Els beneficis de la música no entenen d’edats
Cada cop més residències per a persones grans decideixen incorporar activitats amb música per millorar el benestar dels seus residents
La música proporciona un gran nombre de beneficis per a la gent gran que impacten positivament en la seva salut emocional, física i mental. És així que pot millorar la seva qualitat de vida:
1. Estimulació cognitiva: La música pot funcionar com a teràpia per a persones amb demència o Alzheimer. Cantar o escoltar música pot millorar la memòria, l'atenció i la capacitat per a processar informació. A més, la música pot actuar com un vincle amb records passats, ajudant la persona a recuperar i mantenir els seus records i identitat personal.
2. Activitat física: Cantar és una activitat que involucra diversos grups musculars, especialment els de l'aparell respiratori i els abdominals, promovent una millora en la postura, la respiració i el control muscular. A més, durant l’activitat de cant, la música pot generar l’impuls de moure's i ballar, i això és un excel·lent exercici cardiovascular que ajuda a mantenir la mobilitat i la flexibilitat.
3. Socialització i confort emocional: La música té un efecte en l'estat d'ànim i el benestar emocional. Pot arribar a reduir l'estrès, l'ansietat i les alteracions del son i, aportar confort i relaxació. A més, cantar pot ser una activitat social que combat la solitud no desitjada i l’aïllament social al qual s’enfronten moltes persones grans.
4. Comunicació: El cant i la música poden ajudar a millorar les habilitats comunicatives. Aprendre’s la lletra de les cançons i participar en activitats musicals grupals pot millorar la claredat i la fluïdesa a l’hora de parlar i la capacitat d’escolta.
Veient els beneficis que pot aportar, cada cop més residències per a persones grans incorporen activitats musicals. Un exemple és la residència Cugat Natura i la seva coral, una activitat dirigida per la Clara, musicoterapeuta, que té un gran èxit entre tots els residents.
Una sessió de música a la residència Cugat Natura
Durant una sessió de coral, els participants escolten la cançó, la contextualitzen i comparteixen amb la resta el que els provoca i si els porta algun record. Seguidament, realitzen un escalfament corporal al ritme de la música, fent estiraments i ballant, i un escalfament vocal amb exercicis de respiració i despertar de la veu a través de diferents dinàmiques. La resta de la sessió es dedica a preparar el repertori pel concert de final d’any al qual també es convida a familiars i amics.
Tal com ens explica la Mónica Moreno, directora del centre “la música i el cant són eines valuoses per a millorar la qualitat de vida de la gent gran. No només perquè ofereixen beneficis per a la salut física i cognitiva, sinó perquè també enriqueixen la vida emocional i social, promovent una vellesa més activa i saludable”.