Velázquez i Dimant durant la seva estada al camp de Refugiats FOTO: Cedida Facebook La Jungle, el documental

Societat

Dani Velázquez: "La gent no és conscient del que ha passat a Calais"

El santcugatenc, juntament amb Yves Dimant, estan enregistrant un documental del camp de refugiats de Calais, França

Què han anat a fer a Calais?

Hem anat jo i el meu company Yves Dimant per explicar el que està passant amb tots els refugiats aquí a Calais. Vam anar-hi per primera vegada al mes de març. Ara, amb la destrucció del camp de refugiats ens hem vist obligats a tornar. En realitat el que volíem fer era anar a mitjans de novembre per explicar totes les històries dels refugiats que hi vivien com també la dels voluntaris que feien allà el seu dia a dia.

Aquest documental quan ha de sortir?

Fa uns mesos vam començar a treballar amb això, que va ser fruit de la impotència que sentíem del drama dels refugiats. Ho veiem per la televisió i teníem ganes de fer alguna cosa. D'intentar canviar les coses d'alguna manera. Veiem que hi havia molts voluntaris que estaven treballant allà dia a dia, però vam creure que de la millor manera que nosaltres podríem ajudar, tenint en compte que l'Yves és fotògraf i jo sóc periodista, era anar allà i explicar les històries de la gent que està vivint allà.

Per què Calais i no un altre camp de refugiats?

La veritat és que podríem haver escollit qualsevol, però bàsicament per un tema de proximitat. Ens va sorprendre molt que hi hagués un camp de refugiats al bell mig d'Europa Occidental i suposo que va ser aquesta curiositat la que ens va empènyer a venir a Calais.

I quan surti aquest documental què és el que podrem veure?

Teníem una idea diferent a la qual ha acabat sent. Ja que nosaltres volíem explicar les històries dels refugiats i dels voluntaris. El que passa és que amb la destrucció del camp ha canviat una mica. Ho seguim explicant tot igual, però en un context una mica diferent.

Imatge del camp de refugiats de Calais: FOTO: La Jungle, el documental

Ha costat molt fer-lo pel que fa al control?

La veritat és que, tot i que jo no he estat a Grècia, m'han dit que el tema és bastant semblant. A Grècia hi ha hagut molt més control per part del govern, allà van tirar a terra Idomeni i el control dels camps els porta l'exèrcit. No hi ha una diferència tan bèstia. Al contrari, jo diria que fins i tot ha estat més fluix el control del govern. Ha estat relativament fàcil entrar cada dia a Calais per gravar. Per altra banda això demostra la poca presència de l'estat francès dins el camp de refugiats. És nul·la. No només en temes policials, sinó que també pel que fa als serveis socials, a l'ajuda als refugiats. Hi ha hagut un buit importantíssim tant per part del govern francès com per part del govern anglès.

En el documental també es podrà veure que passa amb els refugiats després del desallotjament del camp?

Precisament per això ara som a París, estem veient què és el que ha passat amb alguns dels refugiats que han marxat de Calais. Hem estat passejant per zones on hi ha refugiats, i la veritat és que París està inundat de refugiats, es parla de més de 2.500 persones que podrien estar a París, segons dades oficials. Estarem aquí, fins aquest dimecres 2 de novembre.

Consideres que documentals com aquest són necessaris per fer conèixer aquest problema a la societat?

Jo crec que un percentatge molt gran de la gent no sap ben bé el que passa, amb tot el respecte. La gent no és conscient del que ha passat a Calais. A Calais hi vivien més de 10.000 persones. Això és una ciutat sencera. El que arriba a Catalunya i Espanya, a través de la premsa catalana i espanyola és molt poc. Per exemple, el foc que va precipitar la destrucció del camp segons la premsa espanyola és que l'origen van ser els mateixos refugiats. I jo vaig estar allà mentre hi havia els focs, vam estar gravant i puc assegurar que això no és veritat. Allò va ser un atac deliberat i premeditat i això la gent no ho sap. Precisament aquestes són les històries que volem explicar amb el documental.

Com valora personalment aquesta experiència?

No ho sé. Per una banda sents que estàs ajudant a la gent, o és el que et vas dient. Intentes creure que el que estàs fent ajuda a gent, no a pal·liar els mals moments que poden passar, sinó que estàs ajudant una mica més a mitjà-llarg termini. Bàsicament el que ha passat aquí amb la crisi dels refugiats, i especialment a Calais on he estat jo, és que l'acció política ha deixat moltíssim a desitjar i creiem que, com més informació tingui el ciutadà, més difícil serà que tornin a passar aquestes coses, aquesta és la intenció que nosaltres tenim.

En marxa un verkami per a poder dur a terme el documental

Els santcugatencs Dani Velázquez i Yves Dimant han posat en marxa un Verkami per tal de poder finançar el seu documental i que aquest sigui una realitat.  Un documental que muntarà el també santcugatenc Roger Comella.


Tal com ha destacat Velázquez, "volem ser el més independents possible i no dependre de cap productora ni mitjà de comunicació en el procés d'aquest documental".

La Jungle, el documental ja acumula més de 2.000 euros al Verkami i gairebé 300 seguidors a través de la xarxa social de Facebook, on els components del documental van explicant, dia a dia, les seves experiències.