El confinament fa créixer els casos de violència masclista a Sant Cugat
Durant les setmanes de confinament es van atendre 37 dones per violències masclistes, un 42% més que en el mateix període de l'any anterior
La situació de confinament ha fet augmentar els casos detectats de violència masclista a Sant Cugat. El Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament de Sant Cugat ha atès 68 dones entre l'1 de gener i el 30 de setembre per qüestions relacionades amb agressions masclistes. És un 21,4% més que al mateix període de l'any anterior, quan se'n van registrar 56.
Un increment encara més pronunciat durant les setmanes de confinament més estricte (del 16 de març a 11 de juny), quan es van atendre 37 dones. És un 42,3% més que en les mateixes setmanes de 2019. "La valoració és negativa. Ens indica que les violències masclistes, lluny d'erradicar-se, quan la situació contextual es complica i les xarxes de suport desapareixen, augmenten", lamenta la tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert.
Gibert vincula el creixement dels casos al confinament: "Situacions com l'Estat d'Alarma han empitjorat molt la situació de les víctimes de violències". Tot i el creixement en les atencions de l'Ajuntament, les denúncies als Mossos han baixat (de 76 a 40 entre l'1 de gener i el 30 de setembre). "Si estàs confinada, és molt més difícil anar a una comissaria i romandre en l'anonimat", argumenta.
Crida a la ciutadania
La tinenta d'alcaldia ha volgut llançar un missatge a la societat perquè s'impliqui en l'erradicació de la violència masclista. "És un fenomen social i parteix d'una jerarquia d'opressions. Tots hem de ser alarmes contra el masclisme", ha emfatitzat. En aquest sentit, ha demanat a la ciutadania estar atents a totes les violències masclistes, no només a les físiques.
"S'ha d'acabar amb la impunitat i que tothom detecti el què són violències masclistes. S'han de detectar, denunciar i acompanyar les supervivents", ha demanat, recordant que les denúncies són només una part de les violències existents.
Atenció a les víctimes
Núria Gibert ha posat en valor el protocol municipal per acompanyar les víctimes de la violència masclista, que pivota al voltant del Servei d’Informació i Atenció a les Dones de l'Ajuntament. A més, fa una actualització constant del Protocol Local per a l’Abordatge Integral de la Violència Masclista en l’Àmbit de la Parella, que busca la millora dels circuits d’atenció i acompanyament a les víctimes.
Durant la pandèmia, el Consistori va posar en marxa nous canals de comunicació per superar la reclussió del confinament. Així, s’ha ofert un acompanyament continuat en el temps via telemàtica (telefònic/WhatsApp/videoconferència) per als casos més greus
Atenció mèdica
El CAP de Sant Cugat ha atès fins al 30 de setembre 13 dones víctimes d'agressions masclistes. Sis dones tenien entre 25 i 44 anys; cinc entre 45 i 64 anys, 1 era menor de 24 i una altra major de 64. 9 de les 13 són d'origen estranger.
Aquest és el perfil de les dones ateses al CAP per violència masclista:
D'altra banda, els Mossos d'Esquadra han rebut 40 denúncies per violència masclista, mentre que en el mateix període de l'any passat en van ser 76. La majoria tenien entre 25 i 44 anys. Entre les denúncies, hi ha cinc per agressions sexuals. 31 de les 40 denúncies són contra parelles o exparelles.
Aquest és el perfil de les denunciants:
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.