Lectura del manifest de la Taula de la Gent Gran en l'inici de la Setmana de la Gent Gran FOTO: TOT Sant Cugat

Societat

La futura residència per a la gent gran de Sant Cugat genera escepticisme en el col·lectiu

El Consell de la Gent Gran i la Plataforma de Pensionistes aprofiten la Setmana de la Gent Gran per criticar la nova residència a Volpelleres, que asseguren que no és la pública que reivindicaven

El projecte de la nova residència per a la gent gran en uns terrenys municipals a Volpelleres ha generat malestar entre el col·lectiu, que veu amb reticència la proposta de crear un centre de gestió privada amb places concertades. Les queixen apunten a la manca de compromís institucional per oferir una residència totalment pública, així com la poca participació en el disseny del projecte i la incertesa sobre la concertació de places per part de la Generalitat de Catalunya. 

Més info: Primer pas per una residència per a gent gran amb places concertades

Aprofitant l'inici de la Setmana de la Gent Gran, entitats com el Consell de la Gent Gran i la Plataforma de Pensionistes han mostrat el seu escepticisme amb el projecte i han coincidit a remarcar que s'allunya molt de la reivindicada segona residència pública de Sant Cugat. En aquest sentit, la Plataforma de Pensionistes ha aprofitat el concert que ha donat el tret de sortida a la Setmana de la Gent Gran per explicar als assistents les característiques de la futura residència, que l'entitat ha conegut després d'una reunió amb el consistori aquest divendres, 27 de setembre. 

Així, i segons l'Ajuntament, la residència tindrà 120 places, de les quals un 30% (36) seran lliures o privades. El 70% restant (84) seran concertades o públiques. Aquest 70%, però, estarà subjecte a les possibilitats pressupostàries de la Generalitat. La plataforma també ha explicat que el cost d'una plaça serà de 2.000 euros, al qual se sumaran 500 euros en concepte d'amortització de la construcció de la residència. En una primera instància, es gestionarà una subvenció per a les persones que hi accedeixin, que serà d'un terç del cost. Després, si passen a ser concertades, es deixarà d'imputar els 500 euros en el cost de la plaça.

La previsió és que la residència entri en funcionament d'aquí a tres anys.

La incògnita de les places

Tot això va en funció de la capacitat pressupostària de la Generalitat. Segons remarca el vicepresident del Consell de la Gent Gran, Joan Cortadelles, el projecte suposa una millora en l'oferta de places, però no compleix amb les demandes històriques del col·lectiu. “Nosaltres reclamàvem una segona residència pública, però el que s’ha presentat és una iniciativa privada, amb la incertesa de si realment hi haurà places concertades i en quina quantitat”, lamenta. Aquesta incertesa preocupa el col·lectiu, ja que la gestió privada “no garanteix” que es cobreixin les necessitats dels sectors més vulnerables de la població, com els usuaris amb pocs recursos.

A més, apunten que la Generalitat fa temps que no construeix noves residències públiques i que Sant Cugat no figura entre les prioritats del govern català. “Ens diuen que Sant Cugat no és prioritari, però la realitat és que hi ha molta gent gran que ha d’anar a municipis veïns com Rubí per trobar una plaça disponible”, afegeix el vicepresident del Consell.

Manca de participació

Un altre dels punts que molesta el col·lectiu és la manca de participació en el procés d’elaboració del plec de clàusules per convocar el concurs públic de la nova residència. Segons s’havia acordat inicialment, diuen, aquest document s’havia de redactar de manera participativa, comptant amb les aportacions de les entitats i dels mateixos usuaris potencials. Tanmateix, denuncien que, avui dia, no han tingut accés a aquest document.

Jordi Casas, de la Plataforma de Pensionistes, ha explicat durant la lectura del manifest que la previsió és que les condicions del concurs per construir i gestionar la residència s'expliquin al ple municipal d'octubre. "Seguirem de prop el procés i comprovarem que s'ajustin al que se'ns ha explicat", ha assegurat Casas. 

A l’espera del pla estratègic

L’any passat es va presentar el Pla Estratègic de la Gent Gran, un document que havia de servir com a marc teòric per desenvolupar un pla d’acció que recollís les reivindicacions i necessitats d’aquest col·lectiu. No obstant això, encara no hi ha un pla d’acció definit. “Portem dos anys d’elaboració i el pla no està acabat perquè manca el pla d’acció”, expliquen des del Consell. Cortadelles també explica que el Consell es va renovar a l’abril, però que encara no s’ha produït cap reunió ni s’ha constituït la comissió permanent. “Tot plegat arriba tard”, apunta Cortadelles.

Per aconseguir un "interlocutor polític assequible", el col·lectiu demana la creació d'una regidoria específica per a la gent gran "per atendre les necessitats actuals de la població i establir previsions pel creixent augment del nombre de persones d'edat" a Sant Cugat. En aquest sentit, recorden que aquesta proposta estava recollida en el programa de Junts per Sant Cugat. 

Alternatives desateses

Davant la lentitud del procés de construcció de la nova residència, el col·lectiu de la gent gran havia proposat la creació d’un pis pilot assistit, una solució temporal que, segons afirmen, no implicava cap cost per a l’Ajuntament, ja que el projecte seria finançat pels mateixos usuaris. Aquest pis, destinat a persones grans sense grau de dependència, hauria disposat de serveis comuns i d’assistència diària. Tot i les potencialitats del projecte, la proposta, subratllen, no ha tingut cap resposta favorable per part de l'Ajuntament, fet que ha generat desconcert i malestar entre les entitats que promouen la iniciativa. "Ens costa admetre que una proposta tan viable hagi estat ignorada", lamenten.

Inici de la Setmana de la Gent Gran: activitats

El concert del Cugat Grup a la plaça de Barcelona ha donat el tret de sortida a la Setmana de la Gent Gran. En total, una desena d'activitats es duran a terme al municipi. En aquest enllaç pots consultar-les.

El concert de Cugat Grup a la plaça de Barcelona FOTO: TOT Sant Cugat

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.