Els fidels homenatgen Cugat en un acte carregat de tradició
L'acte s'ha celebrat a l'església del Monestir, per la previsió de pluja, aquest 27 de juliol, dia de l'onomàstica del sant
Sant Cugat del Vallès ha tornat a homenatjar el màrtir que dona nom a la ciutat aquest dissabte, 27 de juliol, dia de l'onomàstica de sant Cugat. Un any més, els fidels han acudit a la Missa de Solemnitat en honor de Sant Cugat a l'església del Monestir.
Tot i que l'acte d'homenatge posterior a l'eucaristia estava previst que se celebrés al claustre del Monestir, la previsió de pluja ha fet que es decidís celebrar-lo a la mateixa església. Un acte que ha mantingut la solemnitat i la tradició de la celebració, que s'ha iniciat amb l'esbart dansaire Som Riu d'Or de Sant Fruitós del Bages que ha dansat la tradicional Moixiganga, una dansa que recrea la passió i mort de Jesucrist, en reconeixement als turments patits pel màrtir.
Tot seguit, els més petits han fet una ofrena de rams al màrtir, i amb la pregària, s'ha cremat encens, i els fidels han venerat la reliquia.
Moixiganga durant l'homenatge al màrtir. FOTO: Miguel López
Mossèn Emili Marlés ha ressaltat la figura de sant Cugat en el dia en què es recorda el seu martiri, extrapolant la figura del màrtir, i el seu significat, fins als nostres dies a Sant Cugat. "Encara que històricament tenim molt poques notícies, sí que podem extrapolar una mica el que feien els màrtirs", ha dit, apuntant que "el que és important d'un màrtir és la capacitat que té d'estimar".
Seguint l'exemple de Cugat, Mossèn Emili ha destacat que "és una persona que davant de les dificultats de la vida, posa esperança, il·lusió, de mirar nous horitzons, perquè és una persona que sap mirar més enllà". En el mateix sentit, ha apuntat que "s'ha de destacar la capacitat d'estimar fins i tot a les persones que estan en contra d'ells. Perquè una persona sigui màrtir, en l'església, un signe que ha d'aparèixer sempre, i si no, no ho serà, és que mira els que el maten amb amor. Això és una cosa que no s'improvisa, és a dir, vol dir que era una persona que posava cohesió, que buscava equilibri, i una persona sobretot amb molt de cervell".
Moment de l'homenatge al màrtir Cugat. FOTO: Miguel López
"Crec que persones d'aquest tipus necessitem a tots els nivells de la nostra ciutat, i per tant, sant Cugat pot ser un referent per nosaltres en aquests àmbits, perquè això va molt bé en l'àmbit de les famílies, de les associacions, en l'àmbit polític també, a tots els nivells".