Els casals afavoreixen el desenvolupament de competències clau per al futur. FOTO: Cedida

Societat

Els casals, necessaris també en temps de COVID-19

Els casals són la clau per a la socialització dels infants durant la pandèmia

L’estiu del 2020 els casals van servir per oxigenar als nens i nenes de Sant Cugat que van estar tres mesos tancats a casa després que el 12 de març tanquessin les escoles. Aleshores les Associacions de Famílies (AFES) de les  12 escoles públiques de la ciutat es van unir per proposar uns casals amb prop de 500 activitats (robòtica, circ, anglès, dansa, teatre, bàsquet, ball de bastons...).

Més info: Una trentena d'entitats s'agrupen per un casal d'estiu conjunt a les escoles

A més, els diferents clubs esportius de Sant Cugat van organitzar també campus esportius i altres entitats. Tot això ho van fer per donar resposta a la necessitat dels infants i joves de la ciutat de relacionar-se amb altres companys i d’aprendre a través del joc i el contacte amb la natura.

Diferents associacions d’entitats i empreses del lleure de Catalunya, com Fundesplai o l’Acellec en defensen els beneficis dels casals i de l’educació del lleure en general, també durant la pandèmia de la COVID-19. Segons un estudi amb casals d’estiu de Barcelona, la taxa de contagi entre la població infantil és sis vegades més baixa que entre la població general.

Beneficis dels casals

Un document publicat per la Xarxa d’Entitats d’Acció Social i Comunitària, Minyons i escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans, Fundació Pere Tarrés, entre altres, assegura que el lleure educatiu és clau per desenvolupar les competències dels ciutadans del futur de la UNESCO.

 

Com s’han adaptat els casals a la pandèmia?

Criteris a aplicar del Departament de Treball Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

  • Inscripció prèvia a les activitats
  • Els pares o tutos hauran de signar una declaració responsable
  • L’infant no ha de tenir cap símptoma compatible amb la COVID-19 ni haver sigut contacte estret amb positiu o amb símptomes en els 14 dies anteriors
  • Nens i nenes amb una malaltia crònica d’elevada complexitat hauran de consensuar amb l’equip mèdic l’idoneïtat de fer l’activitat
  • Entrades i sortides sense aglomeracions i amb higiene de mans i mascareta obligatòria a partir de 6 anys
  • Garantir la higiene i la ventilació dels espais
  • Els infants s’organitzen en grups estables de funcionament

 

Què ha de tenir un casal per garantir la seguretat?

La COVID-19 ha transformat la societat i ha obligat a introduir canvis  en totes les activitats que es duen a terme amb altres persones per garantir la seguretat dels participants.

  • Gel hidroalcohòlic
  • Ventilació dels espais
  • Higiene i desinfecció dels espais
  • Grups reduïts i grups bombolla
  • Mascareta obligatòria a partir de 6 anys
  • Nens amb símptomes COVID-19 aïllats
  • Evitar aglomeracions
  • Desinfectar el material compartit després del seu ús
  • Distància de seguretat

 

Casals temàtics, una tendència a l’alça

Les famílies demanden cada vegada més casals temàtics  i això fa que l’oferta s’hagi multiplicat en els darrers anys. A Sant Cugat hi ha casals de cuina, de dansa, de tecnologia, d’anglès, etc.

Casals de cuina
L’interès dels nens per la cuina, impulsat per programes televisius d’èxit, fa que, cada vegada hi hagi més espais de lleure perquè els més petits puguin aprendre a cuinar i conèixer les bases de la bona gastronomia i/o descobrir cuines professionals i moltes altres coses més en un clima lúdic.

Casals esportius

L’esport ofereix molts valors als nens (esforç, superació, constància, etc.) i és molt entretingut i divertit. Cada vegada hi ha més clubs esportius que aprofiten el caràcter pedagògic de l’esport per organitzar casals a l’estiu per als més petits.

Casals d’idiomes
Els idiomes són cada vegada més importants en un món globalitzat com l’actual. Són necessaris per entendre’ns en una societat intercultural i, per això, els casals d’estiu amb una immersió en un idioma estranger tenen una demanda cada cop més important.

Casals de tecnologia
La programació i la robòtica són dues de les habilitats que més futur tenen en un món cada cop més dominat per les màquines. Són molt necessàries i també són molt divertides. Aprendre tecnologia a través del joc és la principal missió d’aquests casals.

La natura i les activitats lúdiques, claus per als més petits. FOTO: Cedida

Els casals, clau per a socialitzar després del confinament

El març del 2020 els infants de Sant Cugat van veure com se’ls tallaven tots els seus espais de socialització. En 24 hores la seva vida es va reduir a les quatre parets de casa seva i la seva socialització als integrants de la seva família. Això ha tingut conseqüències psicològiques per a molts nens, segons els experts. El 2020 va ser molt dur per als més petits i les seves famílies, però, almenys, a l’estiu  van poder anar al casal i al campament.

A Sant Cugat les diferents empreses i entitats van contribuir a la recuperació de la socialització dels infants.

Martí Romaní, de l’Agrupament Escolta Berenguer el Gran de Minyons Escoltes ha explicat que a l’estiu van marxar de campaments perquè “després de tres mesos tancats a casa els nens necessitaven  sortir i aprendre els valors a través d’una educació vivencial pròpia de l’educació en el lleure i els calia el contacte i la socialització amb els altres”.

Martina Picas, de l’esplai Sarau del Club Muntanyenc, ha explicat que “van celebrar molt la represa de les activitats a l’estiu i que els nens i joves poguessin tornar a sortir de l’àmbit familiar”.  I ha reivindicat també que “l’educació en el lleure també és educació per molt que no sigui formal i quan els infants no hi van es perden una part de la seva socialització”.

Josep Maria Valls, portaveu de  Fundesplai, l’entitat que gestiona els casals de les escoles  públiques de Sant Cugat, ha explicat que l’estiu del 2020 van fer “un gran esforç perquè teníem molt clar que érem la punta de llança de la resocialització dels infants després del confinament”. Un esforç que tornaran a repetir enguany perquè, “tot i que l’escola no ha tancat, els nens necessiten sortir a la natura i participar d’activitats lúdiques.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.