Participants, treballadors i càrrecs de l'ajuntament de Sant Cugat a la presentació del projecte. FOTO: Toni Alfaro.

Societat

El col·lectiu Clicme lluita contra l'Alzheimer amb el poder de les imatges

El projecte 'Fotomemòries' pretèn utilitzar el poder evocador de les imatges i la conversa per lluitar contra les malalties neurodegeneratives

El col·lectiu fotogràfic Clicme, en col·laboració amb l'Ajuntament de Sant Cugat, ha presentat aquest dilluns 5 de març el projecte 'Fotomemòries', centrat a millorar la qualitat de vida i les capacitats socials dels malalts d'Alzheimer a partir de la utilització d'imatges. A les sessions, que es duran a terme al Museu de Sant Cugat fins al 18 de juny, participaran 14 homes i dones afectats en diferent mesura per aquesta malaltia.

La iniciativa, que va començar a funcionar el passat 26 de febrer, comptarà amb la participació de diferents departaments del consistori, ja que segons la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, que ha assistit a l'acte, "és important treballar a partir de sinergies" entre diferents parts del govern de la ciutat. En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia d'Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, ha destacat que "treballar des de diferents departaments sempre dóna grans resultats". D'altra banda, la tinenta d'alcaldia de Polítiques de Cicles de Vida, Susanna Pellicer, ha volgut explicar que "la malaltia no la podem canviar, però podem ajudar a millorar la qualitat de vida dels que la pateixen".

Joana, una de les participants al projecte on es mesclen les xerrades amb la utilització de fotografies per despertar el record, ha admès que "només fent activitats i sortint de casa" és com pot millorar-se la perspectiva davant la malaltia, i que "treballar a partir de les fotos és molt important per seguir mantenint la il·lusió". I és que, segons expliquen els organitzadors del projecte, 'Fotomemòries' incideix molt en donar la veu als mateixos afectats per l'Alzheimer: "una de les millors coses és quan els mateixos involucrats vénen i ens donen les gràcies per donar-los-hi veu", ha declarat Eugènia Ortiz, fotògrafa membre de Clicme i organitzadora del projecte.

La dinàmica de les sessions recau en la creació d'unes fitxes on els assistents es presenten i es poden conèixer, la visualització de fotografies proporcionades per l'Arxiu Municipal de Sant Cugat, així com pels mateixos participants, i la posada en comú de les experiències que els evoquen les imatges que, admet Ortiz, "d'una manera o una altra, seran el vehicle en aquests tallers". "Donar veu a través del passat és crear un pont cap al present", ha remarcat, no només important per ells sinó també pels no afectats per la malaltia perquè "són uns grans savis i els hem d'escoltar per aprendre molt d'ells".