La sequera a Collserola. FOTO: Bernat Millet

Societat

Es preveu que Sant Cugat entri en fase d'emergència per sequera al desembre

Segons David Mascort, conseller d'Acció Climàtica, Catalunya està vivint la pitjor sequera dels últims 100 anys

Davant la situació de sequera extrema, des del govern es preveu que l'àrea metropilitana entri en estat d'emergència a principis de desembre. El conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha assegurat que la situació de sequera que viu el país és "molt crítica", la pitjor dels últims 100 anys. Ho va dir el passat dimecres 8 de novembre en el marc d’una reunió amb el món municipal i els directors de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i Aigües Ter-Llobregat (ATLL) per abordar conjuntament l'actual situació de sequera. Durant el matí del dilluns 13 de novembre Mascort s'ha reunit amb els meteoròlegs de Catalunya per avaluar l'estat de sequera.

Mascort ha dit que malgrat que el consum d'aigua provinent d'embassaments s'ha reduït a l'estiu, cal fer un pas endavant per "dilatar la situació el màxim possible". De fet, ha explicat que pràcticament el 45% de l'aigua que es consumeix actualment ja no ve dels embassaments: ve de les dessaladores, de l'aigua regenerada o de la freàtica. El conseller calcula que a les conques quedi aigua "per uns quants mesos" i coincideix amb el director de l'ACA, Samuel Reyes, que s'entrarà a la fase d'emergència a principis de desembre. Segons el Portal de la Sequera de la Generalitat, en fase d'emergència s'establiria una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins els 160 en cas d’emergència extrema.

El conseller ha assegurat que el país "ha fet els deures" i ha demanat a la població que continuï fent "el que calgui" per estalviar. "Ens toca fer un esforç encara més gran com a país perquè l’aigua s’allargui el més possible", ha expressat.

Mesures d'estalvi possibles

Davant la situació, Mascort ha explicat que "totes" les mesures d'estalvi possibles estan sobre la taula. Una és la reducció de la pressió de l'aigua de les aixetes, que estima que reduiria entre un 2% i un 5% el consum depenent de la zona. El conseller ha dit que aquest dimarts es va reunir amb alguns dels operadors d'aquest servei i ha explicat que Aigües de Barcelona i Aigües de Manresa són algunes de les empreses que ja estan fent proves per implantar la mesura.

Una altra de les opcions que ha apuntat el conseller és utilitzar els pous en desús i fer-ne de nous. "Hem de posar totes les eines que tenim tots plegats perquè la situació és molt crítica", ha insistit.

A la reunió hi ha assistit els representants de les diputacions, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de la Federació de Municipis de Catalunya, i l'Associació Catalana de Municipis. L'objectiu de la trobada ha estat compartit la situació d'excepcionalitat actual i conèixer les necessitats dels municipis per estalviar més aigua. Cada quinze dies tenen programada una comissió interdepartamental per estar al dia la situació dels municipis.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.