Pilar Gorina, regidora d'Educació de l'Ajuntament de Sant Cugat. FOTO: Bernat Millet

Societat

Gorina: "Estem estudiant quina és la millor manera per canviar la zonificació escolar"

Coincidint amb l'inici del curs escolar, el TOT Sant Cugat entrevista la regidora d'Educació de l'Ajuntament de Sant Cugat

El dilluns 13 de setembre els alumnes santcugatencs tornen a les escoles i instituts per començar el curs 2021-2022, un curs que tornarà a estar marcat per la pandèmia de la Covid-19, La regidora d’Educació, Pilar Gorina, analitza la situació i parla d’altres temes de l’àmbit educatiu de Sant Cugat, com per exemple l’Escola La Mirada, o la polèmica per l’actual zonificació escolar.

El curs passat va estar fortament marcat per la pandèmia de la Covid-19. Com es va afrontar la situació en l'àmbit educatiu?

Bé, jo quan penso amb l'any passat, sé que estàvem amb unes condicions molt diferents amb les quals iniciàrem aquest any. Cal agrair tot l'esforç dels professionals que van passar un curs atípic, potser el curs més important dels darrers anys, i ens en vam sortir molt bé. Vam garantir el dret a l'educació i la presencialitat a l'aula, que és importantíssima. I ho vam fer entre tots. L'administració també hi va participar, però sobretot cal agrair a la comunitat educativa, que va demostrar que està a l'altura de les circumstàncies.

"La veritat és que vam tenir un índex baix de grups confinats"

Comparativament amb altres municipis, com va afectar la situació a la comunitat educativa de Sant Cugat?

No tinc dades, però a Sant Cugat es va complir amb uns paràmetres de normalitat a escala de Catalunya. La veritat és que vam tenir un índex baix de grups confinats, però en moments puntuals van ser més alts que altres. Després de les vacances de Nadal o de Setmana Santa van pujar força. Però en línies generals, en ser una qüestió repartida per tot el municipi, va fer que no hi hagués índex espectacular.

Enguany es preveu que la situació sigui lleugerament millor.

Aquest any, entre que ja tenim la confiança d'haver superat un any tant dur, i que sembla que la situació de la pandèmia va cap a una mica més de normalitat, entre una cosa i l'altra, esperem un inici força diferent.

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, treballant al seu despatx. FOTO: Bernat Millet

La vacunació de l'alumnat hi jugarà un paper fonamental.

D'entrada, a secundària, com més alumnes estiguin vacunats, més tranquils estarem, tots ho estaran, i garantirem millor la presencialitat. I a Primària, que tenen edats en les quals encara no es vacunen, preveiem que hi haurà més grups confinats, però això també dependrà de com vagi actuant el virus, que és imprevisible.

Algunes famílies es van queixar per l'actual zonificació escolar. De fet, la Coordinadora d'AFES tampoc la veu bé. S'han plantejat canviar la proposta de zonificació per al Departament d'Educació?

Sí. Nosaltres vam posar el tema damunt la taula. És una qüestió que ja hi era. Amb l'arribada del nou Govern, hem plantejat al Consell Escolar Municipal treballar per modificar la zonificació escolar, canviar les zones. La comissió permanent del Consell Escolar Municipal està estudiant de quina manera. No és fàcil. Estem estudiant quina és la millor manera. Intentem per una banda guanyar proximitat, i per l'altra guanyar en no segregació escolar, i compaginar aquests dos aspectes és difícil. Però hi estem treballant, i sortirà una proposta. Ara bé, el Departament d'Educació de la Generalitat hi ha d'estar d'acord. No és una qüestió unilateral.

"Hem plantejat al Consell Escolar Municipal treballar per modificar la zonificació escolar, canviar les zones"

Aquesta proposta seria ja de cara al curs vinent (2022-2023)?

La idea és que es pugui aplicar de cara al curs vinent, si no hi ha res que ens ho impedeixi.

Un altre dels temes centrals a escala educativa en els darrers anys a Sant Cugat ha estat la construcció de l'Escola La Mirada. El projecte ja ha estat aprovat inicialment per Ple i es preveu que pugui estar a punt per al curs 2023-2024.

De moment no hia res que ens digui el contrari. Anem complint tots els terminis, i desitgem seguir-los complint. El següent pas és passar a licitació i que estigui constuïda el  2022-2023.

Algunes entitats ecologistes es van mostrar en contra que el centre es construeixi al Bosc de Volpelleres, i de fet van anunciar que presentarien recursos administratius o judicials. Han rebut alguna notificació al respecte?

De moment hem passat tots els tràmits haguts i per haver. A mi em sap molt de greu, perquè jo em sento molt ecologista, i crec que és el sentiment d'aquest Ajuntament, que està lluitant per l'emergència climàtica. Crec que és una pena que s'hagin tergiversat els temes. La construcció de La Mirada no és incompatible amb mantenir un bosc urbà. M'entristeix molt aquest debat que hi ha hagut. A Sant Cugat tenim la sort de tenir diferents escoles a prop del bosc, i això, pels infants i pels joves és fantàstic. També aprenen a respectar la natura i a conviure amb ella.

"La construcció de La Mirada no és incompatible amb mantenir un bosc urbà"

La regidora d'Educació, Pilar Gorina, durant l'entrevista al seu despatx. FOTO: Bernat Millet

Aquestes entitats demanaven que es busqués una ubicació alternativa, però des de l'Ajuntament s'ha mantingut que això no era viable. Per què no s'ha pogut trobar una altra ubicació?

Perquè no hi és. Perquè quan es va definir el barri de Volpelleres va haver-hi uns equipaments que es van traslladar per poder fer el barri en el Parc Urbà de Volpelleres. Aleshores encara hi hauria més espai per fer serveis. Aquest bosc que hi ha ara, fa molts anys no hi era. És un bosc perquè s'ha deixat de conrear. No ens queden altres espais, és el lloc ideal per fer l'escola.

Sant Cugat és una ciutat que en els darrers anys ha anat augmentant en població. Aquest fet pot representar un repte pel compliment de les ràtios en un futur?

Amb les escoles que tenim podem afrontar un futur a curt i mitjà termini perfectament. Després veurem cap a on va la població de Sant Cugat. Per una banda estem perdent naixements, però per l'altra ens arriba gent de for a viure a la ciutat. El que anem veient és que anem compensant la pèrdua de natalitat amb la gent que va arribant. Amb la baixada de la natalitat, però, hem pogut baixar la ràtio de P3. És veritat que a partir de 2n de Primària tenim grups més densos.

Durant el curs passat alguns centres de Sant Cugat es van adherir a la Revolta Escolar, per demanar entorns escolars més pacificats. Des de l'Ajuntament es preveu fer alguna actuació per donar resposta a les demandes d'aquest moviment?

Trobo que és un moviment important a tenir en compte. Sobretot perquè ja és una qüestió en la qual havíem començat a treballar, que ens reforça en les nostres actuacions. Per exemple, al Ciutat d'Alba hem vinantitzat un carrer, i en altres centres, com el Pi d'en Xandri, també hem fet actuacions per pacificar el trànsit, perquè sigui més saludable i sigui segur. Estem en la línia d'aquestes mobilitzacions. No es pot fer tot de cop, hem d'anar a poc a poc i centre per centre.

"Ens agradaria molt que les activitats es puguin fer sense armes a les escoles"

La Coordinadora d'AFES es va mostrar en contra que hi hagués presència d'armes a les aules, com per exemple passa amb activitats que fa la Policia, etc. Quina visió en té la regidoria?

Ens agradaria molt que les activitats es puguin fer sense armes a les escoles. De totes maneres, és una demanda que fem des d'Educació, però des del punt de vista de la Policia no es veu sempre igual, perquè tenen unes normatives i uns protocols. Nosaltres anem insistint i donem suport a aquesta idea, però jo no puc manar què ha de fer la Policia. Ho estem treballant, hi ha sensibilitat i ho entenen, però també han de veure quines possibilitats tenen.

En quin punt es troba el concurs públic de l'Oficina Municipal de l'Esport?

Està en el procés de licitació i s'està treballant. Nosaltres no sabrem res més fins que no acabi el procés. Ara hi ha una pròrroga amb Team Partners.

La Generalitat té la intenció de retirar el concert econòmic a les escoles concertades que segreguen per sexe, com és el cas de La Farga o el Viaró. Quina és la posició de l'Ajuntament?

Qualsevol escola que segregui per qualsevol mena de motiu no hauria de rebre subvenció pública. Fins ara això ha estat legal. Sembla que la nova llei d'Educació serà més rígida amb aquestes qüestions. Tot el nostre respecte a l'existència d'aquests centres, però no haurien de subvencionar-se amb diners públics.

Fa temps que les famílies de l'Avenç reclamen que s'enllesteixi la segona fase de les obres del camí del Crist Treballador, per millorar l'accés al centre. En quin punt es troba?

En aquests moments Serveis Urbans està fent una sèrie d'actuacions per a l'inici del curs, i pròximament es farà una actuació més gran. El que si que s'ha fet és arreglar el camí per anar a peu. L'obra està molt a punt, i començarà així que es pugui.

"Ens hem ofert a obrir algun grup d'FP més per poder omplir una mica més la ràtio, per col·laborar en aquest gran problema que té Catalunya"

Una de les apostes educatives d’aquest Ajuntament és l’FP.

Sí. Tenim un centre d’FP que pot créixer. A més, en l’FP hi ha hagut més demanda que oferta. I ens hem ofert a obrir algun grup d'FP més per poder omplir una mica més la ràtio, per col·laborar en aquest gran problema que té Catalunya. Tindrem l'Institut FP amb el màxim d'alumnes possible.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.