Les persones que es vulguin vacunar ho han de fer als seus CAPs FOTO: Artur Ribera

Societat

En marxa la campanya de vacunació contra la Grip

Aquesta campanya està adreçada, especialment, als col·lectius més vulnerables

La campanya de vacunació contra la Grip ja ha començat amb l'objectiu de poder vacunar a les persones que formen part dels col·lectius considerats de risc.

Enguany, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha destinat un total de 1.200.000 dosis, que espera poder subministrar, des del passat 24 d'octubre i fins al mes de desembre, que són els mesos més recomanables per vacunar-se. Des de Salut recorden que, cada any el virus de la Grip canvia i que, per tant, cal tornar a vacunar-se de nou. 

Totes aquelles persones que s'hagin de vacunar hauran d'adreçar-se al seu Centre d'Atenció Primària (CAP).

Qui s'ha de vacunar?

La vacunació contra la grip estacional s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara:

  • Persones de 60 anys d'edat o més.
  • Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.
  • Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l'asma.
  • Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana).
  • Persones amb obesitat mòrbida.
  • Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.
  • Dones embarassades.

També s'adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara:

  • Professionals de la salut, tant de l'atenció primària com de l'hospitalària.
  • Treballadors d'institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents.
  • Professionals d'assistència domiciliària a persones d'alt risc (infermeria, voluntariat, etc.).
  • Persones que conviuen amb persones d'alt risc (incloent-hi els infants).

Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:

  • Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, etc.
  • Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l'any o a l'hemisferi sud entre els mesos d'abril i setembre.

Quin són els símptomes de la grip?

Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars.

Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues.

Com que es tracta d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries.

Les persones que pateixen problemes de salut crònics poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la. Les vacunes antigripals actuals estan molt purificades i gairebé no provoquen reaccions locals ni generals.