Imatge d'arxiu de cotxes de la Guàrdia Civil FOTO: ACN

Societat

Cinc detinguts per desviar diners destinats a centres per atendre persones dependents

Les detencions s'han produit a Sant Cugat i a dos municipis més

La Guàrdia Civil ha detingut a cinc persones a Sitges, Sant Cugat i Barcelona acusades de pertànyer a un grup criminal dedicat a presentar-se, mitjançant un entramat empresarial, a concursos públics d'ajuntaments i comunitats autònomes per a l'atenció de persones dependents i gent gran i que, un cop cobraven els diners, es desentenien de totes les seves obligacions. El frau s'hauria dut a terme a través de franquícies de la societat Grup BB Serveis a tot l'Estat controlades des de Barcelona. En total, els agents sospiten que les empreses deuen 34,6 milions d'euros a bancs, proveïdors i treballadors i que van deixar un dèficit patrimonial de 19,5 milions.

A més, haurien resultat afectats més de 2.000 treballadors des del 2010 i 750 persones grans s'haurien quedat sense assistència. La investigació es va iniciar arran d'una querella al jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona contra els administradors de les societats Institut Geriàtric Fènix, Grup BB Serveis i Assistència Global Centre, que tenien empreses franquiciades per tot l'Estat amb els quals optaven als concursos. L'operació continua en marxa aquest dimarts al migdia i s'han fet set registres domiciliaris i d'empreses, en què s'ha intervingut diversa documentació, a més de vehicles de gamma alta, diners en efectiu i altres béns de luxe.

Segons la Guàrdia Civil, els arrestats només es preocupaven de cobrar aquests diners i no pagaven a la Seguretat Social, a Hisenda ni el sou als treballadors. Els detinguts estan acusats dels presumptes delites contra el dret dels treballadors, apropiació indeguda, alçament de béns i delicte societari. Les empreses franquiciades per tot l'Estat pertanyien al Grup BB Serveis i es trobaven arreu de l'Estat. Un cop aquestes obtenir-ne els contractes és quan deixaven de pagar tributs i sous als treballadors.

L'entramat empresarial, present a l'Estat i en paradisos fiscals, tenia l'objectiu d'amagar les identitats reals de les persones que gestionaven les societats i que posaven testaferros al capdavant. Fins i tot, un d'ells tenia al seu nom més de 200 empreses, mentre que altres administradors van estar implicats en el cas Método 3.

D'altra banda, hi ha una plataforma sorgida de la mala gestió de les empreses del Grup BB Serveis que van perdre els seus llocs de treball com a conseqüència d'un ERO il·legal el 2012, quan alguns d'ells ja feia dos anys que no cobraven.