El rebost de Càritas Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera

Societat

Càritas va atendre 1.622 persones a Sant Cugat durant el 2018

3 de cada 10 persones ateses per Càritas a Sant Cugat del Vallès tenen feina

Càritas va atendre 675 famílies durant el 2018 a Sant Cugat, el que va suposar que l'organisme de l'església va ajudar 1.622 persones amb necessitats bàsiques. Això suposa un lleuger descens respecte al 2017, quan es van atendre 688 famílies. En total, l'entitat va destinar més de 900.000 euros en els diferents programes de suport.

De les 675 famílies ateses, 473 van accedir-hi a directament a través de Càritas mentre que 202 van ser derivades pels Serveis Socials de l'Ajuntament de Sant Cugat. Càritas ofereix diferents serveis per atendre les necessitats de persones vulnerables, com l'acollida individual, el rebost d'aliments, el menjador social o la formació i l'orientació laboral. L'objectiu de l'entitat no és només pal·liar les seves necessitats, sinó donar eines perquè les persones puguin sortir per elles mateixes de la situació de pobresa.

"És cert que Sant Cugat és de les ciutats amb PIB més alt, però també és cert que Sant Cugat és una ciutat molt gran i hi ha bosses de gent necessitada. Càritas demostra que és una realitat, és la prova científica que hi ha persones que necessiten ajuda", exposa mossèn Emili Marlés, rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià.

221 famílies, ateses per primera vegada

El servei d'acollida individual és la primera porta d'entrada a Càritas i on l'entitat detecta les necessitats de les famílies i dissenya un pla conjuntament per tal que puguin sortir d'aquesta situació. Durant el 2018, 473 famílies hi van passar, 221 de les quals hi accedien per primera vegada. Els casos atesos per primera vegada a Càritas han augmentat de forma important, ja que el 2017 en van ser 65.

Susanna Pellicer: "El que hem de fer és atendre les persones més desfavorides, vagin on vagin"

"S'ha d'agrair la tasca de Càritas, és impressionant. L'administració arriba fins on arriba i treballar conjuntament és important. Hem d'unir els esforços", assegura la tinent d'alcalde de Polítiques de Cicle de Vida, Progrés Social i Habitatge, Susanna Pellicer.

Sobre el fet que Càritas estigui suplint part de la tasca que hauria de fer Serveis Socials, Pellicer es mostra partidària d'aquesta col·laboració: "A vegades costa d'explicar. Un exemple és el menjador social: hi ha ajuntaments que el fan ells, però nosaltres vam pensar que Càritas era qui en sabia més. Som més partidaris de fer convenis amb entitats especialitzades que no pas que ho faci l'administració directament. Mentre hi hagi una entitat a fer aquesta tasca amb el suport econòmic de l'Ajuntament, és més viable que fer-ho directament nosaltres". "El que hem de fer és atendre les persones més desfavorides, vagin on vagin", afegeix.

Alimentar les famílies

L'ajuda alimentària és un dels pilars fonamentals de Càritas. A través del rebost s'ofereix aliment periòdicament a famílies amb necessitats. Durant el 2018, Càritas va donar menjar a 675 famílies, 34 de les quals es van beneficiar de lots alimentaris per nadons. En total es van distribuir més de 255.000 quilos de menjar.

D'altra banda, Càritas disposa d'un menjador social per a persones amb més necessitats, que ofereix dinars de dilluns a divendres i que busca també crear un espai de relació i on es prioritza l'acompanyament personal. 34 persones van utilitzar el servei. A més, s'ofereix també d'un servei de dutxes i bugaderia, utilitzat per 28 persones el 2018.

La feina, imprescindible

"Una de les primeres demandes de les persones que atenem és que volen trobar feina, és la principal problemàtica", explica Montse Peñalver, tècnica referent de Càritas Sant Cugat. És per això que l'entitat ofereix diferents serveis enfocats a la formació i orientació laboral. L'objectiu és ajudar les persones amb difícil inserció laboral a crear un itinerari per trobar feina.

En la fase de diagnòstic laboral, sessions per treballar les competències bàsiques, van participar 37 persones en total. En el curs d'orientació laboral, per a persones que ja han passat per les primeres sessions, van sumar-s'hi 8 persones.

88 persones van participar en programes de conversa i alfabetització

A més, Càritas disposa d'un servei d'intermediació laboral per ajudar a les persones amb necessitat a ser contractades i que durant el 2018 van propiciar que 46 persones trobessin feina.

D'altra banda, Càritas també ofereix sessions d'alfabetització i conversa per ajudar persones nouvingudes que no parlen ni castellà ni català a adquirir coneixements en la llengua, fet imprescindible per trobar feina. 88 persones se'n van beneficiar. També hi ha el servei Arrela't, un projecte d'acollida i acompanyament per a la població estrangera nouvinguda i que va atendre 35 persones.

Reforç escolar, atenció de famílies i molt més

La feina de Càritas a Sant Cugat no acaba aquí i disposa de més projectes per atendre persones en situació de vulnerabilitat. El Talleret és un projecte adreçat principalment a dones gestants o amb nadons de fins a dos anys i que ofereix un espai de relació i d'escolta, a més de disposar de servei de guarda per les criatures. Hi van passar 25 mares i 13 nadons el 2018.

16 nois i noies van participar del programa de reforç escolar. A més, Càritas també disposa d'un hort solidari en un terreny cedit per l'EMD de Valldoreix i que, per una banda, serveix per formar joves i, per l'altre, cultivar hortalisses que després es donen a les famílies necessitades. El 2018 es van conrear 1.687 quilos d'hortalisses i 966 unitats de col i 1.705 enciams.

El perfil dels afectats

Una dada destacable és que el 30% de les persones ateses per Càritas (excloent menors i jubilats) tenen una feina, sigui amb contracte (9,8%) o en economia submergida (21,5%). Un 40% són aturats. Del total, gairebé 3 de cada 10 són persones jubilades o estudiants. Segons mossèn Emili Marlés, la situació ha millorat respecte als moments més durs de la crisi econòmica, però la tasca de Càritas encara continua sent imprescindible. "Ara hi ha més feina però el nivell de sou ha baixat i això fa que algunes persones amb feina hagin de venir a Càritas", emfatitza.

Durant el 2018 també ha augmentat l'atenció de famílies amb fills. Així, el 36% de les persones ateses són famílies amb fills (28,9% el 2017), el 27,9% eren persones soles (32,7% el 2017), parelles sense fills van representar el 7,8% (9,10% el 2017) i un 17,4% eren famílies monoparentals (21,4% el 2017).

Augmenta de manera important les persones que han de compartir habitatge

Per edats, els menors de 18 anys van significar el 23,8% del total de les persones ateses, els adults d'entre 18 i 64 anys van suposar el 70,9% i els majors de 65 anys, un 5,3%.

D'altra banda, ha baixat de manera important la xifra de persones ateses que viuen en habitatges individuals i han augmentat les que comparteixen habitacions. Així, un 73,4% dels atesos han de compartir habitació (45,8% el 2017). A més, un 13,6% són acollides per familiars o amics i un 6,4% viu en habitatges amb condicions sanitàries poc adequades o ocupen un pis. Un 5,6% dels atesos està pagant hipoteca. "Moltes persones comparteixen habitatge amb familiars o coneguts, també degut a l'alt cost del lloguer a Sant Cugat", conclou l'informe de Càritas.

"Tenim més usuaris que comparteixen habitacions. La capacitat econòmica d'algunes persones ha baixat i han passat de viure en un pis a haver de rellogar un habitatge", argumenta el mossèn Emili Marlés.

Pel que fa a la situació legal dels atesos, un 26,9% són persones amb DNI espanyol, un 31% són persones estrangeres amb permís de treball o d'estudis i un 41,2% estan en situació irregular. "Hem vist moltes persones que han arribat de països com Bolívia, Veneçuela, Nicaragua i Hondures", explica Marlés.

Darrere de Càritas

Per la tasca de Càritas és imprescindible el treball desinteressat dels voluntaris. Durant el 2018, 203 santcugatencs i santcugatenques van col·laborar amb l'entitat.

"No només hem de donar habilitats i coneixements, sinó els voluntaris ens hem d'oferir a nosaltres mateixos per acompanyar i estimar les persones que venen", explica Ramon Escamilla, voluntari de Càritas des de fa 15 anys.

Els 910.000 euros de què disposa Càritas provenen de: donacions d'aliments (462.000 euros), subscriptors voluntaris (130.000 euros), Càritas de Diocesana de Terrassa (115.000 euros), Ajuntament de Sant Cugat (80.000 euros), donacions en efectiu (56.000 euros), caixeta vermella de l'església (33.000 euros), joguines per repartir (30.000 euros).