Alguns alumnes visiten la seu del Banc dels Aliments. FOTO: Cedida

Societat

Les escoles organitzen recollides solidàries tot l’any

Els alumnes no només fan les donacions, sinó que també entreguen els articles als més necessitats

Sensibilitzar els infants i joves amb la situació actual de crisi econòmica és un deure que tenen les escoles de Sant Cugat. Per això moltes d’aquestes fan diverses recollides durant tot l’any de diners, roba, joguines o menjar, però n’hem escollit algunes a tall d’exemple. Consideren necessari parlar-ne a l’escola des de petits, però també implicar-los directament perquè a poc a poc vagin prenent consciència de la importància que té el fet de donar alguna cosa per ajudar els altres. La representant de l’AMPA de l’escola Catalunya de Mira-sol i presidenta de la Coordinadora de les AMPA de Sant Cugat, Carme Roca, explica que durant tot l’any es fan recollides, però que de cara a Nadal, sempre se’n fan dues. En una es recullen diners que es destinen a la compra de productes per al Banc dels Aliments i, en l’altra, es fa una recollida de joguines de segona mà que s’envien a la Creu Roja de Sant Cugat-Rubí-Valldoreix.  

Un altre exemple és el que duen a terme a La Farga, on els alumnes de 1r de batxillerat s’encarreguen de fer un vídeo promocional per animar els més petits a col·laborar amb menjar que es destinarà a Sant Cugat i Barcelona. Acostumen a demanar que les famílies col·laborin amb aliments bàsics i també algun detall per al sopar de Nadal, que més tard donaran a Càritas. A l’institut Ferran i Clua, durant el desembre fan una recollida de joguines de segona mà que donen generalment a ludoteques. 

Educar és conscienciar

Totes les recollides, a banda de ser un acte solidari i que beneficia els que més ho necessiten, també són una activitat educativa de conscienciació per als alumnes. Per exemple, els grups del cicle superior de l’escola Catalunya fan un treball vinculat a l’aula i una visita al magatzem del Banc dels Aliments a Barcelona, on poden veure de primera mà com s’organitza i es distribueix tot allò que es recapta. El subdirector de La Farga, Mario González, explica que “els nanos viuen tot el procés, des que es fa la crida per recollir aliments fins a donar-los a les famílies i compartir una estona amb elles”. Per a ell, aquesta és la millor manera de conscienciar els infants i joves, fent-los partícips en tot el recorregut “perquè tinguin una preocupació real” del problema.

Pel que fa al Viaró, es fan tres recollides d’aliments durant l’any que es destinen a Càritas i a Acció Social Montalegre, al barri del Raval de Barcelona. Durant l’època de Nadal també es recullen diners per col·laborar en el finançament d’iniciatives socials arreu del món. Enguany, el que s’aconsegueixi es destinarà al tractament de la malària a Costa d’Ivori. Per al subdirector, Luis Bordonaba, “a més de conscienciar, animem els alumnes que siguin ells mateixos els que facin aportacions i promoguin la campanya al seu voltant”.

Implicació familiar

En algunes escoles com en el cas de l’institut Ferran i Clua es té molt en compte la implicació familiar en les campanyes solidàries que duen a terme. El president de l’AMPA, Andreu Giralt, explica que se celebra una fira d’intercanvi de 2a mà en què la inscripció “en lloc de pagar una quota de diners, es fa pagar amb cartons de llet” que acostumen a donar a Càritas. “És una manera diferent d’ajudar que ha tingut molt bona acollida”. Enguany aquesta fira se celebrarà el diumenge, 13 de desembre.