Imatge virtual del projecte realitzat pels socis de la cooperativa de les Cases dels Mestres FOTO: Sostre Cívic

Societat

El "calvari" de les Cases dels Mestres de la Floresta

Fa quatre anys que les persones que havien de participar en aquest projecte de masoveria urbana de Sant Cugat esperen poder iniciar les obres

El 2015 l'Ajuntament de Sant Cugat i la cooperativa Sostre Cívic van tancar un acord per fer de les Cases dels Mestres de La Floresta un projecte d'habitatge cooperatiu. El 2016 es va seleccionar la llista d'aspirants per entrar a viure en aquestes cases, que portaven anys sense cap ús, i que havien d'assumir el cost de les obres i la seva rehabilitació a canvi d'un lloguer reduït. Tres anys més tard, els tràmits burocràctics de l'Ajuntament encara no han acabat segons Sostre Cívic. "És escandalós, un calvari", lamenta Àngel Estévez, de Sostre Cívic. A més, ara els habitatges han estat ocupats, cosa que podria endarrerir encara més el projecte.

L’acord entre Ajuntament i Sostre Cívic preveu la promoció d’un projecte d’habitatge cooperatiu en aquest immoble, propietat de l’empresa municipal Promusa, a partir de la constitució d’un dret de superfície en favor de la cooperativa. Però diversos problemes burocràtics i administratius han endarrerit el projecte fins al dia d’avui, per a la "desesperació" de les adjudicatàries, que van entrar al projecte el gener de 2016 com a sòcies usuàries de la cooperativa.

"Ens trobem a inicis del 2019, i els darrers tràmits, encara previs a la signatura del dret de superfície, no s’han dut a terme, i ni tan sols han passat a l’ordre del dia del Ple de febrer de l’Ajuntament de Sant Cugat, com s’havia comunicat a la cooperativa. Aquest enèsim retard ha vessat el got", denuncien des de Sostre Cívic.

"Un drama"

Estévez critica els "incompliments" de calendaris per part de Promusa i l'Ajuntament i ho atribueix al "funcionament intern de la burocràcia de l'Ajuntament" i "la falta d'un direcció política" que hagi cregut en el projecte. Amb tot, ara esperen que el Ple Municipal aprovi els darrers tràmits per poder fer efectiu el dret de superfície en favor dels socis de la cooperativa. Un cop realitzat aquests passos, els adjudicataris presentaran els projecte d'obres a l'espera a de la llicència. Segons Sostre Cívic, les obres podrien començar a principis de 2020 i que els socis poguessin entrar a viure-hi a mitjan de 2021. Amb cinc anys d'espera.

"Ha sigut un drama per les persones adjudicatàries", ha reconegut el tècnic de Sostre Cívic. En total hi ha espai per dotze habitatges d'entre 59 i 64 m2 (els grans) i de 38 m2 (els petits), tot i que de moment se'n faran onze i un espai comú pels veïns. Són els veïns els qui assumiran el cost de les obres. L'Ajuntament de Sant Cugat també aporta una quantitat econòmica. La quota de lloguer, per retornar el crèdit demanat per les obres, es preveu de 4 euros el metre quadrat, molt per sota del preu de mercat. Com en masoveria urbana, també s'hauran de fer càrrec de les rehabilitacions i manteniment de l'espai. Els habitatges continuaran sent propietat municipal.

Les cases eren habitades antigament per mestres de l'escola. FOTO: Estefania Bedmar

Els masovers

"Des del col·lectiu hi ha molt cansament i inclús desconfiança de tot aquest procés que sembla no tenir fi. Reclamem serietat, claredat i responsabilitat per part de l’Ajuntament perquè enllesteixin els tràmits i responguin  als seus compromisos", denuncia el grup de socis adjudicataris dels habitatges.

En els últims anys, algun dels onze adjudicataris ha abandonat el projecte per la llarga espera. Així, han entrat noves persones. És el cas de Marco Lixi, que se suma a les crítiques pels quatre anys d'espera. "Fa tres mesos que esperem que el Ple Municipal aprovi els últims tràmits", lamenta Lixi, que afegeix: "Tenim temor que es vagi endarrerint encara més". I és que fins que el Ple no ho aprovi, no es podrà fer la cessió dels drets d'ús i permetre que els masovers engeguin les obres.

A més, assegura que l'estat de les cases ha empitjorat durant aquest temps d'inactivitat i que, a més, ara estan ocupades.

Projecte de cases dels Mestres de la Floresta FOTO: Sostre Cívic

Un projecte nascut de la reivindicació

El projecte de masoveria urbana a les Cases dels Mestres de La Floresta va néixer arran d'una ocupació d'un col·lectiu de La Floresta, que reivindicava destinar els habitatges, propietat municipal i abandonats de feia anys, a l'habitatge social. Van iniciar negociacions amb l'Ajuntament, amb la intermediació de la cooperativa d'habitatge Sostre Cívic, i finalment es va tancar un acord per destinar-los a la masoveria urbana o habitatge cooperatiu. Promusa es va encarregar de gestionar la llista d'aspirants i seleccionar les persones que entrarien a viure-hi.