Sant Cugat és un dels municipis que més recicla FOTO: Artur Ribera

Societat

El repte constant de millorar en el reciclatge

Cada habitant de Sant Cugat va generar 1,11 kg de residus cada dia durant el 2016

Reciclar el 50% de tots els residus que es recullen. En cas contrari, aplicar sancions als municipis. Aquest és l’objectiu que té sobre la taula la Unió Europea de cara al 2020.

Actualment, i segons les dades presentades el passat divendres 13 d’octubre per l’Agència de Residus, Catalunya recicla el 30%. Per tant, encara té un 20% de marge de millora per assolir les xifres que planteja la Unió Europea.

Pel que fa a aquestes xifres, durant el 2016, es van generar una mitjana d’1,36 kg de residus/habitant/dia a tot Catalunya. Una xifra però, que al Vallès Occidental baixa fins a l’1,11 kg/habitant/dia.

Segons les dades presentades per l’Agència Catalana de Residus, el Vallès Occidental és la comarca de la regió metropolitana de Barcelona que menys residus genera, amb un total de 404,68 kg/habitant/any durant el 2016. El municipi de la comarca que més recicla és Matadepera, amb un 76,73%.
 

Les xifres a Sant Cugat

En els últims 7 anys, l’evolució de la recollida de residus a Sant Cugat ha canviat molt. Si el 2006 es recollien més de 55.000 tones de residus, el 2016 la xifra baixa fins a les 35.000 tones.

Unes dades que Cristina Paraira, tinenta d’alcaldia d’Entorn Urbà, valora positivament. “Anem pel bon camí. En els últims anys hem aconseguit dos objectius. Abaixar la quantitat de residus que van a la fracció Resta i augmentar els residus que recilem. Però en matèria de residus mai hem d’estar contents, perquè sempre podem fer més tant com a individus com a societat”.  
 

Com reciclen els santcugatencs?

Les dades obtingudes per l’Ajuntament els últims anys, mostren que a Sant Cugat hi ha consciència del reciclatge i que des del 2006 fins ara, ha millorat la recollida de totes les fraccions (resta, vidre, paper, envasos i orgànica).

Cristina Paraira però, apunta que “podríem augmentar la quantitat de recollida a la fracció orgànica”. L’any 2016 es van recollir prop de 8.000 tones, de les quals gran part es deuen a la fracció vegetal toba (herbes, fulles...). Segons Paraira, si es deixés de portar tot el que ve de la zona verda del municipi, les xifres no serien tan bones en aquesta fracció.

Actualment, el compost resultant de la matèria orgànica recollida a Sant Cugat és de Tipus B i l’objectiu és assolir l’A, que és l’apte per a agricultura ecològica. Pel que fa a la resta de fraccions, Paraira detalla que totes les fraccions funcionen molt bé. D’envasos, se’n van recollir 1.500 tones; de vidre, 1.800 i de paper/cartró, 2.500. Amb tot, el 2016 no és l’any ni que menys residus han generat els santcugatencs ni que més s’ha reciclat. Cal destacar en aquest punt, que els anys de la crisi les xifres de recollida van baixar i les de reciclatge van augmentar.