Demanen més places públiques de centres de dia i residències per gent gran
"Hi ha un dèficit molt gran", asseguren des de la Plataforma de Pensionistes
Sant Cugat del Vallès compta amb una única residència pública al municipi, que ofereix un total de 68 places. La mateixa residència, de Santa Rosa, és també l'únic centre de dia públic de la ciutat, amb una trentena de places. Tot plegat per una població que compta amb més d'11.000 persones majors de 65 anys, 3.427 de les quals en tenen més de 80.
En canvi, a Sant Cugat hi ha diverses residències privades que sumen més de 800 places. A través d'una concertació amb la Generalitat, 232 d'aquestes places tenen les mateixes condicions que la pública. És a dir, el total de places públiques en residències de Sant Cugat sumen 300. De places públiques no n'hi ha cap disponibles, mentre que a les privades en sobren 143.
"Hi ha un dèficit molt gran", denuncia Bernardino Organero, de la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat, que assegura que la llista d'espera per una plaça pública de residència a la ciutat és de més de tres anys. "Amb una població com la de Sant Cugat, amb gairebé 2.000 persones majors de 84 anys, hi ha molta necessitats i no estan cobertes", afegeix.
"Necessitem urgentment més places, la població cada vegada és més envellida", apunta Juan Merino, de la Plataforma de Pensionistes i de la Taula de la Gent Gran, que demana la implicació del Consistori, tot i que la competència és de la Generalitat: "Demanem a l'Ajuntament de Sant Cugat que negocïi amb la Generalitat, sabem que tenen sòl per oferir. Han d'apretar".
I és que la falta de places pública fa que "l'única laternativa és pagar-ho de la seva butxaca". Organero explica el seu cas: "La meva sogra va haver d'anar a centre privat. El que ho pot pagar, són 2.500 euros al mes. Nosaltres ho vam poder fer perquè érem set fills, però mai mai va tenir accés a una residència pública malgrat estar en llista d'espera". A més, recorden, l'estat actual de les pensions també impedeixen fer aquestes despeses si no es compta amb una xarxa familiar.
Aquesta falta de places també es dona en altres municipis de l'entorn. Això fa que la gent gran hagi d'escollir residències fins a cinquanta quilòmetres del seu municipi i puguin acabar més lluny de la seva llar i, sovint, de la família.
Centres de dia
La falta de places en centres de dia públic, amb només una trentena en un mateix espai, també és un problema. I és que si hi hagués més places, es permetria destensionar les residències, ja que hi ha gent que tindria suficient amb estar durant el dia. "El fet de tenir 30 places ens sembla un despreci a la gent gran Els centres de dia palien la necessitat d'estar ingressat les 24 hores del dia durant el resta de la teva vida en una residència", apunta Bernardino Organero.
Pel que fa a centres de dia privat, ofereixen 109 places, de les quals 83 estan disponibles. Les 30 places públiques estan ocupades.
Una altra problemàtica també es viu en districtes de Sant Cugat amb nuclis més aïllats, com la Floresta i les Planes, tal com explica Merino: "Hi ha molta gent gran que es queda sola tot el dia a casa i tenir un centre de dia et permet també que hi puguin anar". De fet, veïns de la Floresta fa anys que demanen un espai com aquest a través del Consell de Barri.