El Dr. Josep Lluís Macaya. FOTO: TOT Sant Cugat

Societat

Dr. Josep Lluís Macaya: "La vista és un sentit molt valuós"

El Doctor Josep Lluís Macaya, d'Àptima Centre clínic Mútua Terrassa, fa una conferència sobre els problemes de la visió a Sant Cugat

Dins del marc de conferència i xerrades sobre salut, que el grup Àptima Centre Clínic Mútua Terrassa organitza a Sant Cugat, el dijous 18 d'octubre, a les 18 h, a la Casa de Cultura, se'n celebra una sobre els problemes de la visió, a càrrec de l'oftalmòleg Josep Lluís Macaya i Míriam Sánchez, optometrista d'Àptima Centre Clínic Mútua Terrassa. Abans d'aquesta conferència el Dr. Macaya explica tot el que fa referència als problemes de visió i fa una valoració de la importància de cuidar-la i fer revisions.

Quins són els problemes de visió més freqüents?

Els més freqüents, i a més són un motiu de consulta molt habitual, són gent que, òbviament no hi veu bé i ens trobem que són per problemes amb la graduació a les ulleres, etc. Això és el que més ens trobem i, per norma general és una cosa solucionable, canviant les ulleres, per exemple. Després hi ha el que serien pròpiament les patologies, les malalties, que la gent ve a revisar-se o a fer un seguiment. Per patologies, la més freqüent és la cataracta. El perfil de gent que ve a consultar és gent d'una edat mitjana i avançada. Després hi ha tres patologies que, més o menys estan al mateix nivell en freqüència: el glaucoma, la degeneració macular i la retinopatia diabètica. El glaucoma afecta una part de l'ull que es diu nervi òptic i bàsicament treu camp de visió; la degeneració macular s'associa molt a l'edat i és una malaltia d'una part de l'ull que es diu macula, que és la zona del centre de la visió i sol afectar a gent a partir dels 60 anys; per últim, la retinopatia diabètica té a veure amb els problemes causats per la diabetis.

Quanta gent, a l'Estat espanyol, pateix problemes de visió?

El glaucoma i la degeneració macular són la causa de disminució de visió més freqüent en països occidentals. Són prop  d'un 8% dels casos. Els primers són els errors reflectius, que representen un 45%, després venen les cataractes, que és variable perquè la gent es pot operar. Tot i això segons xifres de la OMS.

Què es pot fer per poder prevenir possibles problemes de visió?

Fer-se revisions. Hi ha molta gent que ve simplement a fer-se la revisió. Això és el que permet la detecció precoç, especialment en el cas del glaucoma, que és una malaltia que no dona símptomes o que quan els dona ja està molt avançada. La detecció precoç permet fer tractaments que normalment són molt efectius. Per tant, aconseguim detectar la malaltia i aturar-la. En el cas de la degeneració macular, la podem detectar, però en molts casos, els tractaments d'avui dia no són tant eficaços, però el fet de saber que la tens permet fer algunes pautes que ajuden una mica.

Un cop es diagnostica una malaltia associada a la visió, quines solucions hi ha?

En el cas del glaucoma, és una malaltia associada a la pressió intraocular. Aleshores el que fem és col·locar unes gotes que baixen la pressió de l'ull i en la gran majoria de casos funciona. En el cas de la degeneració macular, associada a l'edat, acostumem a aconsellar prendre unes vitamines que ajuden a frenar la malaltia en un 25 o 30 % dels casos. La retinopatia diabètica, sobretot es controla amb control sobre la diabetis, que és la malaltia de base. Aleshores com a oftalmòlegs el que fem, bàsicament, és aturar les petites seqüeles que van sortint com a conseqüència del sucre.

Els problemes de visió no són com altres malalties a les quals es pot posar remei i curar-se, sinó que es poden controlar.

Sovint el que fem és frenar-les. En el cas de les cataractes, però, seria el gran cas en el qual sí que ho solucionem. Gent que hi veu molt poc o que es queda cega, pràcticament, s'opera i la recuperació és bona. Però en les altres malalties és veritat que els tractaments no són tant resolutius.

Cada vegada hi ha més gent que passa pel quiròfan per solucionar problemes de visió.

De cataractes sí. I de vegades, tot i que no és el més freqüent, hi ha gent que arriba a la consulta i diu: em vull treure les ulleres. Aleshores depenent de l'edat, amb persones a partir de 50 anys que volen treure's les ulleres per no fer-les servir, sí que tenim un repertori de possibilitats que està bé. Hi ha lents intraoculars que permet solucionar-ho.

És recomanable operar-se per treure's les ulleres?

Avui dia les cirurgies són segures. Quan algú es vol treure les ulleres, entrem una mica dins del terreny de la cirurgia estètica, aleshores és recomanable? Home, al final sempre que entres a un quiròfan hi ha riscos. És qüestió de valorar fins a quin punt un està disposat a fer-ho. Però vaja, la cirurgia és força segura. Hi ha complicacions en menys de l'1% dels casos.

Com s'ha avançat en la investigació de les malalties relacionades amb la visió?

Està havent-hi un 'boom' molt gran en dues vessants. Primer de tot en la tecnològica, ja que han aparegut molts aparells que ens ajuden a visualitzar l'ull, com per exemple escàners, etc. Això ens dona una visió de la retina molt gran, pràcticament com si estiguéssim mirant des del microscopi, i això ens permet diagnosticar molt millor i, sobretot, molt avanç. Després també s'ha avançat molt en la part dels medicaments que estan sortint per tractar, per exemple, malalties com la degeneració macular. En el glaucoma, per exemple, els tractaments estan bastant estancats i ara s'està treballant en veure com millorar les solucions. Es nota moviment en les últimes dècades.

La societat potser té la sensació que els problemes de visió vénen associats amb l'edat. És un tòpic?

Indiscutiblement l'edat és un dels factors més importants en els problemes de visió, però no tot va associat a l'edat. Una àrea que també toquem força és l'àrea infantil. Per sort la societat està molt conscienciada en què els nens han de fer revisions. El més important en aquests casos, per exemple, és la detecció de l'ull gandul. De vegades, un dels dos ulls es desenvolupa bé i l'altre no tant bé. Això fa que si no ho detectes, normalment és tard. El desenvolupament visual és fins als 8 anys, més o menys. Si durant aquests anys no hi ha una petita revisió, de vegades es passen per alt problemes com aquests. Per això hi ha gent adulta que avui dia té problemes de visió que haurien pogut solucionar-se en l'etapa infantil.

Com es pot saber si tenim problemes de visió o no?

Sovint són símptomes. Hi ha gent que, de vegades, es nota coses que no sap com explicar. 'Em fan mal els ulls', 'noto sorra als ulls', etc. A partir d'aquí, quan fem la revisió, ens donem compte de si hi ha algun problema o no.

Les malalties de visió, a banda de tenir una influència directa en la vista, poden generar altres tipus de problemes?

La veritat és que no. De fet és més aviat a la inversa. Els problemes de visió poden venir produïts per altres malalties com, per exemple, en el cas de la retinopatia diabètica. Quan hi ha una diabetis molt prevalent, això repercuteix en els ulls. De fet, amb els anys les consultes s'han anat omplint molt de diabètics, ja que els comencen a aparèixer situacions que generen patologies cròniques i el que fem és estirar i allargar els problemes que pugui haver-hi. Però a la inversa no hi ha casos. Les malalties visuals no en generen d'altres. El que pot passar és que per culpa dels problemes de visió hi hagi caigudes o cops, però malalties com a tal no.

Quin és l'objectiu de la conferència que farà a Sant Cugat?

Bé, doncs fer un recordatori, una tasca de conscienciació de la població. L'objectiu és explicar la importància de revisar-se la vista, com s'han de fer servir unes ulleres, com tractar diferents patologies, etc.

Creu que la societat té suficient coneixement sobre els problemes de visió?

Això ho diuen molts pacients, que precisament vénen a consultar-se perquè consideren que la vista és un sentit molt valuós. Això fa que la gent estigui molt conscienciada, tot i que és cert que no se'n parla molt.