Els tràmits urbanístics endarrereixen la masoveria urbana a la Floresta
Fa més d'un any que les cases tenen adjudicataris que no han pogut entrar a viure
Fa més de dos anys, l'Ajuntament de Sant Cugat va anunciar la seva voluntat de convertir les Cases dels Mestres de la Floresta en una promoció d'habitatge públic a través d'un projecte pioner de masoveria urbana, després de mesos de negociacions amb un col·lectiu que va ocupar l'espai. Es va dibuixar un projecte d'onze habitatges i, fins i tot, es van adjudicar els habitatges a famílies el gener de 2016. Semblava que l'entrada dels inquilins, que s'havien de fer càrrec de la rehabilitació i acondicionament de l'espai, era pròxima.
Però més d'un any després tot continua aturat pels diferents entrebancs que s'ha trobat el Consistori. Un dels primers va ser comprovar que la porció de terreny que donava la viabilitat a les cases i garantia la llicència d'edificabilitat no era de propietat municipal. Això obliga l'Ajuntament a engegar un procés d'expropiació d'aquesta zona per tal d'incorporar-la al projecte de les Cases dels Mestres. Procés que continua obert.
Més enllà d'aquest contratemps, l'Ajuntament també ha hagut de fer un nou pla urbanístic per tal de permetre l'habilitació dels espais de darrera de la casa com a patis. Fet que fins ara no s'ha pogut materialitzar perquè era una zona qualificada com a equipaments.
Una modificació que es va aprovar inicialment en el ple municipal d'aquest 20 de febrer. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Damià Calvet, s'hi va referir: "La masoveria urbana és una iniciativa innovadora i que estem aplicant de forma molt avançada com a Ajuntament. Estem innovant. Per això ens hem trobat amb algunes complexitats que hem hagut d'anar corregint".
"Les cases es deterioren"
Aquest retard en la posada en marxa del projecte de masoveria urbana ha generat crítiques entre algunes de les formacions de l'oposició, que van expressar durant el ple municipal d'aquest dilluns.
És el cas de Roser Casamitjana, d'ICV-EUiA: "El procés es reinicia gairebé de zero i creiem que és un despropòsit". La regidora ecosocialista troba "incomprensible" que l'Ajuntament no sapigués que una part de la zona no era propietat municipal i alerta que "l'estructura de les cases es deteriora a marxes forçades". "Cal ser conscients de tot el que suposa per les persones que pensaven anar-hi a viure, que han vist com se n'ha anat a norris el seu projecte de vida".
En aquest sentit, el regidor d'ERC-MES Ferran Villaseñor ha lamentat que una de les adjudicatàries, que estava embarassada quan va obtenir la plaça a l'habitatge, ja té un fill que camina. "Estem fent el que s'hauria d'haver fet prèviament a l'adjudicació", ha afegit el regidor, que sí que ha reconegut que l'actual projecte "és millor".
Finalment, la portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, va recordar que la seva formació va ser de les pioneres en demanar la masoveria urbana i ha demanat més "celeritat" a l'Ajuntament per la posada en marxa del projecte. A més, s'ha mostrat confiada en què no sigui l'última iniciativa de masoveria a la ciutat.