El govern proposa pagar el 70% de les escoles bressol a les famílies amb menys renda
El preu de l'escola bressol pública a Sant Cugat és de 255 euros mensuals
El govern municipal proposarà al ple municipal ampliar la tarifació social en les escoles bressol i bonificar fins al 70% de la quota a les famílies amb menys renda. El preu de l'escola bressol municipal a Sant Cugat és de 255 euros mensuals (sense comptar preu de menjador i altres activitats afegides), que el curs vinent es podrà reduir fins als 76 euros segons els ingressos familiars. La regidora d'Educació, Esther Salat, ha reconegut que la tarifa normal és un "preu elevat" i per això l'objectiu és "universalitzar" l'accés i obrir els ajuts a les famílies de renda mitjana.
El govern municipal estableix quatre trams de renda que, segons el nombre de membres de la família, marquen la quota que s'ha de pagar. Hi haurà quatre tarifes mensuals segons la renda: 76, 127, 204 i 255 euros. Com a exemple, una família de tres membres amb uns ingressos inferiors als 14.951 euros, pagarà una quota a l'escola bressol municipal de 76,65 euros al mes; mentre que si els ingressos superen els 22.919 euros, haurà d'abonar el preu complet de 255 euros mensuals.
La taula amb els quatre trams de renda que definiran les quotes a pagar. MUF indica el nombre de membres de la unitat familiar.
D'aquesta manera el govern vol fer un pas més en la tarifació social, que aquest curs s'aplicava per primera vegada en les escoles bressol, l'escola municipal de música i l'escola municipal d'art amb un pressupost de 65.000 euros i va beneficiar uns 120 alumnes. Pel curs vinent, la proposta és augmentar el pressupost fins a arribar al voltant dels 125.000 euros.
Així, si aquest curs es bonificava menys del 40% de la quota de les escoles bressol, ara el govern vol ampliar la tarifació fins al 70%. "Considerem l'escola bressol un servei clau i l'objectiu és que tothom hi pugui accedir, també gent que potser no s'ho plantejava per preu", ha detallat Salat. En el cas de les escola d'art es bonificarà fins a un 50% i, en el de la de música, un 32%.
El govern local vol també facilitar l'accés a aquestes bonificacions i no caldrà ja passar per Serveis Socials. En el cas de les escoles bressol, quan es faci les preinscripcions, les famílies hauran d'autoritzar a l'Ajuntament a accedir a les seves dades fiscals per, d'aquesta manera, gaudir de la tarifació.
La tarifació social
La tarifació social vol dir que els ciutadans paguen els serveis segons el seu nivell de renda, és a dir, els que menys ingressos tenen, menys paguen. L'Ajuntament de Sant Cugat va aplicar per primera vegada la tarifació social aquest curs 2016-2017 en les escoles bressol i les d'art i música a través de l'acord pressupostari entre Convergència i Esquerra Republicana.
Els pressupostos del 2016 també preveien la creació de la targeta ciutadana de renda dels santcugatencs, un mecanisme que serviria per aplicar la tarifació social en altres serveis i impostos municipals de manera més eficient per l'administració i pel ciutadà.
Segons la regidora Esther Salat, l'Ajuntament està treballant en aquest camí i la nova divisió en quatre trams segons la renda és un primer pas. "La voluntat és estendre la tarifació social més enllà del sector de l'educació", ha assegurat.