documents personals i els de les associacions o moviments en què ha participat.

Entre la documentació donada per Oliveres destaquen especialment els documents de quatre organitzacions en les quals Arcadi Oliveres ha tingut un paper clau al llarg dels anys:

  • “Pax Christi” (Oliveres en va ser membre fundador i part activa fins a l'any 1990).
  • L’Institut Víctor Seix de Polemologia (Dirigit durant uns anys per l'activista santcugatenc).
  • Justícia i Pau (Arcadi Oliveres n'ha estat president des del 2001 fins al 2014).
  • La Universitat Internacional Catalana de la Pau (El santcugatenc en va ser membre fundador l'any 1984 i actualment és el president del patronat de l'entitat).

De casa a l'Arxiu Nacional de Catalunya

Fins al seu ingrés a l'Arxiu Nacional, el fons documental d'Arcadi Oliveres ha estat conservat al seu domicili familiar, al nucli de Mira-sol, terme de Sant Cugat del Vallès, on de fet ha viscut al llarg dels darrers 40 anys. Al voltant de l'any 2010 va encomanar l'ordenació d'una petita part inicial del seu arxiu, els treballs de la qual van donar com a resultat, 50 carpetes amb documents endreçats. Plenament conscient del valor del fons documental produït i aplegat, i amb la intenció de poder-lo cedir al més aviat possible a un arxiu públic, va ser ja a la tardor de l'any 2019, quan va encomanar a un professional de confiança, en Jordi Algué, l'inici d'una tria i un primer tractament arxivístic més global, que permetés una ordenació i classificació bàsica.

Gaudint de la possibilitat d'intercanviar impressions amb el productor del fons i d'obtenir de primera mà un coneixement biogràfic detallat de la seva activitat al llarg de tants anys, es va iniciar aleshores l'avaluació de la importància de la documentació i l'agrupació de la documentació triada a través d'un quadre de classificació específic, amb subfons relatius a la seva activitat dins les entitats esmentades amunt amb més detall. Malauradament, aquests treballs van restar interromputs el març de 2020, arran de la situació sanitària: es calcula que ha rebut aquest primer tractament, aproximadament, un 60% del conjunt de la documentació del fons, que és la que ha estat objecte d'ingrés a l'Arxiu Nacional.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.