Sant Cugat suma 362 contagis de coronavirus. FOTO: Arxiu

Societat

Coronavirus: preguntes i respostes en clau santcugatenca

El Dr. Oriol Mitjà, investigador i especialista en malalties infeccioses, analitza els detalls del Coronavirus al TOT Sant Cugat

El Coronavirus ha arribat a Catalunya, on ja s'han confirmat dos casos a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. "Tenint en compte que hi ha dos casos confirmats a Barcelona, la probabilitat que pugui arribar a Sant Cugat és alta, del 40%", explica el Dr. Oriol Mitjà, investigador i especialista en malalties infeccioses, al TOT Sant Cugat.

"La probabilitat que pugui arribar a Sant Cugat és alta, del 40%"

De totes maneres, Mitjà assegura que la letalitat del Covid-19 a Catalunya "serà entorn d'un 1,1%", tot i que a la Xina, l'epicentre d'aquest virus respiratori, el percentatge de morts sobre les persones que l'han contret és del 2%. En aquest sentit, Oriol Mitjà destaca que "tenim un molt millor sistema sanitari que la Xina".

Més info: El santcugatenc ingressat a Mútua de Terrassa dona negatiu en coronavirus

No és com una grip

En els darrers dies s'ha comparat el Covid-19 amb la grip, però l'investigador deixa clar que no es pot comparar, i explica que el Coronavirus "és una nova espècie de virus respiratori, de la família dels que causen refredat, però més agressiu per la seva provinença animal". De fet, diu que la letalitat a la Xina ha estat 10 vegades superior a la de la grip (que és del 0,2%). Mitjà explica també que aquest virus "sobreviu en temperatures baixes", mentre que la seva agressivitat disminueix quan hi ha temperatures superiors als 20 graus, ja que pot sobreviure menys hores a l'aire.

Símptomes i sectors de risc

Per tal d'identificar els símptomes d'un possible cas de Coronavirus, la població ha de tenir clar que aquests són "febre alta, tos, sensació d'ofec, esternuts i secrecions nasals". Quan es detecten aquests símptomes, és important "fer aïllament" fins a descartar o confirmar que es tracta d'un cas de Covid-19. Els símptomes poden aparèixer entre 3 i 10 dies després d'haver contret el virus -la mitjana és de 5 dies -.

D'entre les persones que puguin contraure el virus, però, Mitjà assegura que pot ser letal "entre gent ja malalta, que pateix de malalties respiratòries, o persones grans", mentre que, en la gran majoria dels casos, entre la resta de la població el risc és molt baix.

Prevenció i protocols

Tal com explica l'investigador, es poden prendre mesures individuals per prevenir o disminuir el risc de contraure el virus, com per exemple rentar-se bé les mans, no tocar-se la boca, no donar la mà per saludar o utilitzar desinfectant en estris que s'utilitzen durant el dia a dia, com per exemple telèfons o teclats d'ordinador.

Pel que fa a les mascaretes, Mitjà assegura que "no són efectives per a les persones que no tenen el virus", i que les han d'utilitzar les que l'han contret. Cal destacar que l'Organització Mundial de la Salut ha emès un comunicat amb una sèrie de recomanacions.

Més info: Mesures de protecció bàsica davant el coronavirus

Pel que fa als protocols sanitaris, l'investigador assegura que actualment, tenint en compte que els dos casos que s'han confirmat a Catalunya han contret el virus en un viatge a Itàlia, han de basar-se en l'aïllament de la persona infectada i en el fet de posar en quarantena a les persones que hagin tingut contacte amb qui ha contret el virus i analitzar-les.

"Cal planificar escenaris de futur"

De totes maneres, Mitjà afirma que "cal planificar escenaris de futur", perquè probablement arribaran els casos de transmissió local (entre residents en un mateix indret). Quan això passi, el risc d'expansió creixerà exponencialment i aleshores, segons l'investigador s'haurà "d'ajustar les mesures" per fer front a la pandèmia. Ara bé, el Doctor recorda que "no hi ha hagut encara cap cas de transmissió local a Catalunya". En aquest sentit, explica que caldrà veure si la primera pacient diagnosticada que va tornar d'Itàlia el dia 22 i va ser diagnosticada el dia 25 de febrer, ha pogut transmetre el Coronavirus durant aquests 3 dies de diferència.

Pel que fa als protocols, el Doctor Mitjà afirma que "els protocols aniran canviant en funció de l'expansió del virus".