Arrenca el "judici de la vergonya contra el feminisme" pel tall dels FGC el 2018
Desenes de persones donen el seu suport a les set santcugatenques encausades pel tall dels Ferrocarrils durant la vaga feminista del 2018
3 anys de presó i una multa de 26.000 euros. És la petició de la Fiscalia a les set santcugatenques acusades de desordres públics pel tall dels Ferrocarrils a l'estació de Sant Cugat durant la vaga feminista del 8 de març de 2018. El judici ha arrencat aquest dilluns 27 de maig, sis anys després dels fets, i les encausades han entrat als jutjats de Terrassa acompanyades per desenes de persones que els han donat el seu suport. "És el judici de la vergonya contra el feminisme", han proclamat.
La reivindicació a les portes dels jutjats, convocada pel grup de suport 8 mil motius, ha tingut un caràcter reivindicatiu i festiu amb crits a favor de la lluita feminista. Les abraçades d'ànims i solidaritat han estat constants durant una mobilització emotiva que culmina sis anys de concentracions i protestes contra el procés judicial. Les famílies de les acusades, també presents, s'han sumat a la denúncia contra un judici que consideren injust i unes peticions de penes desproporcionades. El judici s'allarga fins aquest dimecres, 29 de maig.
"És el judici de la vergonya contra tot el moviment feminista"
"Han sigut sis anys plens d'angoixes, de visites dels mossos a casa, de no saber quan s'acabaria, de detencions, de concentracions i d'incerteses. Sis anys amb un procés judicial irregular que han condicionat les nostres vides", han denunciat les set encausades en un manifest conjunt en què han proclamat: "Ens jutgen per exercir el dret a vaga. Ens jutgen per feministes i militants compromeses i lluitar contra un sistema explotador i injust. És un judici polític. Lluitar per un món just no és delicte".
"És el judici de la vergonya contra tot el moviment feminista, que està fent trontollar les estructures de poder. Les dones continuarem plantant cara malgrat els seus càstigs i sentències. El moviment feminista no té aturador", han afegit. Per això, consideren que l'única "sentència justa" és l'absolució.
Finalment, han carregat també contra la Generalitat i Ferrocarrils, que en un primer moment es van presentar com a acusació particular, i han qualificat el seu paper de "vergonyós". Entre els manifestants hi havia els dos regidors de la CUP a Sant Cugat, Marco Simarro i Ariadna Sierra.
En defensa del dret a protesta
"És un judici que no s'hauria de celebrar. Ja vam demanar l'arxiu i vam deixar molt clar que els delictes que ens estan aplicant és una construcció", ha assenyalat l'advocada de tres de les encausades, Laia Serra, que ha afegit: "Avui defensem i reivindiquem el dret a la protesta i el marc és la vaga feminista del 2018, especialment convocada per reivindicar el dret de les dones".
A més, ha argumentat l'acció de protesta: "Es va interpel·lar els Ferrocarrils perquè no tenien protocol específic contra les violències masclistes. Es va demostrar que amb aquesta forma de lluita, es va crear el protocol. La protesta va revertir en drets col·lectius". D'altra banda, l'advocada ha assenyalat que han detectat "falles tècniques" i una "tramitació no curosa" durant el procés judicial.
El tall dels Ferrocarrils
Els fets jutjats es remunten a la vaga feminista del 8 de març de 2018, quan una vintena de manifestants va saltar a l'estació de Ferrocarrils de Sant Cugat i va tallar la circulació dels trens durant dues hores. Els Mossos van desallotjar l'espai i van identificar i denunciar set dones que havien participat en la protesta.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.