Roda de premsa del col·lectiu del Casal de Joves La Xesca. FOTO: Ferran Mitjà

Societat

El Casal de Joves La Xesca reivindica la seva tasca en mig d'un procés judicial

El local on es desenvolupen les activitats del casal, que a finals d'agost farà 2 anys, és propietat del Banc Sabadell i el Casal de Joves hi és ocupant-lo

El Casal de Joves La Xesca va néixer fa gairebé dos anys, l'agost del 2017. L'espai on es van situar, i on encara són, és propietat del Banc Sabadell i els joves de l'Assemblea del casal autogestionat hi són ocupant-lo. En motiu del segon aniversari del col·lectiu, els membres del casal han engegat una campanya, anomenada dos anys de Xesca, dos anys de vida, per posar en valor la tasca que fan, així com reivindicar l'esperit de lluita del col·lectiu. "Volem manifestar i posar en valor el que hem aconseguit amb l'ocupació i la reconversió del local, que el Banc Sabadell tenia en desús des de fa 10 anys", han explicat els membres del col·lectiu.

Els joves han explicat que durant aquests dos anys de vida, el casal ha organitzat infinitat d'activitats destinades als veïns i veïnes de Sant Cugat, així com a diferents entitats del municipi. De fet, per celebrar aquests dos anys de vida, els membres de l'Assemblea del Casal de Joves La Xesca (en són 14) tenen previst organitzar un acte en el que hi participin diferents entitats i persones que han fet alguna activitat organitzada o en col·laboració amb el casal. "La celebrarem a finals d'agost o a principis de setembre. La idea és emetre un vídeo amb un recull d'imatges d'algunes de les activitats que hem anat fent durant aquests dos anys, per posar-ho en valor, així com fer un acte de celebració", han afirmat els joves.

La situació judicial del Casal de Joves La Xisca

D'altra banda, també hi hagut temps per repassar la situació judicial en la que es troben aquests joves per l'ocupació de l'espai del Banc Sabadell. "Fa aproximadament un any vam perdre el primer judici, però encara no ens ha arribat cap ordre de desallotjament. Si ens arriba, no posarem les coses fàcils", han assenyalat. A més, la sentència del primer judici encara no és definitòria, ja que els joves van presentar un recurs que va ser acceptat i ara falta la sentència d'aquest recurs.

També han explicat que han rebut pressions per part de l'entitat bancària i, en menor grau, per part de l'Ajuntament de Sant Cugat per abandonar el local. "Si l'Ajuntament ens facilita un espai per seguir amb el casal ho acceptarem. Això sí, si podem fer-hi un casal autogestionat, que és la nostra filosofia. Si ho ha de gestionar una empresa no té sentit que marxem a un altre espai", han assegurat els membres de l'assemblea. A més, han explicat que, en aquest sentit, es marquen objectius a curt termini: "El nostre objectiu és aguantar en l'espai on som ara i seguir fent-hi el que fem", han explicat.