Donants de llet materna, les dides altruistes del segle XXI
Els bancs de llet humana reforcen el sistema immune dels prematurs i eviten patologies greus com la necrosi. Sant Cugat compta amb una donant
A Catalunya existeixen 605 mares que l'any passat van donar altruistament 1.005 litres de llet materna per alimentar uns bebès que no eren els seus. Aquest grup de mares contribueixen a salvar les vides de prematurs extrems, infants que neixen amb menys de 1.500 grams o per sota de les 32 setmanes de gestació i que de no poder alimentar-se amb llet humana no podrien sobreviure.
La santcugatenca Míriam Mañosa forma part d'aquest grup de mares generoses. "Saber que estic nodrint un nen que ho necessita és molt gratificant", diu la santcugatenca. Mañosa no és l'única mare donant a Sant Cugat, però sí l'única en actiu, ja que a diferència de la sang, que es pot donar durant anys, les dones que contribueixen amb el Banc de Llet, només ho poden fer quan tenen un fill. Aquesta doctora de 39 anys i amb tres filles de cinc, de dos anys i de set mesos, es va iniciar amb el banc amb la seva darrera nena "si ho hagués sabut amb la primera, m'hauria iniciat abans", explica. Mañosa ha argumentat que va començar a ser donant una vegada va tenir instaurada la lactància amb la seva filla petita i que tot i que "de vegades pot sembla que és molt pesat, però és senzill, fàcil, ràpid i et porten el material a casa, després els truques i venen i s'enduen la llet". Aquesta digestòloga explica que l'extracció només li comporta 10 minuts al dia, tenint en compte els "grans beneficis que comporta la llet materna".
Una llet que salva vides
La llet humana s'utilitza per a nadons prematurs extrems, la majoria amb problemes cardíacs, amb risc de patologia digestiva o intestinal greu, i a més d'evitar la necrosis intestinal, també combat el dèficit immunitari. "La llet materna evita l'enterocolitis necrotitzant, una complicació en els budells que no deixa que arribi el reg sanguini i que té una alta mortalitat entre prematurs i també la possibilitat de conseqüències greus", explica la cap de secció de Neonatologia de l'Hospital General de Catalunya, Laura Castells, que afegeix: "Està demostrat que els hospitals que es fa servir llet materna entre els nadons de molt poc pes la taxa de mortalitat baixa, per això promocionem la lactància i estem per sobre del 90% en aquesta alimentació entre les mares".
La pediatra del centre de salut santcugatenc apunta també que el nivell de supervivència d'ara fa una dècada era molt menor i gairebé impossible tirar endavant infants de 24 setmanes "fet que ara és possible, entre altres aspectes per l'alimentació amb llet materna".
"Actualment entre el 7% i el 10% dels naixements són prematurs i d'aquests entre un 1% i un 2% són grans prematurs", exposa també la pediatria Núria Pumares de l'HGC. "El naixement abans de terme augmenten perquè ara les dones són mares per primer cop amb 30 anys o més i el coll de l'úter no sempre aguanta el pes del bebè, sobretot en els embarassos gemel·lars i com més grans són les mares més patologies i complicacions presenten, també les dones treballen fins al final de l'embaràs", afegeix Castells.
Els infants que consumeixen llet del banc són aquells que no poden ser alimentats per les seves pròpies mares, perquè encara no han tingut la pujada de llet o perquè estan prenent medicaments incompatibles amb la lactància. "Nosaltres demanem la llet i el Banc de Sang i Teixits de Catalunya, que gestiona aquest servei, ens la porta el mateix dia. La descongelem i pot durar entre 24 i 48 hores", diu Pumares.
En cinc anys s'han alletat 1.583 grans prematurs
El Banc de Llet, el segon que va entrar en funcionament a Espanya, va començar la seva activitat el 2011. Des d'aquell any, i fins al març del 2016, un total de 2.159 mares han donat la seva llet i 1.583 nadons n'han rebut. En aquests cinc anys de trajectòria, el banc ha distribuït 3.778 litres en 15 hospitals tant públics com privats.
Encara que cada any augmenta el nombre de mares donants, continua sent necessari incrementar-ne la quantitat per assegurar que tots els nadons que necessiten llet en tinguin. Les mares donants intercanvien experiències al facebook.com/bancdellet i cada any, famílies de donants i de nadons que s'han alimentat amb llet materna es reuneixen en la festa dels "Germans de llet". Actualment hi ha una seixantena de mares donants de llet actives, que amb les seves donacions salven vides, encara que les necessitats de llet són constants per atendre tots els prematurs.