Representants de tots els agents implicats en la prevenció d'incendis a Sant Cugat FOTO: Localpres

Societat

Durant el 2016 ja han cremat gairebé les mateixes hectàrees que en tot el 2015

En el que portem de 2016 s'han cremat a Sant Cugat pràcticament les mateixes hectàrees que en tot el 2015

Les actituds de la ciutadania i les tasques de prevenció són les dues claus per disminuir el risc d'incendis i que centren la campanya de prevenció d'incendis forestals que ha engegat l'Ajuntament de Sant Cugat, i que ha presentat aquest 14 de juny conjuntament amb Bombers de la Generalitat, ADF i Protecció Civil. "Tota la ciutadania forma part de la protecció civil, Les nostres actituds poden prevenir incendis", ha reivindicat Antoni Royo, cap de Protecció Civil a l'Ajuntament.

La campanya de prevenció d'incendis d'aquest estiu comença amb una xifra d'hectàrees cremades durant aquest 2016 que pràcticament iguala a les dades de tot el 2015. En aquests primers mesos, s'han registrat una desena d'incendis que han cremat una superfície de 0,37 hectàrees; mentre que en tot l'any passat es van detectar 19 incendis que van afectar 0,42 hectàrees. "És poca superfície, però ens fa estar a l'aguait", ha reconegut Sergi Sempere, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament.

El cap del Parc de Bombers de Rubí i Sant Cugat, Ramon Viladrich, ha detallat que la meteorologia marcarà com evolucionarà el risc d'incendi al territori, però les previsions no són dolentes. Segons Viladrich, es preveu un juny més sec i calorós que habitualment, però el juliol i l'agost es poden mantenir en la mitjana històrica i, a més, la pluja pot ser més protagonista del normal a l'agost.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha volgut fer una crida a la població: "El 40% de Sant Cugat és massa forestal. Tothom n'ha de ser conscient i ha de ser responsable". Conesa ha assegurat que s'han posat totes les eines per "tenir el bosc controlat" i ha assegurat que "cal alcalde es vol trobar en una situació com la dels incendis del 94 a Collserola".

La prevenció, clau

"Hem d'evitar que es produeixin incendis i la millor manera és la prevenció", ha argumentat Antoni Royo. Enguany, l'Ajuntament de Sant Cugat destina 168.000 euros a aquestes tasques, la mateixa xifra que l'any passat. "El pressupost de les franges de protecció contra incendis és elevat", ha volgut destacar l'alcaldessa Mercè Conesa.

Precisament, Conesa ha emfatitzat la tasca de tots els agents implicats en la prevenció d'incendis: "La ciutat treballa tot l'any per la prevenció, no només durant l'estiu".

El cap de Protecció Civil també ha volgut reivindicar la importància de la col·laboració ciutadana: "Han de tenir actituds cíviques i avisar ràpidament a la mínima alerta de fum que hi hagi".

Canvi de tendència

El cap dels Bombers ha explicat que els últims anys els incendis van molt més enllà que en l'època estival, com demostra el fet que en el que portem de 2016 ja hi ha hagut pràcticament la mateixa superfície cremada que en tot el 2015. "S'ha desestacionalitzat el risc d'incendis". És per això que Viladrich ha demanat "no abaixar mai la guàrdia".

Finalment, tant l'alcaldessa com el cap dels Bombers ha agraït la tasca dels voluntaris de l'Associació de Defensa Forestal (ADF) i de Protecció Civil per les seves tasques en les prevencions d'incendis.