El rebost de Càritas s’encarrega de repartir menjar cada 15 dies FOTO: Artur Ribera

Societat

Càritas Sant Cugat atén 710 famílies durant el 2016, 208 per primera vegada

Ha augmentat en un 20% el nombre de persones soles que han necessitat els serveis

Càritas Sant Cugat ha atès durant l'any 2016 un total de 710 famílies al servei de primera acollida de l'entitat, que serveix per detectar les necessitats de cada persona i derivar-los als recursos i serveis que puguin resoldre la seva situació. D'aquestes, 208 han estat atesos per primer cop (77 més que l'any anterior). Així ho reflecteix la memòria anual que l'entitat ha presentat aquest dijous, 25 de maig, i de la qual se'n desprèn també un augment significatiu de les persones soles que han necessitat aquesta atenció.

Concretament, s'ha passat d'un 13% l'any 2015, al 33% dels casos durant el 2016. Una dada que "s'ha de valorar", ha remarcat Rafa Gómez, voluntari i conseller de Càritas, ja que "és important reflexionar sobre quin és el comportament de les persones a la societat que fa que no formin famílies, sinó que viuen soles amb criatures".

Igualment, les dades refermen que "la pobresa té nom de dona", ha valorat Marina Pous, responsable de l'Equip de Càritas a Collserola i treballadora social, ja que el 54,11% dels casos atesos són dones. Pel que fa a les edats, es manté l'estadística, atenent principalment al col·lectiu que engloba la població entre 19 i 64 anys, amb un 73,1% dels casos, i en la majoria dels casos, sense feina (70,42%).

Els diferents serveis que ofereix Càritas

L'entitat solidària ofereix a Sant Cugat una quinzena de serveis per fer front a les persones que viuen en situació de pobresa a la ciutat. Unes persones que suposen el 2,5% de la població total, com ha afirmat Rafa Gómez, fet que reflecteix que "Sant Cugat no és una ciutat rica, només; encara que hi hagi uns indicadors que diuen que la ciutat té en renda per càpita molt alta".

D'aquesta manera, Càritas dona servei a unes 2.100 persones mitjançant la quinzena de serveis que ofereix. Durant l'any 2016, 797 famílies (1983 persones) han fet ús d'El Rebost (servei que vol garantir un complement alimentari bàsic), 7 menys que en el període anterior. D'aquesta manera, s'han distribuït 251.086 kg d'aliments, incloent-hi els lots d'alimentació per a nadons que han rebut 30 famílies (7 més que l'any anterior).

Per la seva banda, el menjador social ha atès a 29 persones (22 homes i 7 dones), a més de 12 persones que han fet ús del servei de dutxa i bugaderia. El Talleret i el programa Ajuda'm a créixer (servei d'acollida a dones mares) ha prestat servei a 21 mares i 21 nadons durant l'any, i 17 nois i noies entre 12 i 16 anys s'han beneficiat del programa de reforç escolar. Igualment, s'han concedit 91 ajuts en el programa Pro-Infància de L'Obra Social La Caixa per atendre necessitats d'alimentació i higiene i de material escolar.

En la mateixa línia, 47 persones s'han beneficiat del programa de conversa per ampliar les capacitats lingüístiques, i 18 han participat del programa d'Alfabetització. Pel que fa al programa laboral, 43 persones s'han beneficiat d'alguna de les fases d'inserció laboral que ofereix l'entitat, mentre que 7 persones en situació irregular han pogut acollir-se al projecte d'acolliment i acompanyament Arrela't.

Igualment, 3 homes formen part del Pis d'Homes, impulsat per un grup de voluntaris que els assessoren i acompanyen en la seva independència d'habitatge i econòmica. I pel que fa a l'Hort solidari, nascut el 2013, durant l'any s'han recollit més de 4.500 kg d'aliments, i prop de 8.000 productes unitaris com enciams. Finalment, pel que fa a la campanya Un nen, una joguina, en el passat exercici es va atendre 182 famílies, fet que suposa que 285 infants de la ciutat van rebre el seu regal de Reis.

El valor dels voluntaris

En tota la tasca realitzada per Càritas, tots els ponents a la presentació, Gómez, pous i també Mn. Blai Blanquer, han volgut destacar el valor de la feina feta pel voluntariat. I és que Càritas Sant Cugat compta amb 205 voluntaris que ofereixen el seu temps a canvi d'atendre a les persones que ho necessiten.

"Ho valorem molt positivament. Hi ha molta gent de Sant Cugat que pensa que no pot ser que un 2,5% de la població visqui en situació de pobresa, però quan se n'assabenten, la gent que té possibilitats és generosa. I molts ho fan aportant el seu temps, que respon a la generositat de la gent", ha remarcat Gómez.