Imatges de tasques d'extinció FOTO: ADF Sant Cugat

Societat

Engega la campanya de prevenció per risc d'incendis forestals

La campanya es prepara durant tot l'any i s'intensifica durant l'estiu (del 15 de juny al 15 de setembre), quan el risc d'incendis és més alt

Els diferents cossos que participen en tasques de prevenció d'incendis, així com els voluntaris que hi col·laboren es posen a treballar més intensament per tal que durant l'estiu disminueixi el risc d'incendis i, si s'escau, actuar contra ells de la millor manera possible. Per això, el divendres 15 de juny engega el període de la campanya de prevenció d'incendis forestals, que acaba un cop baixin les condicions de risc, al 15 de setembre.

Els cossos que es coordinen per aconseguir combatre el risc i actuar de la millor manera quan es produeix un incendi són Bombers, Policia local, Mossos d'Esquadra, Creu Roja, l'Associació de Defensa Forestal (ADF), Protecció Civil i Agents Rurals. De totes maneres, la col·laboració ciutadana és indispensable per combatre el risc d'incendis. Per això, el dimecres 13 de juny s'ha fet una presentació de la campanya de prevenció d'incendis 2018.

Per tal de combatre el risc d'incendis, l'Ajuntament ha destinat per la campanya d'aquest any un pressupost de 168.000 euros, 100.000 dels quals al manteniment de les franges de protecció de les urbanitzacions i nuclis urbans vulnerables. D'altra banda, 16.912 euros han anat a parar al manteniment de la Xarxa Viària Bàsica de Camins, tasca que ha anat a càrrec de l'ADF i de l'Ajuntament.

Com a novetat, aquest any també s'ha cregut convenient destinar part del pressupost (14.250 euros) a l'atorgament de subvencions adreçades al foment de projectes, activitats i serveis d'utilitat pública relacionats amb la prevenció d'incendis. A més, aquest any des de l'àrea forestal de l'Ajuntament també s'organitzarà una caminada amb veïns de La Floresta que té per objectiu la sensibilització i conscienciació sobre la temàtica. A més, existeix també el Pla d'Actuació Municipal per a Incendis Forestals, per coordinar les actuacions que han de fer tots els cossos que hi participen en cas d'incendi.

Tot i que la campanya s'intensifica durant l'estiu perquè hi ha més risc d'incendi, es treballa durant tot l'any per a la prevenció. "Ara estarem molt més atents, però portem tot l'any treballant per reduir el risc d'incendis durant la temporada d'estiu", ha explicat Antonio Royo, tècnic de Protecció Civil de l'Ajuntament. Durant la presentació també ha intervingut Ramón Viladrich, cap de Bombers de Rubí i Sant Cugat: "Disposem de les mateixes persones i els mateixos vehicles que en la campanya de l'any passat", ha explicat. De totes maneres, Viladrich no ha pogut donar masses detalls, ja que, a causa dels recents canvis en el Govern de la Generalitat, encara no s'ha fet públic el pla general de prevenció d'incendis arreu de Catalunya. "No podem fer propaganda del nostre dispositiu perquè encara no s'ha fet la presentació oficial del pla de la Generalitat", ha afegit.

En aquesta presentació s'han explicat les dades relacionades amb incendis i territoris forestals de Sant Cugat durant l'any 2017. En aquest sentit, la superfície forestal de Sant Cugat és de 2.637 hectàrees, un 55% del total del territori del municipi. A més fins a 6.698 santcugatencs viuen en aquestes zones. "Aquestes persones viuen en una zona on hi ha un risc d'incendi forestal. Hem d'estar molt atents i hem treballat per crear una campanya que ens permeti evitar-ho", ha explicat Sergi Sempere, tècnic forestal de l'Ajuntament de Sant Cugat. D'altra banda, en la presentació també s'ha explicat que l'any passat va haver-hi 11 incendis a Sant Cugat, en els que es van cremar prop de 30.975 metres quadrats. "Les dades ens confirmen que estem millorant i que som en una línia positiva, però l'objectiu és aconseguir que no hi hagi cap incendi", ha explicat l'alcaldessa Carmela Fortuny, en aquest sentit.