La tria de l'escola és important ja que determinarà, en gran part, el camí de l'infant FOTO: Artur Ribera

Societat

Arrenca el nou curs escolar amb un 1,6% més d'alumnes

Les escoles de Sant Cugat tornen a obrir les portes, després del període d’estiu, en un nou curs en el qual rebran 332 alumnes més que l’any passat

El nou curs escolar arrenca, a la majoria de les escoles, aquest dilluns, 12 de setembre, i ho fa amb 20.388 alumnes, un augment de l’1,6%, fet que comportarà que a les aules santcugatenques hi hagi més escolars que ara fa un any. Enguany, i canviant la tendència experimentada els darrers cursos, l’escola privada és la que més creix pel que fa a la demanda, amb un 3,5% d’increment en les matriculacions, seguida dels centres d’educació pública, que augmenta un 3% el nombre d’estudiants, mentre que la concertada baixa un 1%.

La variació entre la tipologia de centres més demandats respon, en paraules de l’Esther Salat, regidora d’Educació, Universitat, Família i Ocupació de Sant Cugat, a la consolidació dels nous centres de la ciutat com Creanova o Esart. A l’escola pública, la demanda continua sent similar als centres educatius públics, com assenyala la regidora Salat: “Ara fa dos cursos que es va detectar un canvi de tendència de més demanda a la pública, fet que ha justificat la creació de la XII escola” i ha argumentat que aquest curs el repte era “donar resposta a la demanda de l’escola pública”.

332 alumnes més i augmentant

El nou curs registra, de moment, 332 escolars més que el curs anterior. Tot i això, la xifra encara pot patir alguns increments, tenint en compte les incorporacions que es fan durant el mes de setembre, és a dir, les peticions fora de termini i l’anomenada matrícula viva. Aquesta última suposa un autèntic mal de cap per a l’àrea d’Educació local, ja que als infants que arriben durant l’any, una vegada el curs ha començat i els grups estan tancats, se’ls ha d’adjudicar una plaça. Aquesta dada no queda tancada fins que el curs no finalitza, al juny. A tall d’exemple, durant el curs 2015-2016, aquest fenomen va suposar la petició de 155 places, de les quals en van atorgar 135, i durant el 2014-2015, van ser un total de 163 sol·licituds, de les quals se’n van acceptar 139.

Ciutat atípica

Per tot això, la Conselleria d’Educació qualifica Sant Cugat de ciutat molt atípica, a causa de l’alta demanda de places educatives. És per això que quan el Departament fa la planificació en matèria d’educació, es contemplen variables que no es preveuen per a cap altra ciutat d’àmbit català, com l’edat fèrtil de les dones, la tipologia de persones que decideixen anar a viure al municipi i “tot i aquests estudis, és imprevisible”, recalca Salat. I és que Sant Cugat rep infants en edat escolar durant tot l’any. 

Entre els 350 i el 1.500 €euros per tornar a l’escola

La tornada a l’escola suposarà a cada família una despesa que rondarà entre els 350 i els 1.500 euros, tal com assenyala la Unió de Consumidors de Catalunya (UCC) en un estudi. El pressupost que calcula aquesta entitat preveu que la despesa inclou material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, extraescolars, i acollida matinal, entre altres.