El Museu del Monestir acollirà la conferència "Història de les atmosferes terrestres: astrofísica, geologia i vida" FOTO: Estefania Bedmar

Societat

El que cap turista no es pot perdre en una visita a Sant Cugat

Sant Cugat ofereix al turista un conjunt monumental de gran qualitat molt a prop de Barcelona

Amb un 45% de zona forestal i agrícola, Sant Cugat és un municipi amb un entorn privilegiat. Per completar el quadre, hi ha una àmplia oferta comercial que, combinada amb els mercats i la restauració, satisfan els desitjos de tots els visitants.

Monuments històrics, museus, paratges naturals, restauració i comerç són els grans atractius de Sant Cugat. 
 

El Monestir, el principal tresor

Tota la ciutat gira urbanísticament i artísticament al voltant d’un mateix epicentre. El Monestir de Sant Cugat és sens dubte la joia de la ciutat i la icona que tot visitant de Sant Cugat s’endú com a record. Aquest monument amb trets romànics, gòtics i fins i tot elements barrocs és un dels monestirs més importants de Catalunya i el principal motiu d’orgull dels santcugatencs.

El Claustre, un conjunt escultòric únic

A principis del segle XIII el Monestir de Sant Cugat va rebre una aportació artística que va ampliar encara més la vàlua del monument. Els capitells del claustre són una peça fonamental en el cistercenc català i una mostra perfecta de la transició del romànic al gòtic. El Claustre acull, a més, la seu principal del Museu de Sant Cugat i la seva exposició permanent.

El Pi de'n Xandri, el símbol natural

Collserola significa per si mateixa un punt positiu a l’oferta turística local. Malgrat això, a molt poca distància del centre hi ha la zona de la Torre Negra, on llueix (tocat però no enfonsat) un dels pins més famosos del país que va ser declarat arbre d’interès comarcal i local l’any 1995. També ha de cridar l’atenció la fortificació medieval de la Torre Negra, que dóna nom a l’indret.

El Celler Cooperatiu, l’espai recuperat

L’any 1921 es va donar llum verda a la construcció d’un edifici pel Sindicat Vitivinícola i Caixa Rural de Sant Medir. L’anomenat Celler Cooperatiu va ser element clau del passat agrícola de la ciutat i ha esdevingut, després d’una eterna remodelació, un nou espai museístic dedicat al vi. També es pretén que l’equipament pugui ser fet servir per a activitats culturals i d’oci.

El museu del tapís, exemple de talent local

Sant Cugat és una terra d’artistes. Pintors, actors, escultors i escriptors de renom hi han viscut històricament. Un d’ells va ser Josep Grau-Garriga, que va portar el tapís a uns nivells d’excel·lència gens habituals. És per això que la Casa Aymat s’ha convertit en el Museu del Tapís, on a banda d’obres d’autor s’hi exposa material i maquinària relacionada amb aquesta disciplina.

L'eix comercial, l’esplendor de la botiga

Sant Cugat té una àmplia oferta comercial amb botigues de tot tipus. Malgrat això, gran part del shopping local es concentra en el camí que hi ha des de l’estació de tren fins a la plaça del Monestir. En aquesta ruta pel centre vianantitzat destaquen l’encant del carrer de Santa Maria i la versatilitat del carrer de Santiago Rusiñol. Els amants dels aparadors tindran feina a acabar-se el comerç local.

El mercat vell, la petita joia modernista

El Mercat de Pere San va ser fins als anys noranta el mercat municipal de Sant Cugat. Construït l’any 1911 per l’arquitecte Ferran Cels va ser ampliat als anys vint mantenint la seva estètica modernista amb influències de Puig i Cadafalch. Ara s'ha reconvertit en un espai gastronòmic de compra i degustació. La visita al Mercat s’ha de complementar amb un passeig pel carrer Major, on encara es conserva en bon estat una porxada medieval del segle XV.

Mercantic, punt de trobada ‘vintage’

L’espai Mercantic és un dels fenòmens turístics de la ciutat. Cada diumenge actua com a pol d’atracció de persones que vénen de totes les comarques atretes per l’oferta de mobles de disseny retro i l’ampli ventall d’antiguitats i curiositats rescatades d’altres èpoques. El Vintage Fest, que se celebra cada primer diumenge de mes, ja és tot un esdeveniment de culte a la Catalunya vintage.

El pont de Can Vernet, l’aqüeducte de la ciutat

El pont de Can Vernet forma part d’un antic aqüeducte construït a l’època gòtica que tenia tres quilòmetres de longitud. La seva construcció data del segle XIV i tenia la funció de portar aigua des de la mina dels Monjos a Can Vullpalleres al Monestir de Sant Cugat i la part baixa de la vila. Està situat al barri de Coll Favà, a tocar de la comissaria dels mossos d’Esquadra.

Sant Medir, més que una tradició

Si tens la sort de ser a Sant Cugat un dia 3 de març sens dubte has d’escapar-te fins l’ermita de Sant Medir. Situada al bell mig de Collserola, és el punt de trobada d’una de les tradicions locals més participatives que reuneix cada any milers de persones a la natura. L’excursió s’ha de fer a peu ja que el camí des de la ciutat a l’ermita forma part de l’atractiu de l’aplec.