Els valors naturals de la Torre Negra, 21 anys després de l'atac al Pi d'en Xandri
El col·lectiu Pi d'en Xandri +20 ha organitzat una passejada reivindicativa aquest dissabte, 17 de març
L'entorn natural de la Torre Negra ha centrat la passejada naturista organitzada pel col·lectiu Pi d'en Xandri +20 celebrada aquest dissabte, 17 de març, per la protecció d'aquesta zona de Sant Cugat del Vallès. Una trentena de persones s'han citat a les 9 del matí a la plaça de la Vila des d'on ha començat la passejada que ha servit per conèixer les plantes que hi ha en aquest espai.
German Llerena, membre del col·lectiu Pi d'en Xandri +20, ha explicat que aquesta passejada es fa anualment des de l'any passat, quan es van commemorar els 20 anys de la marxa unitària per la protecció de la Torre Negra. "Vam decidir fer unes marxes reivindicatives, els dies 16 de març, per recordar la manifestació que hi va haver quan la gent va reaccionar davant l'atac al Pi d'en Xandri, fet que va animar tota la campanya de la protecció de la Torre Negra".
Una activitat pensada per mantenir l'esperit reivindicatiu que va iniciar-se ara fa 21 anus. "La fem perquè si no la gent, va passant el temps, i ens anem oblidant de què el tema segueix obert als jutjats, i per la gent nova que no coneix l'espai ni la reivindicació que hi ha al darrere", ha apuntat Llerena. En aquest sentit, ha reivindicat que "és un patrimoni natural que tenim a Sant Cugat, que ha esdevingut un emblema cultural i que també és un emblema de la moguda social que hi ha per protegir els nostres espais".
La passejada d'enguany s'ha centrat en els aspectes més naturístics, alhora que s'ha fet una repassada al Projecte Vores, sorgit dels pressupostos participatius. Un recorregut que ha començat a la plaça de la Vila i que ha recorregut tot l'entorn de la Torre Negra des de Sant Crist de Llaceres.
Una passejada centrada en la botànica de l'espai, els detalls de la qual ha anat explicat el llicenciat en biologia i membre del col·lectiu Pi d'en Xandri +20, Miquel Vallmitjana. "És una fauna molt variada. Per una banda estem veient sobretot vegetació de ribera, que està en procés de regeneració. Una vegetació que té molt de valor, perquè ajuda a mantenir el terreny, però també perquè alimenta la fauna de l'entorn", ha explicat. I ha afegit que "un dels motius principals per protegir aquest entorn era pels animals que hi viuen, perquè resulta que aquesta zona de Collserola, pel fet de tenir diferents ambients, és una zona estratègica on hi ha molta més diversitat que dins de Collserola. Això val la pena protegir-ho".