Oriol Cabanas, a l'espai de Cabanas Nutrition a Sant Cugat FOTO: Bernat Millet

Societat

Cabanas (nutricionista): "No hi ha dietes o aliments miraculosos"

El nutricionista Oriol Cabanas parla d'alimentació saludable i fa recomanacions per adquirir bons hàbits

Oriol Cabanas és dietista-nutricionista i fundador de Cabanas Nutrition, un centre de nutrició i entrenament personal situat al carrer de Xerric de Sant Cugat. El TOT conversa amb ell sobre els hàbits alimentaris, els aliments que s'han d'evitar o consells a tenir en compte per tenir una vida saludable.

Com neix Cabanas Nutrition?

Va sorgir del meu interès per la nutrició, els bons hàbits i l’esport. Això em va portar a estudiar la carrera de Nutrició i a formar-me com a entrenador personal. Vaig veure que la gent té una necessitat de cuidar-se, agafar bons hàbits i menjar d’una forma adequada i vaig muntar Cabanas Nutrition per poder ajudar-la.

Quines són les necessitats que heu detectat?

Veiem que la salut està molt lligada amb l’alimentació i l’activitat física i és una tendència a l’alça. La qualitat de vida i la salut van relacionades totalment amb l’alimentació i l’esport i és bo cuidar-se, aprendre a menjar bé i està més sans.

Què vol dir menjar bé?

És menjar de forma equilibrada, flexible i adequada a les teves necessitats, gustos i objectius. I disfrutar menjant. Una alimentació equilibrada és variada i amb grups d’aliments com a base: les verdures, hortalisses, cereals integrals, aliments proteics d’origen animal o vegetal, llegums i greixos saludables. Aquesta és la base en la qual ens haurem de moure.

Cabanas: "Menjar bé obliga a organitzar-te millor, segur. I si t’organitzes bé, pots optimitzar el temps"

Quins són els pitjors hàbits que veieu en la gent?

El sedentarisme i menjar de forma desorganitzada. Això provoca ansietats, menjar coses que no toquen i insanes perquè no hi ha una bona planificació ni organització.

Menjar bé suposa més temps?

Menjar bé obliga a organitzar-te millor, segur. I si t’organitzes bé, pots optimitzar el temps. Per exemple hi ha el batch cooking, que és cuinar el menú setmanal en dues hores durant el cap de setmana. Si t’organitzes prèviament pots menjar de forma saludable i amb poc temps. Però t’has de planificar. Si no, gastes més temps i més diners.

I és més car?

Menjar bé segurament és més car que menjar malament. El menjar de qualitat no és barat. Però es poden buscar equilibris segons la persona, el seu poder adquisitiu. Al final tot es pot fer si hi ha una bona planificació prèvia.

Oriol Cabanas FOTO: Bernat Millet

Dieta o alimentació saludable?

Nosaltres diem ‘diga-li dieta o estil de vida’. Entenem la dieta com un estil de vida, és una planificació dels aliments al llarg del dia i de la setmana. Dit això, entenem que aquesta serà la clau per adquirir bons hàbits en el futur i sigui fàcil de seguir. La nostra base és fer fàcil la bona alimentació, tenint en compte l’estil de vida de cada persona.

Hi ha dietes o aliments miraculosos?

L’únic miraculós és la constància i ser ordenat. Si et vols cuidar i alimentar bé, t’has d’organitzar i anar cap allà. Dietes per baixar quilos en dos o tres mesos, et pot servir per aquests tres mesos, però no t’ajudarà a adquirir bons hàbits i mantenir els objectius. Molts pacients ens pregunten: això quan acaba? I això no acaba, estem intentant adquirir bons hàbits que ens durin tota la vida. Nosaltres ensenyem a menjar bé per aconseguir un objectiu i mantenir-ho al llarg del temps.

A nivell de motivació o mental, com s’ha de preparar una persona per canviar els hàbits?

El més important és saber cap a on vols anar, trobar la motivació. Pot ser trobar-se millor, descansar millor, tenir més energia, estar més sa. Quan ho tens clar, és més fàcil canviar els hàbits. Si realment ho volem, ho podem aconseguir. I s’ha de tenir clar que has de canviar coses. Si no estàs content amb el teu estil de vida, has d’acceptar que hi haurà canvis i els hem de voler fer.

Cabanas: "El pacient mai ha de passar gana. Si passa gana, hi ha ansietat"

Quina importància té l’esport en tot plegat?

Nosaltres sempre recomanem combinar l’alimentació amb l’entrenament, que té un paper fonamental pel canvi d’hàbits. No podem pretendre estar sans sense moure’ns. Per això recomanem un canvi de 360 graus, amb l’alimentació i l’entrenament. Si no han fet mai res, es pot començar per un o dos dies a la setmana. L’esport ens dona molts beneficis, no és només baixar de pes.

Avui dia amb internet hi ha molta informació d’alimentació o nutrició. Com ho veieu?

Per una part és bo, però també és dolent. Si escoltem a tothom, no saps ben bé què fer o creure. T’has d’informar, però a través de fonts fiables, que no sempre és fàcil. Però et pot jugar una mala passada, et pots passar el dia mirant etiquetes o altres coses que no acabes d’entendre. Si teniu dubtes o vols aprendre de nutrició o a menjar bé, el millor és anar a un professional que et pugui assessorar.

Molta gent relaciona les dietes amb passar gana o privar-se de moltes coses.

El pacient mai ha de passar gana. Si passa gana, hi ha ansietat, es troba malament i l’adherència a la dieta és molt més difícil perquè ho està passant malament. Encara que vulguem baixar de pes, no pot passar gana. I sempre s’ha de donar un o dos dies lliures perquè la persona mengi el que vulgui, amb un cert control, però el que més li vingui de gust. La persona ha de disfrutar, menjar és un plaer i no hem de privar-nos d’aquest plaer, que també és un acte social. La vida ha de continuar, ens ho hem de passar bé i hem de gaudir menjant, però de manera controlada amb un o dos dies lliures.

Quins aliments no poden faltar en el dia a dia?

Jo parlaria grups d’aliments: proteic d’origen vegetal com tofus o tempeh o animal com carn o peix; verdures i hortalisses; greixos saludables i cereals. La conclusió és que no hi ha superaliments. És l’equilibri de tots els aliments que tenim ben repartits al llarg del dia. Tots tenen la seva importància en la seva mesura.                                          

Quins productes s’haurien de limitar?

Els ultraprocessats no aporten cap benefici. Hi ha processats bons, però els ultraprocessats amb més sucre, additius, etc. són perjudicials i s’haurien d’evitar de totes totes.

Cabanas: "L’alcohol, sempre que puguem, fora"

Cereals integrals o blancs?

Dependrà de l’objectiu, si una persona vol guanyar pes, el perjudicarà si és integral, perquè té més fibra i tindrà més sacietat. Però en general, a gairebé tothom, li recomanaria integral perquè augmenta la fibra, minerals i vitamines i enriqueix la dieta.

La fruita sencera o en suc?

Sempre sencera, per no perdre la fibra i les seves propietats.

Carn vermella?

Sí, però puntualment, un o dos cops a la setmana com a molt.

I embotits?

Depèn. El pernil salat o gall d’indi el podríem recomanar, perquè són de qualitat. Però han de tenir un percentatge de carn elevat, més del 90%. I tota la resta de forma ocasional o eliminar-los.

Una copa de vi?

No. L’alcohol, sempre que puguem, fora.

Un bon esmorzar?

Un esmorzar ha de portar una ració de proteïna, fruita i una ració d’hidrats de carboni com pa integral o civada integral.  O una truita de clares d’ou, amb pa de cereals integrals, tomàquet, alvocat i una peça de fruita cítrica.

Hidrats de carboni a la nit?

Sense cap problema. Dependrà de l’objectiu de la persona i l’entrenament que fa, però no hi hauria d’haver cap problema.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.