Concentració per a les 7 santcugatenques que van tallar les vies de tren dels FGC durant la vaga del 8 de març del 2018. FOTO: TOT

Societat

Les condemnades pels talls a FGC titllen la sentència com "un càstig contra el feminisme"

Les implicades han anunciat que recorreran contra la sentència davant l'Audiència Provincial de Barcelona, en una concentració amb el suport de més de 300 persones

Més de 300 persones s'han concentrat per rebutjar la sentència a les 7 santcugatenques que van tallar les vies de tren dels FGC durant la vaga del 8 de març del 2018, el Dia de la Dona, una sentència que demana un any i mig de presó per cadascuna de les implicades i 26.169 euros de responsabilitat civil, el dijous 10 d'octubre a la plaça de Lluís Millet, davant de l'estació de FGC de Sant Cugat. Les encausades, així, han titllat la sentència com "la condemna més greu al moviment feminista" i com un càstig "per intentar acabar amb la violència i explotació que pateixen les dones".

Més info: Un any i mig de presó per a les santcugatenques que van tallar els FGC pel 8-M

D'aquesta manera, i abrigades per familiars, amics i persones que donen suport al col·lectiu 8 Mil Motius (col·lectiu creat en defensa de les 7 santcugatenques que han patit el procés judicial), les santcugatenques condemnades han estat crítiques amb la sentència rebuda: "És una vergonya de sentència i no entenem com som nosaltres assenyalades i no tots els que ho haurien de ser. Tot i això, aquesta sentència no es farà defallir de la nostra lluita, perquè estem orgulloses i convençudes que, no només era legítim, sinó que era necessari".

Durant la concentració, a més, les encausades han lamentat no poder exercir el seu dret a vaga: "El capitalisme acarnissa les treballadores i la justícia protegeix empreses com els FGC, vulnerant el dret de vaga i protesta. Som hereves d'aquelles dones que es van alçar en barricades per aconseguir una jornada laboral de 8 hores, d'aquelles que segrestaven autobusos perquè arribessin als nostres barris, que van alçar les armes durant la guerra civil i la posterior dictadura. I sabem que cap d'aquestes fites assolides ha estat mai celebrada pel poder".

Recórrer la sentència

El pròxim pas de les 7 santcugatenques encausades és fer un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Barcelona, tal com ha explicat la seva advocada, Laia Serra: "Tenim l'esperança que l'Audiència Provincial de Barcelona tingui el criteri jurídic i la mirada internacional que no ha tingut el Jutjat Penal núm. 3 de Terrassa. A més, volem assenyalar la responsabilitat de la fiscalia per seguir demanant una sentència de 3 anys de presó, una pena inaudita".

Serra, d'altra banda, ha fet una valoració jurídica de la sentència: "La sentència és un evident atac al moviment feminista, ja que no dona prou importància a la criminalització al dret de protesta de les dones organitzades que reivindiquen les coses que no funcionen i que interpel·len actors socials com els FGC. Hi ha una manca estructural de cultura judicial que entengui que és el dret de protesta, ja que una acció com aquesta no pot ser condemnada de desordre públic en ser una protesta lícita, legítima, previsible i proporcionada".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.