Filgut Kombucha, la beguda probiòtica de moda produïda a Sant Cugat
L'empresa va començar a caminar just a l'inici de la pandèmia i, després d'un any molt dur, espera consolidar-se
El músic santcugatenc i expert en alimentació, Quim Muns i el músic i empresari barceloní, Oriol Aguilar, van començar a vendre el març del 2020 la seva pròpia beguda probiòtica kombutxa sota la marca Filgut. Filgut Kombucha s'elabora de manera artesanal a l'obrador del carrer Orient, 32 de Sant Cugat. "L'obrador té capacitat per produir 2.000 ampolles a la setmana d'una beguda que està de moda, però que té 2.500 anys d'antiguitat", explica Muns.
Kombutxa, una beguda mil·lenària
El seu orígen es remunta a la dinastia Qing (221-206 aC). Una de les llegendes que corren explica que la kombutxa va ser descoberta pel primer emperador de la Xina, Shi Huangdi, qui obsessionat per la immortalitat estava immers en la cerca de l’elixir per a la llarga vida.
És una beguda que s’obté del procés de fermentació del te verd o negre (a Filgut utilitzen exclusivament te verd Sencha ecològic per les seves propietats antioxidants). A diferència d’altres begudes fermentades com el vi, la cervesa o la sidra, la kombutxa no té alcohol i això és degut a la particular acció de la colònia de bacteris i llevats que són claus en el procés d’elaboració i que transformen l'alcohol que es produeix durant la fermentació del sucre en un probiòtic natural.
Precisament, el fet de no tenir alcohol és un valor per a l'Oriol Aguilar, que declara que "volem reivindicar Filgut kombutxa com una alternativa sana a l’alcohol en festes, concerts i celebracions".
Filgut Kombucha és una beguda probiòtica social feta a Sant Cugat. FOTO: Cedida
Una gira de música, l'origen de la kombutxa santcugatenca
Justament, en una gira a l'estiu del 2018 a Califòrnia (Estats Units), el Quim i l'Oriol van descobrir la kombutxa. Els va entusiasmar molt aquesta beguda sense alcohol i la van trobar organolèpticament tan interessant que van decidir comercialitzar-la quan tornessin a Barcelona.
A més, van comprovar que els ajudava durant el procés de digestió i que els proporcionava energia pels concerts.
Una beguda amb propietats saludables
La kombutxa és una beguda àcida i dolça que a la vegada que d'alguna manera pot recordar a la sidra que té vitamines del grup B (B1, B2, B6, B12), és rica en aminoàcids i àcids orgànics essencials, és antioxidant i probiòtica i, segons ha publicat un estudi específic sobre el tema (Current Evidence on Physiological Activity of Kombucha Fermented Beverage and Expected Health Effects”. Journal of Medicinal Food, 2014), ajuda a desintoxicar el fetge i la sang, protegeix dels radicals lliures, millora el sistema immunitari i aporta energia.
Filgut Kombucha, una beguda probiòtica feta a Sant Cugat sense alcohol. FOTO: Cedida
Amb tot, l'organització de consumidors, OCU, ha advertit que, malgrat els nombrosos beneficis que se li atribueixen, no existeix una evidència científica que en garanteixi les seves propietats.
Tot i això, “es parla molt de les propietats beneficioses de la kombutxa i sí és cert que en té, però la veritat és que nosaltres vam començar a prendre-la perquè ens agradava, les propietats van resultar ser un afegit i no el motiu principal. Per tant, per nosaltres Filgut no és exclusivament una beguda medicinal, és una beguda amb la qual brindar, passar-s’ho bé i gaudir de la vida de la forma més sana possible”, segons expliquen en Quim i l’Oriol.
Filgut Kombucha, una beguda, elaborada amb delicadesa
Hi ha molts tipus de kombutxa, però la de Filgut, "no és ni filtrada, ni estabilitzada, ni pasteuritzada. És una beguda prou viva i ens agrada així i entenem que els aficionats de la kombutxa més acèrrims justament busquen això", relata Muns. "Nosaltres tenim un obrador petit i, actualment, es pot dir que el nostre producte és un luxe, ja que el procés d'elaboració és artesanal amb molta intervenció humana en el procés", matisa Muns.
A Filgut cuiden molt les propietats organolèptiques de les seves kombutxes, que són suaus i amb un punt d’agulla. “Una de les coses que més procurem és que tot i el procés de fermentació de cada kombutxa sigui única en el sabor. Això ho aconseguim gràcies a una producció artesana en la qual una vegada tinc fermentada la base de te verd (uns 21 dies), deixo infusionar en fred entre 4 i 7 dies les herbes que volem que predominin en la varietat en qüestió”, explica el Quim, també expert en alimentació a banda de músic.
Filgut Kombucha és una beguda probiòtica feta a Sant Cugat amb diferents sabors. FOTO: Cedida
L'expansió de Filgut Kombucha
Filgut Kombutxa distribueix cinc propostes gastronòmiques permanents (més d’altres de temporada), la Gingermint, de gingebre i menta, que és l’estrella de la marca, la Chai, com el popular te iogui, la Smoked, feta amb te fumat que asseguren que és tota una experiència organolèptica, la Mediterrània, que consideren un vermut saludable i, finalment, la Tropical, la que qualifiquen com la més dolça de la família. Totes aquestes begudes es venen en diferents botigues de Sant Cugat com L'Altra Cuina, La Fuente, General de Begudes i Tot Agro, entre d'altres i l'objectiu és buscar un distribuïdor que els permeti arribar més llocs, més enllà de les 35 botigues catalanes que confien en la seva beguda.
Per arribar més lluny no descarten, pasteuritzar la beguda. "Però, de moment no ens ho hem plantejat. Estem oberts i al futur mai sabem què pot passar", afirma Muns, que també ha volgut deixar clar que en cas d'optar per aquesta via "la beguda no tindria les propietats probiòtiques que té ara, però seria un bon refresc natural ric en aminoàcids.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.