Gairebé tots els infants pendents d'una plaça escolar ja han pogut començar el curs
La majoria d'aquests alumnes han de cursar primer de primària, un curs sense places lliures en cap dels centres escolars públics
La major part dels infants que la setmana passada encara no havien pogut començar l'escola, perquè estaven pendents d'una assignació de plaça a qualsevol de les escoles públiques de Sant Cugat, ja han pogut començar el curs aquest dilluns, 18 de setembre.
Tal com qualifica la presidenta de la Coordinadora d'Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) de Sant Cugat, Carme Roca, "aquest és un problema molt gros".
El fet és que, un gran nombre d'aquests infants pendents d'assignació de plaça, han de cursar primer de primària, un curs que ja ve des de P3 amb un augment de ràtios. De fet, enguany, en gairebé totes les classes de primer de primària hi ha entre 26 i 28 alumnes.
Pel que fa a aquests alumnes pendents de plaça a les escoles públiques, molts d'ells estaven en llista d'espera, que enguany, per primera vegada tal com explica la regidora d'Educació, Esther Salat, "s'ha fet diferent i en comptes de dependre del Departament d'Ensenyament depenia de les famílies. Per això mateix, el procés per desbloquejar la llista d'espera ha anat més lent". Les llistes d'espera es van tancar el passat dijous 7 de setembre i des de llavors, Salat afegeix que "hem reaccionat amb molta celeritat. El sistema ha respost".
A banda dels alumnes en llista d'espera que s'havien inscrit en el període de preinscripció adient, des que aquest es va tancar, han arribat diverses famílies al municipi que han demanat plaça a l'escola pública. En aquest cas, Esther Salat, recorda que hi ha el factor matrícula viva. És a dir, tots aquells infants nouvinguts a Sant Cugat i que demanen plaça durant el curs escolar. A Sant Cugat, durant el curs passat un total de 130 nens i nenes van demanar plaça.
A hores d'ara, els infants que encara no tenen plaça a cap escola, són famílies que han fet la sol·licitud fora de termini o famílies que no han acceptat la proposta d'escola que se'ls ha fet i han presentat al·legacions.
Tot i que la situació s'està resolent, Carme Roca considera que aquesta problemàtica s'hauria d'haver previst amb temps. "El problema comença quan els infants que ara fan primer feien P3 i es van augmentar les ràtios. Si fa 10 anys que el Departament veu que Sant Cugat se surt de la norma, s'hauria d'haver previst".
Per això mateix, una de les solucions que proposen des de la Coordinadora d'AFA és que "s'hauria d'haver ofert un curs bolet a primer de primària, en una escola on es poguessin encabir també els germans d'aquests infants". Ha destacat Roca.
Roca ha recordat que el fet de construir l'escola La Mirada amb tres línies "no ho considerem la millor opció. Una tercera línia només absorbeix un bolet. A més, els recursos amb especialistes, auxiliars... no són proporcionals".
Finalment, la presidenta de la Coordinadora d'AFA ha destacat que "perdem força demanant la 13a escola".
Pel que fa a la solució de crear un curs bolet de primer de primària, la regidora d'Educació, Esther Salat, considera que "pedagògicament, crear un curs bolet amb les noves incorporacions és una aberració".