La Floresta celebra durant aquest any el centenari del barri amb l'objectiu de donar a conèixer la història del barri i poder elaborar el relat històric. Tot i que ja hi havia edificacions amb anterioritat, s'ha agafat el 2019 per celebrar el centenari perquè es compleixen cent anys de la creació de l'Associació de Propietaris de la Floresta.
El tret de sortida a la celebració serà el dissabte, 26 de gener, quan es farà l'acte inaugural de l'any del Centenari a les 12 hores a l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta. Un acte que servirà per donar a conèixer les diferents activitats que es faran per commemorar l'efemèride, que s'estendran durant 6 mesos, i que l'ha elaborat la Comissió del Centenari del Consell de Barri de la Floresta.
Entre altres activitats, es faran diferents xerrades per donar a conèixer el medi natural, la història i la cultura del barri, entre altres aspectes. També hi haurà teatre i diferents exposicions sobre temàtiques relacionades amb aquests cent anys d'història, així com la projecció d'un documental fet a partir d'entrevistes a veïns i veïnes de la Floresta.
Propostes musicals, Ball del Centenari, i la presentació del llibre del Centenari, entre altres, completaran el programa d'actes, que s'estendrà fins al mes de juliol.
Un dels objectius del centenari és fer unió entre veïns i veïnes i donar a conèixer la història de La Floresta entre aquella gent que potser no se la sent tan seva. "La Floresta ha augmentat de població. Jo no la veig malament, però ha tingut períodes on era més petita però molt més cohesionada", recordava Òscar Costa, un dels membres de la comissió del centenari del Consell de Barri, que afegia: "Quan parles amb la gent dels anys 50 o 60, t'expliquen que es coneixia tothom i ara això ja no passa".
Uns actes de celebració que es presentaven aquest mateix dilluns, 21 de gener. La regidora de Cultura a l'Ajuntament de Sant Cugat, Silvia Solanellas, destacava la importància que va tenir l'arribada del tren en el creixement del barri, fent valdre la "singularitat" de la Floresta, "un cas únic a Catalunya, en l'àmbit social", destacava. Pel que fa al centenari, Solanellas apuntava que "volem recuperar la memòria històrica del barri i realçar tot el que ha passat al barri", subratllant el fet que l'Ajuntament hi aporta 55.000 euros, i infraestructures, per donar suport a la celebració.
Per la seva banda, Òscar Costa, coordinador de la comissió del centenari de la Floresta, era l'encarregat de presentar les diferents iniciatives pensades durant la celebració, apuntant que "ha participat molta gent que ha aportat moltes coses diferents" en l'elaboració del programa. El president de l'Associació de Propietaris i Veïns de la Floresta Pearson i membre de la comissió del centenari de la Floresta, Guillermo Gallego, també feia valdre aquesta feina col·lectiva, destacant que el programa "és el resultat de rescatar el treball col·lectiu i de recerca dels veïns de la Floresta. Hem volgut recuperar la memòria històrica del barri".
En aquest sentit, destacava també "la identitat pròpia de la Floresta; els que vivim a la Floresta ens sentim florestans", deia, apuntant que "és un barri d'"efervescència social", "amb una actitud reivindicativa i lluitadora". També en aquest sentit s'expressava Núria Gibert, presidenta del Consell de Barri de la Floresta, dient que "és un centenari ple d'identitat i que té molt a veure en com és el barri. És l'evocació del rescat del reconeixement del barri".