Usuària d’Amavir amb un dels elements multisensorials. FOTO: Cedida

Societat

‘Emocions amb sentit’, el programa pioner d’Amavir

Un dels objectius al grup Amavir es basa a generar entorns de confort en què es percebi benestar

A Amavir intentem garantir que les persones que decideixen viure a les nostres residències segueixin sumant amb tots els seus sentits. És el cas, per exemple, d'aquelles persones amb processos neurodegeneratius com les demències, en què es presenta una alteració en la capacitat de processar correctament la informació provinent del seu entorn, cosa que pot derivar en la desconnexió amb ell i l'aparició de símptomes com l'agitació o l'apatia, suposant una disminució dels nivells de qualitat de vida.

Sala multisensorial al centre d'Alcalà. FOTO: Cedida

Què és el programa Emocions són sentit?

En aquest sentit, augmentar la implicació dels usuaris amb el seu entorn podria reduir aquests símptomes. Un dels nostres objectius a Amavir es basa a generar entorns de confort en què es percebi benestar, intervenint en un bon control ambiental. Per aquest motiu, hem posat en marxa el programa Emocions són sentit, que ajuda els usuaris a connectar amb la realitat, tractant de transformar casa seva en un ambient sensorialment actiu, dins del tractament de teràpia sensorial i millora de l'atenció.

Sala multisensorial al centre Amavir de Mutilva. FOTO: Cedida

Atès que l'ambient físic influeix en el nostre comportament, l'objectiu d'aquest programa és aconseguir en la unitat de convivència un entorn confortable, segur i significatiu, disposant principalment de la presència de recursos multisensorials, considerats una eina excel·lent per potenciar la comunicació i la connexió amb l'entorn.

Per això s'integren elements multisensorials per a ús terapèutic amb l'objectiu de regular l'estat d'ànim i la conducta en general, i no només en moments de necessitat puntual davant d'intervencions concretes. Aquests elements acompanyen, connecten i orienten els usuaris en els diferents moments del dia (hora d'aixecar-se, activació, relaxació, ingestes, migdiades, etc.) beneficiant-se d'un espai agradable, segur i accessible a nivell físic i cognitiu, que afavoreix l'atenció, la participació, la connexió amb la realitat i promou l'exploració i els sentiments de benestar. Les possibilitats il·limitades de personalització i interacció fan que la unitat de convivència sempre s'adapti a les necessitats de cada usuari.

Sala multisensorial al centre d'Amavir de Valladolid. FOTO: Cedida

Com es desenvolupa el programa?

Per desenvolupar-lo, el programa compta amb la instal·lació d'un sistema particular que permet integrar alhora tots els elements clàssics que s'utilitzen habitualment en sales multisensorials amb altres com la projecció, il·luminació, vibració… aconseguint un ambient amb un efecte immersiu complet. S'ha dotat aquests espais de diversos elements acuradament estudiats i elegits, situats estratègicament de tal manera que ajudin a generar diferents estats a la persona (de calma o d'activació), depenent de la seva necessitat i sempre acompanyant a l'hora del dia a la que ens trobem.

Sala multisensorial al centre Amavir de Valle de Egüés. FOTO: Cedida

Es tracta que els usuaris puguin experimentar, sentir, gaudir, explorar, comunicar i interactuar i que, a més, ho puguin fer dirigents i controladors de l'entorn ells mateixos. És a dir, el mateix usuari pot, mitjançant un únic botó, disposar del control del saló, guiant-se a través de les sensacions que vagi experimentant i alterant l'ambient a mesura que vagi percebent la sensació de benestar desitjada.

En pocs minuts es poden crear fàcilment entorns integrals, per exemple, en un moment del dia en què calgui calma, es pot simular una escena de platja i aconseguir l'efecte immersiu en projecció d'imatge, sons i il·luminació.

El programa d'Emocions són sentit d'Amavir suposa un tipus de teràpia no farmacològica que ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones que viuen als centres. En definitiva, un lloc que proporciona a la persona un estat global de calma, benestar emocional i despertar-ne els sentits.

Més info: AMAVIR SANT CUGAT