Seguici de Sant Pere al Carrer Major FOTO: Artur Ribera

Societat

Compte enrere per la Festa Major de Sant Cugat

200 activitats i 13 espais per a 4 dies de festa del 28 de juny a l'1 de juliol

Fins a 200 activitats, un centenar d'entitats i associacions implicades, i 13 espais amb programació pròpia són el que presenta la Festa Major de Sant Cugat del Vallès aquest 2018. Una Festa Major que arrencarà aquest dijous, 28 de juny, i que s'estendrà fins al diumenge 1 de juliol.

Una celebració que es presentava el passat 11 de juny amb la presència dels pregoners d'enguany, el STQlímpics, que es mostraven "molt honrats" de tenir aquesta responsabilitat. L'escriptora Pili Egea, serà l'encarregada d'escriure el pregó, en el qual ha destacat que vol "donar veu a la gent que gairebé no té veu, perquè és bàsic perquè les coses canvien".

Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat, per la seva banda, definia la Festa Major com "una festa singular, on hi ha molta gent que hi treballa, i que la fem entre tots", feia valdre. Una festa que catalogava com un "exemple de cohesió, bon veïnatge i participació", defensant que "és model de festa que ens agrada".

En el mateix sentit, feia valdre els valors que regeixen la festa: "centralitzada, identitària, accessible i gratuïta, sostenible, inclusiva i, sobretot, respectuosa". "És temps de festa; aprofitem aquests dies per connectar amb la festa, però desconnectar amb del dia a dia".

La Festa Major d'enguany presenta com a principal novetat l'increment de propostes musicals de rock i de música d'autor, així com propostes d'arts escèniques, apostant per la música local, i mantenint els plats forts de la festa distribuïts pels diferents escenaris d'aquesta, com ja va passar l'any passat. Una festa que també dona una especial importància a l'esport, enguany que Sant Cugat és Ciutat Europea de l'Esport.

La cultura popular mantindrà el seu pes específic en la celebració, "amb sorpreses", destacaven des de la Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional de la ciutat durant la projecció d'un vídeo que resumia els trets principals de la festa. Destaca l'espectacle amb el qual L'Esbart tancarà els actes del Centenari del tren.

La Festa Major aposta, tal com apuntaven des de les diferents regidories municipals al mateix vídeo, per arribar a totes les franges d'edat, implicant també el comerç local que dissabte celebrarà la Botiga al carrer i diumenge la fira d'artesans.

Una altra aposta és la mobilitat sostenible, programant les activitats al centre per poder desplaçar-se a peu. A més, l'àrea verda i blava seran gratuïtes mentre duri la festa, i s'ampliarà el servei del bus llançadora.

Igualment, destaca l'accessibilitat a la festa, tant amb llenguatge de signes com amb programes en braille i adaptada per a les persones amb mobilitat reduïda, i en la qual les activitats són gratuïtes. A més, no es tolerarà cap actitud violenta, ni còmplice de violència.

D'altra banda, la festa disposarà d'un got retornable, per una festa major sostenible, així com vaixelles biodegradables. També hi haurà barret oficial de la festa, i cervesa artesana pròpia 100% santcugatenca creada per L'Estupenda i Senglaris.

Per seguir la Festa Major, s'ha habilitat novament l'App de la Festa Major (que estarà actualitzada aviat), i es difondrà qualsevol canvi a les xarxes socials.

Els 13 espais de la Festa

La plaça d'Octavià acollirà un any més l'Espai d'Arrel. La DesPlaça Jove torna al Parc de Ramon Barnils, i el Celler Modernista torna a ser l'escenari de la Plaça del Jazz. La Caseta del CPA recupera la seva ubicació habitual a Josefina Mascareñas, i la Festa Major Alternativa s'ubicarà novament a la rambla del Celler.

La plaça de Barcelona tornarà a ser La Taverna, el SantQBEER Festival repeteix a la plaça de l'1 d'Octubre, i el Parc Central acull el Food&Fun en Família. L'Espai d'Arreu repeteix a la plaça de l'alcalde Magí Bartalot, i L'esport al carrer torna al Parc de Can Vernet.

No hi faltarà la Fira d'Atraccions al camí vell de Sabadell, i el Claustre serà l'escenari de la Càpsula Claustre 0-3, mentre que Can Quitèria manté la Plaça de la Dansa.