Arimany: "Les malalties no s'han eliminat pel fet que no hi hagin casos"
El doctor Arimany de l'Hospital General de Catalunya, situat a Sant Cugat, parla de la tendència a no vacunar
El doctor Josep Lluís Arimany Montañà és pediatre i expert en vacunes a l'Idcsalud-Hospital General de Catalunya (HGC) i aporta la seva visió sobre les vacunes i els programes sistemàtics perquè la societat esquivi malalties potencialment perilloses.
En l'àmbit sanitari, quins avenços han millorat les condicions de vida de la humanitat?
El que més ha millorat la vida de la humanitat sanitàriament és la potabilització de l'aigua en primer lloc i, en segon lloc, les vacunes.
Amb l'actual sistema de vacunacions, estem suficientment protegits?
No, faltaria incloure, sobretot, la vacuna del pneumococ (l'anomenada Prevenar 13) i, molt important, la vacuna de la varicel·la i la del rotavirus. Darrerament ha disminuït el pneumococ perquè, malgrat que no està al calendari de vacunes i se'n fan càrrec econòmicament els pares, més del 60% dels nanos es vacunen per la insistència dels pediatres i l'Associació Espanyola de Pediatria. Estem tenint menys casos gràcies al fet que vacunem bona part de la població.
I pel que fa a les altres dues?
Ara amb la vacuna de la varicel·la hi ha moltes dificultats per aconseguir-la perquè l'han declarat d'ús hospitalari i ens controlen l'adquisició i només podem administrar-la en casos de molt risc. En principi, hi ha hagut un increment notori de la varicel·la. A banda, i encara que en el nostre medi no se'ns moren nens del rotavirus, és un grup de virus que genera molta feina, l'hospitalització de 3 o 4 dies i el patiment, causes que la vacuna ens estalviaria.
Les vacunes són segures?
Sí. Les vacunes són un dels medicaments que passen més controls i que tenen estudis més exhaustius de seguretat. Quan la gent està malalta és fàcil que s'apliqui tractament, però quan et trobes bé i has de prevenir, un pensa que a ell no li tocarà i que la probabilitat és baixa. Hi ha gent que juga dient: "Jo no m'he vacunat i no m'ha passat res", només faltaria, sinó la humanitat no existiria, si ens moríssim tots d'alguna malaltia de les que avui vacunem. Dels no vacunats es mor un percentatge i es tracta d'evitar aquest percentatge. Avui en dia les vacunes tenen un grau de seguretat altíssim, més que qualsevol altre medicament; poden tenir efectes secundaris, com tots els medicaments, però estan descrits i les vacunes han demostrat un ampli benefici enfront dels possibles riscs.
En el moment que hi ha un col·lectiu que opta per no vacunar els seus fills, què és el que passa: desconfiança, manca d'informació...?
Que no s'escolten el seu pediatre o els professionals i que es fien més del que llegeixen a Internet o del que en alguns àmbits es pregona. Dubto que hi hagi algun pediatre que estigui en contra de les vacunes.
Per què hi ha ara aquest corrent antivacunes?
Perquè existeix la cultura del no, i fan soroll. A la consulta encara em vénen pacients parlant de la relació entre l'autisme i la vacuna triple vírica (XRP) i això és una cosa de fa una colla d'anys que es va desmentir i que es va demostrar que la persona que havia fet i havia aconseguit publicar l'estudi havia fet trampes i li van retirar la llicència mèdica. Bé, doncs això encara es diu, quan fa 20 anys que està refutat!! Aquest tema és recurrent i no hi ha cap necessitat de fer propaganda mediàtica d'una cosa que s'ha demostrat científicament.
A curt i llarg termini, com a societat, quins problemes podem tenir si hi ha col·lectius que no vacunen?
La gent vacunada podrà estar més o menys protegida, ja que les vacunes ofereixen una protecció individual i àmplia. Pot passar que si es deixen de posar certes vacunes, tornin les malalties que combaten, com el cas de la diftèria a Olot o com a Rússia i Anglaterra, fa uns anys, amb el xarampió i la tos ferina. També ens podem trobar amb casos de tètanus, que et pots contagiar tu sol i, encara que la gent del voltant es vacuni, això no et protegeix.
Esteu veient una incidència pel fet que hi hagi un col·lectiu que no vacuni els nens?
Nosaltres veiem casos esporàdics, no veiem molts pacients que no es vacunin. Ara hi ha una incidència de tos ferina que és general i no és per culpa de la baixa vacunació, és per les campanyes que s'han fet. Els adolescents i la gent gran fa molts anys que no tenen cap dosi d'aquesta vacuna. En aquest grup d'edat hi ha més casos i aquests poden traslladar aquesta malaltia infecciosa a nens a qui les vacunes no els hagin estat del tot efectives o bé a bebès que encara no han estat vacunats.
Hem de diferenciar entre vacunes vitals i d'altres que no ho són?
No, perquè totes són malalties. En els meus primers anys de pediatre havia vist casos de nens morts per complicacions del xarampió. A partir dels anys 80 es van començar les vacunes sistemàtiques i mai més ho he vist i he de dir que mai he tingut una complicació per la vacuna del xarampió. Un de cada 400 nens que agafa la varicel·la acaba a l'hospital per complicacions d'aquesta malaltia i poden quedar amb seqüeles. Un de cada 400 nens vol dir 1.000 nens a l'any a Espanya, i no és una xifra menyspreable, són nens que ho passen molt malament. És una vacuna que seria important incloure-la al calendari. El xarampió és una malaltia que provoca molta mortalitat infantil allà on no es vacuna i aquí ho tenim controlat, però hi ha casos que vénen de fora i, si algú no porta la vacuna o no ha vacunat els seus fills, això genera petites epidèmies. Encara que ens vacunem o no hi hagi casos, les malalties continuen existint.